Așa cum am mai scris, încercările mele de a folosi un iPad la muncă au eșuat din cauza limitărilor impuse de iOS, sistemul de operare. Până în iOS 7 (inclusiv) lipsa accesului la un sistem de fișiere comun tuturor aplicațiilor a îngreunat teribil interacțiunea între acestea și a făcut aproape imposibilă operațiunile elementare de gestionare a fișierelor, cu care suntem obișnuiți pe un computer.
Cu siguranță că iPad-ul poate fi util celor care-și pot rezolva treburile folosind preponderent un singur tip de aplicații (scriitori, bloggeri, ziariști, artiști) sau celor care desfășoară activități ce presupun introducerea de date în aplicații specializate (medicină, baze de date, comerț, business). Munca mea însă presupune lucrul cu tipuri diferite de aplicații:
- Editoare de text simplu
- Aplicații pentru manipularea fotografiilor și pentru compoziție grafică (de tip Photoshop)
- Aplicații pentru grafică vectorială (de tip Illustrator)
- Programe pentru paginare (de tip InDesign)
- Aplicații de tip Office
Deși iPad-ul nu e nici pe departe la fel de puternic ca un computer, am găsit aplicații bunicele pe care le-aș putea folosi cu succes la muncă, cu condiția ca ele să poată interacționa între ele la nivel de fișiere. Dacă de exemplu vreau să fac o pagină web, atunci folosesc un editor de texte pentru cod HTML, în care inserez fișierele grafice făcute cu altă aplicație. Dacă vreau să fac o broșură într-un program de paginare, atunci voi avea nevoie de două sau trei aplicații capabile să importe fișiere de la una la cealaltă. În plus vreau să am libertate totală în ceea ce privește organizarea fișierelor în directoare și subdirectoare, în funcție de proiectul la care lucrez.
În versiunile anterioare de iOS, fiecare aplicație avea “cutiuța” ei în care-și ținea fișerele proprii. Operațiunile de import/export de fișiere erau fie imposibile, fie aveau ca rezultat duplicarea fișierelor dintr-o aplicație în cealaltă. Iar organizarea documentelor era un coșmar.
Abia acum în iOS 8 Apple a relaxat limitările în ceea ce privește accesul la fișiere. iCloud Drive încearcă să fie un sistem de fișiere accesibil aplicațiilor și utilizatorilor, atât în iOS cât și în OS X Yosemite. În iOS aplicațiile trebuie mai întâi actualizate pentru a suporta iCloud Drive prin intermediul a ceea ce se numește document picker, adică un fel de Finder pus la dispoziție de Apple și care arată cam așa:
Ce vedem noi acolo este iCloud Drive, în care fiecare aplicație are un director propriu. Noutatea este că acum putem ieși din directorul specific aplicației în care ne aflăm și astfel avem acces la toate fișierele din iCloud Drive. Asta înseamnă că, teoretic, vom putea deschide sau importa fișiere create în alte aplicații, le vom putea modifica, muta și salva la fel cum facem pe un computer, fără a fi nevoiți să apelăm la tot felul de procedee complicate ca până acum. Iar modificările sunt sincronizate automat prin iCloud, pe toate dispozitivele proprii.
Sună bine, nu? Din păcate, la ora la care scriu acest text nu prea am cu ce să testez aceste facilități. Spre uimirea mea în App Store sunt foarte puține aplicații care au fost rescrise pentru a beneficia de iCloud Drive. Nici măcar Apple nu a actualizat aplicațiile iWork în acest sens. Dar sunt convins că lucrurile se vor mișca încet-încet în direcția cea bună și developerii vor publica aplicații actualizate, compatibile cu iCloud Drive și document picker.
Noutățile nu se opresc însă aici. Conștienți fiind de faptul că mulți utilizatori folosesc diverse servicii de tip cloud pentru fișiere, în iOS 8 Apple permite developerilor să ofere extensii pentru document picker, care să facă legătura directă cu serviciile respective pentru stocarea datelor. De exemplu, aplicația Dropbox, odată instalată pe iPad, adaugă o extensie care-mi permite să accesez fișierele din contul meu de Dropbox din orice aplicație, direct din document picker prin intermediul opțiunii denumite “Amplasamente” (ciudată denumire au ales traducătorii iOS…).
Se pot vedea acolo în drop-down toate aplicațiile care s-au înregistrat în sistem ca storage providers, adică oferă servicii de stocare a datelor în afara iCloud.
Un alt exemplu ar fi aplicația Transmit, clientul FTP frate cu cel din OS X, care devine storage provider și îmi dă posibilitatea de a accesa fișiere prin FTP sau WebDav, direct din orice aplicație care suportă funcțiile document picker. Iată cum arată interfața pentru accesul la fișiere prin intermediul Transmit, deschisă în aplicația Documents:
În concluzie, iCloud Drive, document picker și extensiile pentru storage providers reprezintă un pas uriaș pe care Apple l-a făcut acum în iOS 8 pentru a oferi tuturor un mod cât de cât eficient pentru lucrul cu fișierele.