Instalare driver mac OS 11.4

Am ajuns la capatul rabdarii incercind sa instalez un driver USB audio de la Steinberg. Ultima versiune de la producator de pe site, ajung la un moment in care se cere sa dau enable la kernel extensions, pentru care trebuie restart, pornit cu butonul Power apasat, stiti voi…
Pornesc cu Power apasat, evident kitul Logitech MX nu este recunoscut. OK, am tastatura si mouse pe USB, intru in meniu, mi se cere autentificarea cu apple id, trec si de pasul asta, intru inSecurity settings, bifez cele doua optiuni Allow user management of kernel extensions dupa care sta un pic si imi da un mesaj de eroare care spune ca nu existanici un admin. Userul meu este admin dar nu imi cere nici un fel de autentificare. A mai inilnit careva problema asta? Aveti sugestii va rog ?

Vezi aici, pare o problemă similară:
https://www.jamf.com/jamf-nation/discussions/37498/big-sur-m1-mac-filevailt-2-admin-user-big-problems

Multumesc, am vazut, problema pare ca nu are rezolvare, eventual pot sa incerc reinstalarea de la 0 care probabil il va transforma intr-o caramida. Noroc ca e in garantie. Apropos, cum este Apple cu garantiile, sint ok sau incearca sa dea vina pe client ca sa nu le onoreze? Sint din Bucuresti si calculatorul este luat de la emag daca amanuntele aste au importanta.

Cei de la eMag mi-au dat banii înapoi pe un iPad care a murit pur și simplu cu doar câteva zile înainte de expirarea garanției de 2 ani. Deci eu unul nu am decât cuvinte de laudă pentru ei. Cu banii ăia mi-am luat modelul nou, tot de la ei.

Ei, asta se poate numi noroc. Adică să pice cu doar câteva zile înainte de expirarea garanției! Ba să iei și unul nou cu banii returnați!

Ai garanție la orice dealer Apple. Dar eu nu cred că-ți vor da altul pe ce spui tu acolo, eu nu văd ce e stricat și de ce ar deveni cărămidă dacă reinstalezi. La Tudor a fost un iPad mort în garanție, e clar.

Unii dintre cei care au avut aceasta problema, din ce am citit pe net, nu au mai putut reinstala sistemul de operare pentru ca procesul esua la un moment dat cu aceiasi eroare, “No admin found” dupa care nu se mai putea face nimic.Sigur ca au fost destui care au reusit sa reinstaleze fara probleme, am sa incerc si eu dar ma gindesc ca este posibil sa nu reusesc. Este foarte frustant avind in vedere ca functiona foarte bine si pe urma vine update-ul si nu mai pot folosi un aparat de peste 3000 de euro pe MAC, e adevarat ca la mine e pasiune si pina la urma pot conecta playerul pe un PC dar la altii este vorba de profesia lor, folosesc softuri pentru MAC, cumparate pe ceva bani, nu chiar putini, astia ce pot face? Problema apare si la alte produse nu doar la Steinberg.

Am incercat sa creez inca un user cu drept de admin, admin2, o parola absolut banala, FAIL, userul a fost creat dar nu se poate loga ca si cum parola era incorecta. L-am sters, alt user, alta parola banala, acelasi rezultat.

Nu știu ce să spun. Sună la iStyle și expune-le problema ori scrie-le un e-mail. Ori, poate mai bine, producătorului Steinberg, ei fac driverul, dacă zic că merge pe macOS, atunci trebuie să meargă.

Steinberg nu are nici o vina, problema e la mac. Se pare ca buba nu e chiar de ieri de azi, sint citeva luni dar pe mine m-a lovit dupa ultimul update, pina acum totul a mers bine. Alti nu pot instala alte dispozitive, am citit de niste token-uri, unii de pe la niste firme au incercat sa inroleze calculatoarele prin MDM, iar citeva nu au putut fi inrolate.

Hm… Dacă a mers și nu mai merge după ultimul update nu înseamnă neapărat că Apple a dat-o-n bară, deși e posibil (au mai avut d-astea), ci că S. trebuie să facă un update al driverului. Este o situație nu chiar rară, când un update de sistem conduce la asemenea disfuncții.

E o problemă ciudată în care sistemul crapă definitiv într-o situație particulară descrisă astfel:

This happened after a reboot in which some system and kernel extensions were installed by policy and approved via config profile. Our machines have local admin accounts, but only the user account is FileVault 2 capable and they are not an admin. That appears to be the crux of the issue.

În mod normal sistemul ar trebui să aibă niște protecții în cazuri dintr-astea. Nu e normal să nu mai poți face nimic pe computerul ăla după o instalare de extensie.

Poate ca nu am explicat bine, nu am instalat nici o extensie pentru ca sistemul nu permite, in momentul in care am incercat sa o fac a aparut eroarea No admin found si extensia nu a putut fi instalata. Filozofia lor este ca trebuie sa modifici politica de securitate pentru a putea instala aceste extensii. Si cum ziceam au patit-o si altii fara nici o legatura cu Steinberg, niste token-uri si nu mai stiu ce.

