M-a dezamăgit Mailbird. Nu e complet compatibil cu interfața touch și din cauza asta merge oribil pe Surface. Lucru confirmat de alții pe forumul de suport Mailbird. Păcat, că arăta bine.
Dar ce ai cu Outlook? În afara faptului că, probabil, pare supracomplicat, mai sînt probleme serioase?
Outlook are ceva care mă deranjează dpdv vizual, mi se pare încărcată și haotică interfața aia. Mult mai bine arată webmail-ul din Office 365, deși seamănă foarte tare cu Outlook.
Pentru cei care lucrează în Windows și duc dorul anumitor funcții utile din macOS:
Abia aștept să încerc Seer, cică este un Quick Look îmbunătățit. Quick Look e una din funcțiile de care nu mă pot lipsi în macOS.
La fel și eu pentru Quick Look. În cazul meu, mai sînt 2 lucruri de care nu mă pot lipsi, dar pentru care am găsit alternative:
- Alfred (mult mai bun ca spotlight) -> Wox sau Keypirinha;
- ctrl+cmd+space pentru caractere speciale -> Touch Keyboard.
Și ar mai fi acele substituții incluse în sistem, un fel de mini-text expander. Pentru aia o să caut aplicație specială.
După trei zile de utilizat SP4 exclusiv în mod tabletă, constat că Windows 10 este mai “touch-friendly” decât îmi imaginam. Desigur, ideal ar fi să folosești doar aplicații touch, dar chiar și cele clasice pot fi manevrate rezonabil cu degetul (sau cu stylus-ul, dacă e necesară o precizie mai mare). Partea nasoală e că aplicațiile touch din Windows Store nu sunt foarte multe iar calitatea lor este așa și așa, dar cu toate astea am cam găsit ceea ce mă interesa pe mine.
Pe de altă parte aplicațiile touch pentru Windows sunt de obicei mai complexe decât cele din iOS, așa că nu ai nevoie de 3-4 aplicații ca să poți face un singur lucru cap-coadă, ca pe iPad.
Ce să zic… încerc să găsesc chestii care-mi lipsesc de pe iPad și nu prea reușesc.
Tudore, cred că ar fi interesant pt noi (pt mine cert) o comparație între acea/acele aplicații Windows cu care poți face ceva cap-coadă față de seria de apps iOS cu care face bucăți de lucrare.
Păi situația depinde de aplicațiile cu care lucrezi, dar în general e cam așa:
- Aplicația principală, cu care intenționezi să-ți faci treaba în iOS, nu are toate funcțiile necesare, așa că trebuie să apelezi la o a doua aplicație pentru a suplini lipsurile.
- Din cauză că iOS nu are un sistem unitar de gestionare a fișierelor, care să fie automat disponibil în orice aplicație (așa cum e Finder pe Mac), o simplă mutare a unui fișier între cele două aplicații de la punctul anterior poate necesita o a treia aplicație, care de obicei are rolul de a face legătura între două sisteme de fișiere de tip cloud.
Un caz concret. Să zicem că folosesc aplicația Graphic pentru a face o diagramă ce urmează a fi pusă pe o pagină web. Graphic exportă PNG dar nu poate redimensiona fișierul exportat, așa că folosesc OneEdit pentru image resize și export în alte formate grafice. Problema e că PNG-ul din Graphic este acum în Dropbox, iar OneEdit nu poate accesa Dropbox, deci am nevoie de aplicația Documents, cu care copiez fișierul din Dropbox în iCloud.
Cam asta e. Pentru chestii mai simpluțe iOS este ok, altfel îți dă bătăi de cap, mai ales din cauza unor restricții care nu ar trebui să existe.
E clar. Deci este cum am spus: iPad pro nu este pro din cauza iOS-ului, nu din cauza config hard.
După ce-ți iei tastatură, să revii, te rog, cu impresii despre Wox sau ce vei folosi în loc de Seer.
Și, dacă ești bun, să instalezi și Wox să ne spui cum e față de Spotlight/Alfred. Oricum, din ce am auzit, chiar căutarea default din Windows, cu sau fără Cortana, merge comparabil cu Spotlight.
