Fiindcă s-a început aici o discuție despre Thunderbird și cu alte ocazii s-a mai vorbit despre Mail.app, dar și alte programe de e-mail, m-am gîndit să avem o discuție unitară. Așadar, ce programe de e-mail folosiți (și pentru ce conturi), pe care le-ați mai testat și ce păreri aveți despre ele?
Încep eu: Convins de @Claudiu, mi-am făcut un cont FastMail, care-mi place foarte mult. Mi-am unit în el și conturile de iCloud, GMail și unul Exchange de la facultate. Dar, deși interfața web a FastMail este excelentă, îmi place mai mult ideea unei aplicații native de mail. Am rămas la Mail.app, nu pentru că aș fi cel mai mulțumit - mai dă rateurile lui, ci pentru adînca integrare în sistem și iOS, iar principalele dezavantaje ale celorlalte aplicații testate ar fi:
Outlook: nu se integrează cu contacte și calendare, decît cele de la MS;
Airmail: m-a dezamăgit dezvoltatorul, tot face update-uri cu plată. În plus, ultima oară cînd l-am testat, crea niște foldere ale lui în cont și-mi strica organizarea mea cu mailbox-uri;
Postbox: foarte puternic, deși nu arată prea bine, se cunoaște moștenirea Thunderbird. Dar are o bubă enervantă: nu pot vedea conținutul mesajului în listă. Apare doar expeditorul și subiectul, nu am posibilitatea de a adăuga mai multe linii. În plus, nu are suport de acțiuni direct pe notificare.
MailPilot: nu-mi place ideea tratării mesajelor ca sarcini, e motivul pentru care m-am despărțit de Google și Inbox.
MailMate: mă depășește, pare prea puternic și totodată complicat.
Acum doar ce am citit despre CloudMagic, faimos pe iOS, acum venit și pe OS X. Pare un fel de Inbox. E 20€ pe Mac, dar l-am luat acum în teste pe iOS.
P.S.1) Care e pluralul: cliente de e-mail sau clienți?
P.S. 2) @tudor, dacă ți se pare potrivit, poți uni discuția asta cu cea despre Thunderbird.
Eu am zis în cealaltă discuție că acum folosesc Outlook. Dacă nu era problema cu atașamentele, Mail.app ar fi fost aproape perfect pentru mine. Dar mai am un criteriu după care aleg un client de email: acela ca developerul să aibe o reputație solidă în ceea ce privește dezvoltarea și actualizarea aplicației în timp. Nu vreau să fiu cobai pentru developeri care după un an închid prăvălia și mă lasă cu ochii în soare. Alegerea unei aplicații de email e o chestiune care ține de obiceiuri și nevoi foarte personale. Dacă apuc să mă obișnuiesc cu o aplicație și apoi sunt nevoit să renunț la ea, e aiurea.
Tocmai mi-am amintit acum de GyazMail. E una dintre primele aplicații alternative pentru email pe care am descoperit-o eu acum vreo 11 ani, când am trecut definitiv la Mac. Văd că a fost actualizată anul ăsta, deși pare că nu s-a schimbat prea mult în toți anii ăștia.
In online-ul romanesc se foloseste de ani buni plurarul “clienti”. Ar suna intr-un mare fel “cele mai bune cliente de email” sau “cliente de email - sigure, rapide si gratis”.
CloudMagic văd că e promovat acum pe prima pagină App Store. Dar, deși e elegant și cumva mai plăcut decît Inbox, unul din dezavantajele majore e că nu suportă alias-uri, care la mine contează…
Evident că da, tot încercam să glumesc, dar Adrian Manea e prea serios pt mine, nu a marșat pe drumul ăsta. Româna folosește uzual masculinul formelor indiferent dacă e vorba de bărbați ori de femei, cînd a vorba de îndeletniciri ori de meserii, iar unele forme de feminin nu există. De ex. pilot (nu există piloată, pilotă înseamnă altceva!),
Da, numai că românii nu spun „clientele restaurantului”, ci „clienții”, generic. Dacă am folosi femininul, ne-am referi în mod expres la un grup de femei. Sintagma standard este aplicație-client, nu aplicație-clientă. Și discuția poate continua.
Airmail arată bine și merge relativ bine. Deși am dat cei cîțiva euro, am renunțat la aplicație, deoarece, după un update, pe care am dat iar bani, nu m-am mai putut coneca la domeniul seznam.cz, cu Thunderbird totul a mers ca uns cu alifie.
În caz că vreți să încercați încă un client de email pentru iOS, vă recomand Spark. E tipul de aplicație care mie mi-a lăsat o impresie excelentă încă de la prima vedere/utilizare pur și simplu pentru că arată foarte bine și are tot felul de chestii dintr-astea moderne.
Ce nu-mi place este faptul că Spark e o aplicație gratuită. Nu știu de unde-și scot banii ăștia de la Readdle, dar este clar că nimeni nu muncește în pierdere. Există o vorbă: dacă nu plătești pentru un produs, atunci chiar tu ești produsul. Ăsta e unul dintre riscuri; al doilea e că o aplicație care nu produce banii la suprafață poate muri repede, așa cum s-a întâmplat cu Mailbox și cu altele.
Oricum, Spark îmi place. Probabil că o s-o folosesc și pentru contul meu principal de email.
We’ve heard a lot of concerns from people who are worried on how Spark is going to earn money. We will introduce a business model targeted at teams while individual users will be able to use Spark for free.
În așteptarea lui Canary sau ce vă mai doriți voi pentru e-mail, adaug iar invitația de a testa Nylas N1, cine e curios. Au avansat foarte mult și foarte repede, sînt surprins foarte plăcut. Momentan, doar două detalii mă deranjează: faptul că nu se poate ascunde primul panou, cel cu conturile și folderele și faptul că adaugă prefixul INBOX.[folder] la folderele din Fastmail.