Chat topic vol. 4

Iată aici o istorie a generației macOS X, de la Rhapsody la Catalina.

A ieșit beta 6 la Big Sur 11.3. Probabil cel mai lung beta din câte îmi aduc eu aminte.
După update nu apare însă ca fiind „beta 6”, ci simplu, „Big Sur Beta 11.3”

Da, un beta foarte lung și mare. Fiecare beta a avut măcar câțiva GB. Pe nici un beta nu e scris Beta 1,2,3… e scrisă doar versiunea de MacOS
Screenshot 2021-04-05 at 23.56.41

Într-un interviu recent, Tim Cook sugerează că, nu peste mult timp, se va retrage și va preda ștafeta altuia mai tânăr. Mi se pare o decizie corectă, să te retragi în glorie.

Prin “nu peste mult timp” înțelegând, citez, “probabil nu încă 10 ani” E un interval destul de larg. Omul are 60. Mi se pare firesc să vrea și pensie.

Sigur că nu este ceva precis, mai degrabă își pregătește urmașul precum și clienții, să accepte o schimbare, radicală sau nu, care să nu scadă încrederea în Apple. Ca atare, trebuie să fie cineva „din interior”, eu așa cred.

Cattus, m-am legat de expresia folosită de tine. Mie 8 ani mi se pare peste mult timp :))

Nu eu am folosit expresia, ci așa sună în original.

E cea mai nasoală perioadă pentru cei (ca mine) care au nevoie de un Macbook Pro acum.

Cine are nevoie de un ecran mai mare, nu are la dispoziție decât variantele cu procesoare Intel cu două generații în urmă. Alea cu Apple Silicon nu știe nimeni când vor apărea.

MBP-urile de 13" cu Apple Silicon au doar două porturi Thunderbolt și atât. Mai ai nevoie de câteva adaptoare sau un hub ca să poți folosi Ethernet sau alte periferice uzuale.

Nasol :disappointed:

Tudore, există adaptoare compacte cu două porturi ThB 3. Am înțeles că se potrivesc la toate generațiile de MBP din 2016 încoace și la MBA care au mufe dispuse similar în pereche pe stânga. Nu toate au, e drept, și Eth, dar - de ex. - ăsta are. Ăsta e portabil, poate însă ai nevoie de un hub mai mare numai când stai acasă și conectezi 2 monitoare externe, pentru asta sunt și soluții neportabile sau, mă rog, nu foarte mici. Dai ai și așa ceva.

Mda, cu hub-urile poate că m-aș descurca, însă nu cred că pot lucra eficient pe un ecran de 13".

Mă mai încurcă și Touch Bar-ul. Zvonurile spun că Apple va renunța la el. Dacă e adevărat, atunci imediat developerii vor sista suportul pentru Touch Bar și mă voi trezi cu un ecrănuț inutil în plus care mai consumă și bateria. (Nu că acum ar fi extrem de util…)

Da, așa ar fi zvonurile, că se va renunța la acel touch bar, unora le place însă, de ex. fi-meu are un MBP 2016 și e încântat de acel touch. Chiar dacă nu l-ar mai pune, cel puțin 5 ani va fi suport pt el la nivelul sistemului și al aplicațiilor, eu așa cred. Oricum, cred că pe 7 iunie vom avea și MBP de 16 inci, se pare, și o nouă serie de iMac-uri.

4 posts were split to a new topic: Eveniment Apple, 20 aprilie 2021: Spring Loaded

Hai ca nu este chiar așa de trist. Te poți obișnui cu acel Touch Bar, în plus mie unul începe sa mi se para mai atractiv, în loc de tastele standard F1 F2 etc bla bla, apar diverse comenzi în funcție de aplicație. De exemplu i-am pus F1, F2 în excel, unde aveam nevoie și restul așa cum le vrea el. Mai dau încă rate-uri mici când caut F2-ul, dar nah, nu am nici 1 luna cu echipamentul.
Ecranul de 13’’ sa știi ca și mie mi s-a părut inițial mic, râdeam de el prin EMAG la cât de mic mi se părea, dar, rezoluția compensează și astăzi chiar încep sa îl regăsesc ca normal. Și eu aș fi vrut inițial un ecran mai mare dar când te gândești și la portabilitate și respectiv și la preț, parca nu merita diferența. Un cost de aproape 50% în plus nu mi se pare justificat.
Legat de mufe putine, eu nu prea ii înțeleg pe unii, sincer. Adică, ai cea mai noua mufa posibila pe un laptop și în loc sa te orientezi către 1 cablu care duce la 1 hub și acolo vin toate mațele încurcate, toți vor sa lege nspe mii de cabluri la laptop, mi se pare invaziv, aglomerat, dar nah, fiecare cum dorește. Singurul lucru pe care cred ca l-aș regreta ar fi acela dacă, ar scoate o versiune tot de 13’’ cu versiunea de procesor îmbunătățită și la același cost.

Păi ceea ce scrii în ultimele două rânduri se va înfăptui curând, în fiecare an se înnoiesc generațiile de componente hardware, deci precis în toamnă vei pune de un regret, anul viitor de altul…

Prima confirmare (neoficială) că Watch a ajuns în spațiu:

1 Like

2 posts were split to a new topic: Windows 11 va fi anunțat pe 24 iunie

Cineva a făcut un client de știri (Google RSS) nou-nouț pentru… Mac OS 9:

sectionscreenshot

1 Like

Îmi scot din geantă PB-ul din 2004!

Pfoai, dacă ar compila cineva un Emacs nou, funcțional pe Mac OS 9…