Pun pariu că și la tine e un caz asemănător cu cel de mai sus. Apple permite instalarea extensiilor, nu asta e problema în sine. Mai degrabă e vorba despre o situație particulară, gestionată prost de sistem. Eu, de exemplu, dacă aș vrea să instalez o extensie care cere activarea modului Reduced Security, înainte de toate aș dezactiva File Vault, parola de firmware sau mai știu eu ce chestii aș avea pe acel computer, care m-ar putea lăsa pe dinafară dacă ceva merge prost.

Iar Steinberg, dacă le-ar păsa de utilizatorii macOS, ar trebui să-și modifice driverele astfel încât să nu mai utilizeze vechile extensii de kernel, ci extensii de sistem, care nu necesită tămbălău la instalare.

Eu sunt convins că e o problemă la Steinberg, care nu a ținut seama de dezvoltările permanente de securitate pe care le face Apple. Așa fac și alții, normal că problema apare pe orice secvență similară dacă dezvoltatorul nu a adus la zi driverele.

Problema e în ambele părți: (1) la producător, pentru că nu-și actualizează driverele conform noilor tehnologii din macOS, și (2) la Apple, pentru că nu e normal ca o procedură banală să se încheie cu un dezastru, indiferent de conjunctură.

Nu am Filevolt activat si nici parola de firmware (nici nu am auzit de asta). Din ce stiu eu dar nu bag mina in foc folosirea extensiilor de kernel imbunatateste latenta deci performanta aparatului. Apple nu ar fi trebuit sa faca aceasta modificare fara o testare temeinica. Poate ca multi nu stiu foarte bine cum sa utilizeze calculatorul dar asta nu este motiv sa implementezi niste masuri care sa duca la mari probleme sau sa obligi producatorii de hardware sa faca drivere care sa fie compatibile cu masurile prost gindite ale celor de la Apple si in acelasi timp sa penalizeze performanta. O dovada in plus ca Apple este vinovat este exemplul dat mai sus de Tudor, cei care au patit-o sint astia https://www.jamf.com. Daca o astfel de companie are probleme eu ce sa mai zic?
In fine, o sa incerc reinstalarea si asta e.

Pina la urma am reușit sa reinstalez sistemul de operare. sign out de pe Messages, Music, Apple ID, am setat sa nu facă nici o copie în iCloud și sa nu păstreze nimic local iar apoi am încercat să-l șterg din Find my. Ei și asta nu a mai mers, mi-a cerut sa mă autentific dar parola nu a fost acceptata. Așa ca l-am șters de pe iPad. După care am intrat în Recovery mode, erase MAC, apare ecranul Activate MAC care spune ca: This MAC is linked to an Apple ID. Enter Apple ID and password that was used with this MAC. Se putea și cu parola de user local dar după ce nu a fost recunoscuta de Find my nu am mai avut curajul sa încerc așa ca m-am autentificat cu Apple ID iar apoi reinstalarea a decurs fără probleme. Am uitat sa spun ca am încercat sa șterg NVRAM pe stilul vechi R+P+opt+cmd și nu a mers evident. Trebuia sa mă documentez mai bine. Pina la urma aventura s-a terminat cu bine și de data asta am instalat driverul fără nici un fel de probleme. Însă după cit timp și neuroni pierduți :frowning: Problemele însă ramin, faptul ca nu am putut instala driver-ul din prima, ca nu se mai puteau crea userii și ca parola de user local nu a fost recunoscuta cine am vrut sa șterg dispozitivul din Find my. Cei de la Apple ar trebui sa rezolve aceste probleme mai ales ca au fost semnalate de ceva vreme.

Nu există așa ceva, parola nu era corectă, de ex ai uitat tasta capslock activă sau ai apăsat alături.
Pe noile mac-uri Apple Silicon nu se mai folosesc vechile scurtături, se ține apăsat butonul de pornire și apar pe ecran opțiunile de funcții la boot. Nu am fost curios să folosesc funcția, deoarece nu am avut nevoie de nimic special deocamdată.
Bine că ai rezolvat. Nu mi-e clar de ce după reinstalare totul a mers ca uns și înainte nu, dar dacă au mai pățit-o și alții probabil că e un bug undeva.

Ba era foarte corecta, lucrez în IT și nu fac gafe de genul asta. S-au mai pline și alții nu sunt singurul. În opțiunile de recovery nu apare nimic legat de ștergerea NVRAM, se pare ca e un secret foarte bine păstrat. Pe pagina de suport în RO apare încă vechea procedura iar în EN nu se pomenește nimic special.

Uni spun ca: How To Reset NVRAM On An M1 Or Intel Mac - Macworld UK

According to several sources, including the accessory manufacturer Caldigit and comments on Apple’s support forum, which claims to have talked to Apple’s support, the M1 processor tests NVRAM when the computer is started from shutdown (i.e. not after a normal reboot). If something is wrong with the memory, it is reset automatically.

We have so far not been able to test whether this means that the M1 Macs can “save themselves” from incorrectly set NVRAM values. We recommend that you take extra care if you make manual changes with the NVRAM tool.

An alternative is to start the Mac in recovery mode, start Terminal from the Tools menu and enter the command:

NVRAM -c

We have seen reports that the command may give an error message, but it should still work and the computer forgets, for example, the password of the connected wifi network.