iOS 16

Screenshot 2022-06-06 at 22.28.36

De cateva minute Apple a dat drumul la iOS16.
Al meu acum se descarca. Il mai incearca cineva?
IMG_2849

De luni (o data cu DB5) avem inapoi procentul afisat la baterie in partea dreapta sus a ecranului. Atat in lockscreen cat si in homescreen.
Dupa 5 ani.

In alta ordine de idei, nu am intampinat pana acum nicio problema pe db5. db1 si db2 au fost groaznice, bateria se descarca rapid si telefonul se incingea. Dar se pare ca s-a rezolvat.

Se pare ca nu vom primi Live Activities o data cu lansarea oficiala a iOS16 (7 septembrie) si vom mai avea de asteptat pana la iOS 16.1(beta 1 undeva prin 12-14 septembrie).

Mi-am pus iOS 16 pe SE gen. 2. Este prima oară, cred, de când Apple a separat iOS de iPadOS, când cele două sisteme nu se lansează simultan. Asta îmi dă speranțe că, în sfârșit, se va întâmpla ceva serios cu iPad OS.
Nu văd nimic special la iOS 16, se mișcă frumos, probabil că are lucruri noi sub capotă.
P.S. Da, e o schimbare în rău: ora este afișată cu un font gros și urât. În realitate, afișarea arată mai rău decât în poza de mai jos.
IMG_6085

Unul din lucrurile noi este că poți personaliza acel font.

O să mai bibilesc afișajul, așa cum l-au pus default arată oribil. Ție-ți place?
P.S. Acuma, dacă tot ai reacționat, spune-mi de unde îl modific, mă tot plimb prin setările de afișaj și nu am găsit unde modific acel font.

Eu nu folosesc iPhone, doar Mac. Dar cred că ții apăsat pe el: How to change the clock font on the iOS 16 lock screen

Teoria ca teoria, practica ne omoară. Da, am reușit să pun fontul odihnitor pt ochi, cu ocazia asta mi-a dispărut vechea poză, nu știu unde să o caut.
Da, aici este:

Nu am reușit să pricep de ce schimbând fontul mi-a dispărut și vechiul wallpaper. Oricum, o mare realizare a lui Apple chestia asta, cred că și-au sucit capul mult.
P.S. Folosești Android? Presupun că niscai telefon folosești. Cum le sincronizezi datele? Merg rezonabil? Eu am folosit Android acum vreo 5-6 ani vreun an jumate, dar nu am reușit să mă obișnuiesc cu sistemul. E drept, nu aveam niciun telefon prea deștept. Atunci am descoperit aplicația Simpleote, care merge și sincronizează orice notă pe orice sistem de operare. Super aplicație.

Sunt gata să-i trimit un poem de laudă lui Tim: după tot felul de combinații de radical din 3,(3), am reușit, am un display odihnitor.
IMG_6088

In lockscreen poti adauga si widget-uri…vremea, alarma, afisaj baterie etc.
In curand vom avea si widget-uri de la 3rd party apps (google a anuntat deja widget-uri noi pentru mail, maps, search).

Da, e simpatică chestia asta…

Uite, asta e o funcție mișto.

Merge functia si pe aplicatia Mail din cate am inteles. Pe langa trimiterea la o ora programata a email-ului si avertizarea pentru un raspuns ulterior. Pentru mine sunt noutati interesante.
Poti sa setezi o culori pe ecranul principal (nu cel de blocare) sub forma unui gradient.

Sa nu uitam de revenirea procentajului bateriei pe modelele cu notch. Dupa 5 ani.
Sau de Shared Photo Library. Nu mai e nevoie sa trimiti pozele prin airdrop in familie, daca mergi in concediu, ai un album comun si toti vor avea acces la poze.

Procentajul bateriei nu se poate afișa pentru modelele mini și nici pentru modele mai vechi

Asta e cu dus și-ntors, poate nu toate pozele pe care le faci vrei să fie șeruite și dacă uiți să dezactivezi pui de-un divorț.

Da, exista si dezavantajul asta :joy:))
Dar se creeaza un album separat, si acolo adaugi doar pozele pe care vrei sa le share-uiesti. Nu toate pozele pe care le faci sunt share-uite.

A aparut iOS16.1 beta.
Acum procentajul bateriei este afisat si pe iPhone XR, iPhone 11, si iPhone mini (12/13).
Si cel mai important, in sfarsit: Live Activities.

Federico Viticci de la Macstories a publicat review-ul lui mare pentru iOS 16, după care a spus pe Twitter că habar n-are ce să scrie în review-ul pentru iPad OS. Viticci este (sau a fost), probabil, cel mai mare fan al iPad OS din toată blogosfera Apple. Dacă nici el nu găsește ceva notabil de scris într-un review… nu știu ce să mai zic.

Tot la el am văzut că sunt încă bug-uri măricele în iPad OS 16.

Eu unul m-am resemnat demult. iPad-ul a fost și rămâne un iPhone mare, pe care poți desena. Atât și nimic mai mult.