Eveniment Apple pe 9 martie, dedicat lansării Apple Watch

Era și timpul pentru un prim topic în categoria Apple Watch de aici de pe forum: Apple tocmai a trimis invitații presei pentru un eveniment denumit „Spring Forward”, care va avea loc pe 9 martie. Cel mai probabil va fi prezentarea de dinaintea lansării ceasului, în care vom afla mai multe detalii despre prețuri, caracteristicile tehnice și despre disponibilitatea modelelor  Watch pe piață.

N-am mai purtat un ceas la mână de vreo 20 de ani. Dar abia aștept să văd ce poate face Apple Watch. Era cât pe ce să precomand un Pebble Time zilele trecute de pe Kickstarter (impresionant, au ajuns la 10 milioane de dolari în câteva zile!), dar am zis că dacă încep iar să port un ceas, atunci mai bine aștept ceasul de la Apple.

Preventiv, mi-am cumpărat bună parte din colecția Ceasuri de epocă, am vreo 20 de numere, unul îl port uzual. Nu voi purta niciodată ceas de mînă, voi purta, eventual, un ceas de buzunar , dacă vor face așa ceva. Precum văd, nu au de gînd.

Sincer să fiu, pe mine Apple Watch (și, de fapt, toate ceasurile “inteligente”) mă lasă rece. Port ceas de mînă, dar să fie ceas. (Și oricum, dacă tot discuția a divagat către preferințe despre aceste accesorii, menționez că am descoperit un producător căruia i-am devenit fan instant. Unele modele ale lor o simplitate și eleganță à la Apple și majoritatea sînt foarte subțiri, pică bine și pe încheieturi aproape feminine, ca ale mele.)

Așadar, da, aștept nerăbdător evenimentul, dar pentru mine înseamnă 100% OS X 10.10.3. Deși parcă văd că nu vor spune nimic de el, ar fi prea devreme să-l și lanseze. Dar, la cum grăbește (și bulește) Apple în ultima vreme, cine știe… :smile:

Altă paranteză: regret profund că Apple nu mai prioritizează (de ceva vreme, chiar) linia de calculatoare. Dar na, clientul nostru (majoritar), stăpînul nostru.

Chiar că-s faine ceasurile Skagen.

Eu vreau să văd dacă un ceas inteligent poate fi util fără să devină deranjant. Ultimul lucru pe care l-aș dori e să am încă un device care să mă streseze mereu cu beep-uri și vibrații.

Presupun că nu poate fi altfel decît cu beep-uri și peep-peep, virbrații etc. DAr, ca management, e OK, își dai seama: sute de euro/dolari un iPhone + alte sute, mai puține, un ceas d-ăsta.

Da, deja ne apropiem de Woof, mai ales dacă ai un iPhone, o tabletă și un Macbook și primești un mail.

Câteva detalii cu privire la Apple Watch, de la TechCrunch. Spre deosebire de alte articole de acest fel, de data aceasta autorul îl scrie după ce, spune el, a povestit cu câțiva utilizatori de Apple Watch. Începe să devină interesant și pentru mine.

Pentru mine - nici gînd, ceasul e ceas. Știu, asta s-a zis la început și despre telefoanele mobile și probabil că există suficiente exemple de dispozitive care și-au tot adăugat funcții aparent atipice. Dar un ceas inteligent, eu, unul n-aș folosi.

Și am argumente simple:

  • nu sînt fan fitness și dacă aș fi, probabil că nu mi-ar păsa prea mult de monitorizarea performanțelor;
  • nu mă deranjează să scot telefonul din buzunar să văd notificările; e drept, aici ar fi prins bine ca iOS-ul (Siri?) să aibă un sistem care să-ți spună măcar cine te deranjează, adică să anunțe numele apelantului sau “Ai un mesaj text/email/post Twitter… de la X”;
  • faptul că pot personaliza fețele ceasului e o copilărie; da, mi-ar plăcea, dar nu cumpăr un ceas Apple pentru asta, dacă celelalte caracterstici nu mă atrag;
  • toate celelalte funcții le poate face foarte bine (chiar mai bine?) un iPhone, iar chestiunea de ergonomie nu e un argument pentru mine.

Așadar, pur și simplu nu mă atrage. Și, deși am MacBook, iPhone și iPad și mi-ar surîde ideea integrării unui nou tip de dispozitiv în ecosistemul Apple, un ceas inteligent, de orice fel, nu e pentru mine.

Nici eu nu sunt fan fitness, dar parcă e fain, după o zi, să văd câți pași am făcut. E ca un social game sau cum se numesc chestiile astea. Mi-am setat un target la 10.000 de pași zilnic, uneori ajung la această cifră, alteori nu. Dar îmi place să văd care e recordul pentru ultimele săptâmâni, de pildă, sau să văd diferența dintre zilele în care am stat în birou sau cele în care am avut de mers într-una. Nu-mi calculez calorii, nu-l folosesc pentru fitness, nu am slăbit un kilogram de când fac asta, dar e fun. Pot trăi la fel de bine și fără asta, la fel cum aș putea trăi la fel de bine și fără iPhone, sunt telefoane care-mi permit să citesc știri sau mailuri mult mai ieftine. Dar iPhone-ul e fun și e o plăcere să-l folosesc.