Pe mine m-ar interesa și căutări, de exemplu, după format sau chiar în setări. De exemplu, în Alfred, am comenzi de sistem (pornit/oprit bluetooth, restart etc.), precum și căutare după tip sau extensie. Mi-am configurat cuvinte-cheie, astfel că o căutare care începe cu “fd”, caută doar foldere, iar după extensii pot căuta simplu cu .extensie (exemplu .pdf -> afișează toate PDF-urile).
Văd în acest review (în franceză) că se prezintă foarte bine (Wox). Aș fi curios dacă-l testezi, să ne dai și tu păreri.
După lupte seculare, am instalat și eu W10 prin Bootcamp. A fost complicat din cauza SIP, apoi am mai intrat la o belea cu GPT/MBR pentru partiția de instalat… în fine, acum instalez driverele de Bootcamp și sper să fie totul în regulă cît de curînd.
Deoarece actualul board Apple este rutinier, îmbătrînit și non-inovator. Pot folosi și epitete mai dure, dar mă abțin.
Mult success cu noua “jucarie”! Sa nu te dezamageasca durata bateriei dupa ce ii pui cover la fel si atunci cand pui tableta “in sarcina” cu aplicatii care mananca resurse. Pentru MS Office ai facut alegerea perfecta din punctul meu de vedere.
Cheers!
Mulțumesc, știu că bateria nu e grozavă, dar e ok așa.
Cum să nu fie inovator?
Doar au scos marea Inovație a Touch-Bar-ului foarte versatil, care poate fi folosit în nuneroase scenarii (mai mult sau mai putin utile), precum cele de jos:
https://mobile.twitter.com/b3ll/status/800472338496036864?ref_src=twsrc^tfw
Acest touch bar este o găselniță, după ce flăcăii ăștia din board și-au tot stors creierii pe tema „ce găselniță să facem ca să arătăm că nu e un un combo tabletă + notebook, dar – totuși – să fie ceva acolo care să ia ochii”?
Mă rog, e simpatică găselnița, dar atît.
Din punctul meu de vedere, problema touchbar-ului este exact cu ceea ce Apple se laudă: faptul că-și schimbă funcțiile în fiecare aplicație. Touch typing-ul este mai rapid pentru că ai memoria fiecărei taste, atât în minte cât și în mușchi. Dacă în fiecare aplicație bara se schimbă, s-a dus avantajul ăsta. Trebui să-ți iei ochii de la ecran și să cauți pe bară ce vrei să faci, lucru care ia mai mult timp și rupe ritmul.
Mie mi se pare doar o chestie de obișnuință. Să fim serioși, nu în fiecare zi deschizi cîte 10-20 aplicații pe care nu le-ai mai deschis niciodată. Și, din moment ce Touch Bar-ul se poate personaliza (în anumite limite), poți face modificările previzibile. De exemplu, în orice aplicație de scris îți pui comenzi de formatare a textului și culori, în orice aplicație de desen/poze pui pensule și culori ș.a.m.d. și te obișnuiești.
Pentru cine nu vrea, există o setare în Sys Pref care face ca acolo să fie mereu rîndul clasic de F-uri. Sigur, care mai e distracția atunci? Dar, repet, cred că te poți obișnui fără probleme, inclusiv cu datul din cap; cum dădeai să te uiți la diverse toolbar-uri, se poate și în jos, ca și cum ai verifica ce scrii, dacă încă nu poți scrie 100% fără a ridica privirea.
Are potențial bara, e clar, doar că, așa cum am spus și au arătat-o și unii revieweri, se prea poate să mai înghețe sau să răspundă defectuos cînd și cînd, caz în care pierzi accesul la unele din cele mai importante taste (inclusiv butonul On/Off). În plus, fără haptic feedback, va fi cu atît mai greu să te obișnuiești, să pui degetul la milimetru.
Pentru mine rămîne un gimmick sau, în cel mai bun caz, o chestie în “early beta” și, deși categoric nu era prioritară, ca noutate pe noua linie de laptopuri “Pro”, văd cum ar putea fi chiar folosită, chiar dacă nu pe gustul meu.