Chat topic vol. 4

Da, corect: nu e propriu-zis stricat, e pe cale să se strice. Am avut și eu multe stick-uri și cam ăsta e drumul: merge mai încet, tot mai încet până ajunge la a fi enervant de încet, apoi nu mai merge deloc. Acuma, nu mai aștept faza cu stricatul complet, de regulă le arunc atunci când încep să se comporte astfel.

Am o problema cu dimensiunea rezultata din modificarea unu PDF in Preview.
Se dau 2 fisiere in PDF; unul de 1,8 mb cu 12 pagini si unul de vreo 2 mb cu 16 pagini. Am vrut sa elimin din fisierul mai mare cu 16 pagini primele 12 pagini si sa le inlocuiesc cu cele 12 pagini din fisierul mai mic.
Am deschis cele 2 fisiere in Preview in varianta thumbnails, am selectat cele 12 pagini, apoi delete, am selectat apoi cele 12 pagini din fisierul mai mic si le-am tras in PDF mai mare, pozitionate la inceput (in loc la cele sterse. Totul ok doar ca acym fisierul (PDF-ul) modificat are o dimensiune mult mai mare.adica 20 mb.
Unde se greseste? Trebuia sa am tot 2 mb in fisierul modificat.

Greu de spus. Pt așa ceva aș folosi PDF Expert, dar e comercial. Eu l-am luat într-un bundle și nu-mi pare rău.
P.S. Pe 32 biți erau o aplicații gratuite și f. bune pt a uni ori dezuni PDF-uri, una se chema PDFMerge, parcă, cealaltă am uitat. Din păcate, nu au versiuni pt 64 biți, deci nu mai pot rula în Cătălina. Există însă o puzderie de aplicații comerciale, unele (foarte) ieftine care pot face compresia PDF-urilor precum și unirea lor.

Este și PDFSam Basic (versiunea gratuită) https://pdfsam.org. Care rulează în Catalina. Poate este bun.

Nu știam de el, îl descarc acuma.

Și eu folosesc PDF Expert. Dar am avut odată o carte, din păcate scanată câte 2 pagini. Cu PDF expert am crop-uit paginile pare într-un fișier, paginile impare în alt fișier. După care PDFSam a reușit să le unească intercalat. Căutând pe Google un soft care poate face asta, am dat de PDFSam. De aia, nu știu dacă poate face ce vrea Lucian și cât de bine. Am văzut că are multe opțiuni, dar pe mine m-a interesat momentan doar merge-uirea intercalată și a făcut-o.

Am descărcat aplicația, deocamdată nu am pe ce să o testez, dar voi avea zilele viitoare.

Mai este o aplicație faină, dar este comercială. Are și o variantă free, dar limitată. Anume Sejda PDF Desktop, care poate split-ui paginile duble scanate și automat să facă o copie cu paginile tăiate. Poți să poziționezi linia de tăietură . Evident, pentru pdf-urile scanate pagină după pagină, nu și după booklet-uri.
https://www.sejda.com/desktop

Inainte de Catalina aveam o aplicatie CombinePDF varianta mai veche gratuita, dar odata cu trecerea la 64 biti nu mai functioneaza. Varianta mai nou nu mai e gratuita. Ideea e ca nu am nevoie decat de fuzionarea mai multor fisiere in unul singur. Asta trebuia sa se faca simplu cu Preview, dar nu stiu de ce creste dimensiunea fisierului rezultat atat de mult.
Am descarcat PDFSam, dar m-am cam prins urechile pe acolo. Poate mai incerc.
Si la voi creste atat de mult dimensiunea fisierului daca faceti un experiment de stergere a unor pagini si adaugare a altora din alt fisier?

Nu am remarcat așa ceva, adică să crească foarte mult mărimea fișierului dacă adaugi/ștergi fișiere componente de dimensiune mică. Nu-mi dau seama de ce ai problema asta. Preview ar fi suficient pt așa ceva.
Da, Combine PDF era aplicația veche și mai era una, tot pe 32, cred că PDF Merge sau Merge PDF, am uitat.
Eu mi-am luat PDF Expert într-un bundle și pt macOS și pt iOS.

Deci la tine daca stergi cateva pagini dintrun pdf si le inlocuiesti cu alte pagini din alt pdf si apoi salvezi pdf-ul modificat nu ai cresterea dimensiunii accentuata?
Eu ajunsesem in urma unor modificari succesive la 120 MB din unul de 5-6 MB. Ca si cum ar pune ficare pagina inlocuita cu dimensiunea intregului fisier (12 pagini x 1,8 Mb fisierul= 21,6 MB)

@Luci după ce termini de modificat PDF-ul (șters/adăugat pagini) cu Preview, în loc să salvezi fișierul, dă-i File > Export to PDF.

Am făcut și eu acum un test rapid. PDF original de 11 MB cu 53 de pagini. Am șters 50 de pagini, au rămas 3. Am dat Save – fișierul tot 11 MB are. Export to PDF = 200 kB.

Aha, de reținut.

Perfect. O sa incerc asa de acum inainte. Mersi fain.
Am vazut si eu intr-o prezentare varianta de export, dar nu mi-a trecut prin gand ca rezulta altceva fata de “save”. Oricum ciudat comportament tinand cont ca drag&drop si save e metoda descrisa pe suport Apple.

ESte OK o licență digitală de Windows luată de aici ori din site-uri similare? Nu am mai pus W de ani buni, aș tenta acum.
E aproximativ prețul de aici.

Eu am cumpărat licență de la emag. Cu 30 de lei. S-a activat instant, sunt de la firme care se lichidează și nu mai au nevoie de licență.

Le mag văd de la 689 lei în sus, nici vorbă de 30 lei.

Foarte ciudat. Nu vorbesc prostii. Au fost anul trecut. Între 30 și 50 de lei.

Probabil doar pe secvența menționată, niscai licențe de căpătat de la firme care se închid. Oricum, ar fi sub suta de lei…

Au început să apară tastaturi pt iPad cu trackpad, de exemplu asta. A încercat cineva să vadă cum ar lucra un trackpad Apple cu un iPad care rulează ultimul sistem iPad OS?