Cam asta ar fi și rațiunea din spatele ceasului. Lumea ar putea trăi și fără el, nu e ceva indispensabil nici măcare raportat la nevoile actuale (mail, prezență online, Twitter), dar presimt că va fi fun. Măcar pentru faptul că-mi înregistrează mereu pulsul, asta îmi pare o chestie SF și cred că în scurt timp device-urile de acest gen ne vor îmbunătății și prelungi viața.

Nu știu dacă ar fi o idee bună să mă anunțe audio când primesc notificări, poate sunt în autobuz, într-un magazin sau la masă, e prea de tot, dar să nu trebuiască să scot telefonul din buzunar cu frica că-l scap pentru a vedea ce mail am primit, nu e o idee chair așa de rea.

Să vedem ce oferă și ce preț va avea. Evident că nu mă voi arunca la prima generație, nu mai fac greșeala asta, am făcut-o la iPad și aproape că regret acum. Dar dacă până acum nu am fost interesat de Apple Watch, să zicem că acum o să privesc cu ceva mai mare interes prezentarea de marți. Baiul e că probabil va fi de nefolosit fără un iPhone, dar mă aștept să apară bundle-uri de la companiile de telefonie în curând (pachet iPhone + AppleWatch la un preț mai mic decât dacă ar fi achiziționate separat).

Foarte de acord, fun sigur va fi. Că nu vreau eu să plătesc atît pentru acest tip de fun, to each their own. :smile:

Mai vorbim în 2-3 ani, nici eu nu doream să plătesc pentru un iPhone până anul trecut :smile:

Păi așa am și zis mai sus, că mai toate produsele care păreau că-și depășesc foaia clasică de specificații au avut criticii lor și acum par indispensabile.

Nu sînt conservator din fire, nu de-asta resping dispozitivul acum, ci pentru că pur și simplu pentru mine nu-i găsesc utilitatea.

Dar ai dreptate, 'om trăi și-om vedea.

Asocierea unui ceas (de mână, pt fine ar fi frumos unul de buzunar, ținut la piept, cum fac uzual) cu un smart phone este o idee frumoasă, „mișto”, cum zic românii. Cît de util este, nu știu. Cert, e mai ușor și mai rapid să ridici mâna și să vorbești la telefon ori să vezi o atenționare decât să scoți telefonul din buzunar. E haios.
Cred că aici e vorba, mai degrabă, de o asociere de marketing + șoc vizual = preț mare. Păi e clar că un smart phone + smart watch e mai scump decât oricare din astea luate separat.
Soției îi plac telefoanele mici, candy bar, cum făcea Nokia (ea chiar are un Nokia d-ăsta), mi-a plăcut și mie, stă așa ușor în mână, în buzunar…

Până una-alta, dacă ceasul Apple nu v-a convins, vă invit să cumpărați un ceas din colecția care-mi poartă numele. :smile:

După părerea mea Apple Watch are două mari probleme:

  • Este practic un accesoriu pentru iPhone (nu merge fără).
  • În lipsa altor detalii tehnice, putem presupune că fiecare model de Watch va deveni incompatibil cu aplicațiile și sistemele de operare în cel mult 3-4 ani.

Dacă ar costa $50 sau $100 ar fi OK. La un preț de minim $350 este mult, mult prea scump pentru un accesoriu pe care trebuie să-l schimbi odată la câțiva ani. Mi-e de-ajuns că trebuie să-mi schimb telefonul dacă vreau să fiu la curent cu tehnica. Să-mi schimb și ceasurile e prea mult.

Dar poate aflăm mâine detalii noi cu privire la posibilități de upgrade.

Oamenii au idei din ce în ce mai crețe, pare uneori că vor musai să găsească cele mai multe și variate utilizări pentru Apple Watch, aproape că își impun să le placă și argumentează oricum asta.

Exemplu: unii cred că acest accesoriu, pardon, dispozitiv o să îmbunătățească pînă și viața muzicienilor. Păi ce e mai frumos decît să-ți acordezi chitara utîndu-te la ceas? Sau să mormăi, pardon, fredonezi linia noului hit către încheietură, a la 007, să o transpui apoi pe instrumente sau chiar, de ce nu, să bați la niște tobe, să faci niște scratch-uri dj-ești pe ceas.

Devine ridicol, din punctul meu de vedere, deși fun, pentru unii, după cum spunea @Claudiu. Dar chiar mi se pare că oameni ca ăștia au pierdut un pariu și trebuie musai să găsească o duzină de întrebuințări pentru acest dispozitiv “revoluționar”. :smile:

@Adrian_Manea: Cam așa s-a întâmplat și când a apărut iPad-ul, oamenii au început să-i găsească cele mai năstrușnice întrebuințări. Una din cele mai fun întrebuințări a fost filmarea acestui videoclip, pe orbită.

Da, mă mir că au omis o revoluționare a theremin-ului :slight_smile: Deși au trecut pe lîngă, la punctul cu mișcarea brațelor pe post de un soi de controller.

Reamintesc celor interesați că evenimentul va putea fi urmărit astăzi de la ora 19:00 pe situl Apple.

Yey, transmisiune în direct! Sper să nu fie iarăși dublată în chineză :smile: