Concept macOS 11 – opinii?

Dragii mei, or eu am ajuns un grumpy old man, genul ăla care își începe frazele cu “Pe vremea mea…”, ori ăștia chiar și-au pierdut simțul estetic. Prima mare dezamăgire am avut-o, la apariția lui Yosemite, când Apple a renunțat la designul skeutomorfic. Am zis că mă adaptez eu mai greu, dar nu-i problemă. Încă îmi place mai mult designul până la Mavericks, decât cel actual. Nu discut motivele și scuzele Apple. Acum am văzut proiectul “macOS 11 concept” și mi se pare de-a dreptul grotesc. Da, pare a fi funcțional, pare a semăna mai mult cu iOS. Dar la estetică este 0. Nu mai văd eleganța Apple de loc. Mie această interfață nu îmi mai dă acel simț de eleganță, simt ca și cum aș fi pe Windows 10. Funcțional, dar inestetic. Repet, tot ce am spus până acum este o părere strict personală și v-o împărtășesc deoarece mă simt aici ca într-un cerc de prieteni. Sunt curios voi ce ziceți.

1 Like

Eu cred că sunt singurul de pe aici căruia îi place interfața Mac OS 9, așa că ce să mai zic… :grin:
Dar înțeleg că prototipurile alea sunt rodul imaginației cuiva care nu are legătură cu Apple. Eu sper să nu meargă în direcția iOS. Adică nu vreau să tâmpească interfața chiar la nivelul ăla. O fi simplitatea bună, însă mai sunt și oameni care fac pe computer și chestii ceva mai avansate decât să salveze și să urce poze pe net.

1 Like

Pot spune cu mana pe inima ca prefer interfata OS 9 decat asta de macOS 11 concept.

Eu văd acolo că este o schiță, o părere… Și eu pot avea multe păreri, nu neapărat cele mai bune… Altfel, cred că Apple nu știe încotro să o apuce. Citeam aseară (și comentam pe Facebook) că Apple vrea să facă un upgrade (major) la MacBook Air. Mi se pare normal, toate produsele Apple lansate pe vremea lui Steve sunt vii și bine făcute, le trebuie doar câte un upgrade firesc de procesor, de placă grafică, de memorie: iMacul și MBA sunt exemple clare. MB, seria veche, a fost foarte bună, au răhățit-o rău cu noua serie, iar nMBP mi se pare un semifiasco, să nu mai spun de avortonul ăla de Mac Pro, jobenul ăla penibil. Norocul lui Cook este că Apple trăiește din iPhone și din iPad, cât o mai trăi, stă pe un sac imens cu bani și, încă orice ar scoate, va merge. Cât timp, nu știu. iMac Pro este, da, un pro, dar este tot pe structura lansată de Steve. Mai tot ce s-a scos nou sub Cook este, după părerea mea, de-a dreptul penibil. Sigur că merg bine, sigur că le poți folosi, dar nu au acel fior al marii realizări… Nu cred că Apple va scoate ceva major dacă nu va face modificări radicale în concepție… Le e frică de schimbări majore, dar vor ajunge acolo – posibil – când va fi prea târziu.

Eu totuși sper să fie doar o schiță. Doar că tot așa am văzut schița desktopului cu desen “flat”, cu vreo doi ani înainte de apariția Mavericks (ultimul sistem cu design skeutomorfic). Atunci când l-am văzut, am crezut că este o glumă proastă, iar Apple nu va prelua un asemenea design. Nu am presupus bine. De aia mi-e mie frică, că se repetă scenariul.

Apple, ca și MS, trebuie să facă periodic modificări de aspect, nu se poate altfel. Eu am avut destule dificultăți de să trec de la MAC OS 9 la X și eram mac-fan destul de priceput. Deci, nu schimbare radicală, dar mici ajustări din mers trebuie făcute, un procent semnificativ de clienți vor așa ceva. Și producătorii de mașini fac la fel, nu poți produce mașini cu același look ca acum 10 ani, deși nu totdeauna nimeresc mai bine.

Eu nu mă sperii prea tare de schimbările de look, pentru că în general mă obișnuiesc cu ele. Sper doar să nu modifice sistemul în sensul simplificării exagerate. N-aș vrea ca Finder, de exemplu, să arate ca echivalentul din iOS.

Nu pare să se simplifice, doar că își pierde feeling-ul. Rămân icoanele din partea dreaptă a menubar-ului dar fără menubar. Menubar-ul se ascunde în colțul din stânga-sus și probabil apare la mouse over sau la click. Ferestrele nu mai au umbre, deci dispare și feeling-ul de deasupra / dedesupt. Totul să arate cât mai mult ca ecranul de iPhone X. Cred că utilizatorii vor simți aceiași frustrare pe care au simțit-o utilizatorii Windows când s-a făcut trecerea de la Windows 7 la Windows 8. Asta e părerea mea. Dar lumea se schimbă. Nimeni nu mai admiră nimic, totul să fie funcțional și în viteză. Esteticul este de modă veche. Pentru mine trecerea de la Windows la Mac a fost declanșată de aspectul OS-ului. Speram cumva să treacă înapoi la feeling-ul din Jaguar sau Tiger sau chiar Mavericks. Când spun înapoi, nu spun să revină la acelaș look, ci doar la acelaș feeling. Cred că ar trebui găsită o femeie care să se ocupe cu aspectul. Mac OS 8 / 9 a fost desenat de o femeie, nu-mi aduc aminte numele. Și arăta super mișto.

Păi iOS nu prea are Finder. Sunt funcții care fac ca iOS să fie total inadecvat scrierii textelor de lungime medie și mare. Este aiurea să ții apăsată o tastă ca să ai ș ț ă î ori să dai pe tasta de simboluri ca să ai - – … Ar fi cumplit dacă aș avea nevoie să procesez o poză în iOS, de ex. Sigur, te poți obișnui cu orice, dar e f. greu să faci downgrade radical de la operații simple la ceva inutil de complicat…

Are ceva echivalent, se cheamă Files.

Ei… da, știu, a apărut în ultimul iOS, parcă. Slăbuț…

Uitasem de chestia asta și a trebuit să mă uit în System Preferences ca să mă conving că există: menubar-ul se poate ascunde automat și acum!

Haha, mi-am adus aminte ce fain arătau minimizate ferestrele în OS9: o bară, cu titlu :slight_smile:

O să instalăm programe care vor restabili feeling-ul. Gen cDock sau Classic Folders.

O fi mergând asta în High Sierra?
https://www.rgbworld.com/windowmizer

1 Like

Îmi amintesc cum făceam Windows XP să arate ca Panther. Now I’m too old for this. Și parcă nu aș vrea să apelez la SIMBL. Dar nu este o decizie definitivă.

Este probabil ca Apple să pregătească o schimbare de look al viitorului sistem de operare și este posibil spre probabil să aducă și mai aproape iOS de macOS. Așa cum mai scriam pe aici și prin niște forum-uri anglo-americane, iOS a fost gândit pt telefoane și iPod-uri cu ecrane mici, de 3,5–5 inci și cu funcționalități limitate. În clipa în care îl muți pe aparate gen tabletă cu ecrane de 7 inci și peste, lucrurile se schimbă. iOS 11.x începe să arate suportabil pe ecrane mari, dar este evident că Apple a procedat aiurea mergând pe linia iOS pt telefon + tabletă, cu ecran oricât de mare v. macOS, pt ecrane de la 11 inci +. De fapt, la ora actuală, Apple nu mai produce niciun mac pt macOS cu ecran mai mic de 12 inci.
Între timp, MS a pus sistemul pe aparate duale tabletă+PC, Apple a găsit soluția aia haioasă, dar llimitată, cu acel touch bar pe nMBP. Fentele astea țin un timp, după care nu mai țin, lumea se prinde. Dovadă că, în lipsa unui mac pro autentic, a scos iMac Pro, mergând pe linia solidă a iMac-ului, un produs excelent, beton. Aud că nu închid nici seria Air, după semieșecul cu nMB, așteptăm – cică – un upgrade major al Air-ului. Altfel spus: upgrade al produselor din era Steve, care – TOATE – merg f. bine din toate punctele de vedere: iPhone, iPad („standard”), iMac (inclusiv noul pro), MBA. Au dat chix cu găselnițele din era Cook acel joben cică „pro”, nMB și nMBP, care mie nu îmi plac (ceea ce nu înseamnă că nu merg bine).
Revenind la iOS: mi se pare evident că nu poți face un OS care să fie adecvat și pt ecrane de 4–6 inci, și pt ecrane de 7–13 inci.

1 Like

Vorbind de Cook sau Jobs si de brandul Apple, dupa cum ne invata istoria, in orice plan/domeniu, cand ajungi in varf de tot urmeaza o singura: in jos.
Am renuntat la MBP 2017 pe care l-am cumparat acum 5 luni si mi-am cumparat un iPad '17 si un MBA ‘13 11’. As renunta si la iPhone-ul SE, dar imi place cum se “conecteaza” cu MBA-ul.
Singurele produse de care sunt multumit si care imi fac placere sunt iPod-ul 120GB si iPod-ul Hi-Fi mele.

Niciodată nu ajungi, de fapt, „sus de tot”, culmea maximă nu există. Mie mi se pare că Apple mai are câteva șanse de a ajunge și mai sus, problema este ca liderul să fie apt de asemenea performanțe. La a câta generație a ajuns Ford, de exemplu? Sau Mercedes? Nici Škoda nu stă chiar rău… Dacia urmează spre și mai bine :grinning:

Ford nu mai e ce a fost, nici macar pe aproape. La fel si Mercedes.
Skoda, da, creste pentru ca nu au ajuns la un nivel destul de inalt in trecut. La fel si cu Dacia.
Astazi, bling-bling-urile sunt mai “importante” pentru producatori decat functionalitatea, calitatea si fiabilitate.
Am un prieten bun care lucreaza ca product designer la o companie din Silicon Valley, fost manager pe UI si EX la unele din Europa. Imi spune la fel: aproape totul e pe design acum, sa fie ceva “frumos”, modern, care sa atraga.