Ce poti face cand detii Macbook si iPhone

Salut,

Stiu ca o sa sune super “silly”, dar imi puteti spune ce se poate face cand ai un Macbook si un iPhone, va rog?

Mi-am zis ca daca tot mi-am schimbat Macbook-ul sa trec si pe iOS.

E prima oara cand am un iPhone, folosind numai Windows Phone-uri in ultimii ani, si nu vreau sa invat/aflu lucruri noi incercand, stergand si resetand. Macar sa am un starting point.

Adica aplicatii, transfer date etc. etc. Aud despre tot felul de aplicatii si “chestiute” pe care le poti face de la unul-altul + amici, dar nu reusesc sa inteleg sau sa retin nimic (au impresia ca detinand un Mac de ani, stiu deja niste lucruri/termene, dar adevarul e ca nu stiu mai nimic - folosesc doar Safari, Notes, Thunderbird si Microsoft Word).

Cand mi-am “instalat” prima oara telefonul si am vazut ca notele si site-urile favorite imi apareau si pe telefon, am fost placut surprins. Abia astept sa vad ce mai pot face :grin:

Telefonul in cauza este un iPhone SE, iar laptopul un Macbook Air 13" Early 2014.

Păi ce să faci cu ele, îți iei aplicațiile de care ai nevoie și le folosești. În Windows ce făceai?

În esență, sincronizarea datelor se face prin iCloud, asta înseamnă adresele, calendarul, notele etc. Eu nu sincronizez pozele și nu folosesc telefonul pt date, doar rar. În rest, ce să spun? Orice aparat/sistem nou trebuie butonat un pic, înveți din mers.

Eu cel mai bine învăț ceva de nevoie și cred că e normal așa. Adică, de exemplu, degeaba te uiți pe lista cu “x cele mai bune trucuri (ascunse) din iOS 10” sau macOS sau iCloud sau mai știu eu ce, zicîndu-ți că e mișto aia și ailaltă și hai să o încerc. Gîndește-te concret, ce ai vrea să faci, de ce ai nevoie pentru stilul tău de lucru/joacă, apoi caută dacă și cum se poate. Avînd o astfel de motivație, ai satisfacție mai mare, pentru că ai un răspuns la o întrebare (nu doar un răspuns, fără întrebare).

Vag vorbind, cînd ai Macbook și iPhone, poți beneficia de sincronizări prin iCloud, pentru tot felul de date. De exemplu, documentele din suita iWork (Pages, Numbers, Keynote), muzica din iTunes/Apple Music, pozele din Photos, cărțile din iBooks și, cum ți s-a spus, contactele, calendarul, notițele din Notes. Plus tot felul de jucării precum Airdrop, copy-paste între dispozitive, iCloud Drive și alte aplicații care au versiuni pentru ambele platforme, oferind sincronizare prin iCloud (Pixelmator, de exemplu).

Spor la butonat! :slight_smile:

Multumesc pentru raspunsuri.
Adrian, ai dreptate. Asa ca:

 • Notes: aici am vazut ca nu trebuie sa fac nimic (ce trec in telefon apare si pe laptop si viceversa)
 • Reminders si Calendar: la fel ca mai sus
 • AirDrop: cu asta transfer pozele din telefon in laptop, nu? Inca n-am reusit sa fac nimic :dizzy_face:
 • pozele le-am transferat din telefon in laptop prin cablul usb (mai greu la inceput, dar am reusit)
 • cu iCloud cum transfer pozele in laptop?
  In Windows Phone nu faceam mai nimic (adica legatura telefon-laptop). Notitele mi le trimiteam prin mail, iar pozele prin Drop Box.
  Stiu ca aparatele Apple se pot conecta intre ele si salvezi niste timp in unele taskuri. Asta voiam sa stiu: cum si cu ce.
  Si da, asa e, butonarea e mama invataturii. O sa-l butonez dupa ce imi salvez notitele separat :smiley: Azi, printr-o debifare prin nu mai stiu ce aplicatie, nu mai aveam notitele in laptop. Atat ma intereseaza: note, remindere, calendar si poze.
  Imi cer scuze, dar nu mai pun si diacritice. Sunt prins in niste tutoriale pe Youtube.

Pentru poze, dacă vrei să mergi cu varianta recomandată de Apple, ca să nu ieși din „grădină”, să zic așa, procedura ar fi:

 • Conectezi iPhone-ul la Mac;
 • Deschizi Photos (dacă nu se deschide singur odată cu conexiunea);
 • Alegi iPhone-ul în Photos din bara laterală;
 • Îți apar pozele nesincronizate de pe el -> alegi pe care vrei sincronizate și dai Import.

AirDrop e pentru trimis cîte 1-2 fișiere, așa, nu masiv. Vezi un tutorial aici, între iPhone-uri, dar înlocuiești al doilea iPhone cu un Mac. :slight_smile:

Iar cu pozele, dacă vrei alte variante, poți folosi fie iCloud Photo Library și se sincronizează totul automat, vezi aici, dar mănîncă spațiu, probabil va trebui să mai cumperi niște spațiu de iCloud, fie alți „norișori”. Dropbox și Google Photos sînt alegeri populare care sincronizează automat pozele între dispozitive.

Există și variante manuale, pentru cei obișnuiți cu calculatorul care vede telefonul ca pe un stick, cu diverse conținuturi. Dar nu sînt neapărat cele recomandabile, pentru că Apple se ocupă binișor să facă treaba automat și destul de simplu (prin iCloud, iTunes etc.).

Multumesc mult, Adrian. Raman dator.
Voi alege varianta cu cablul usb. E mai simpla. Am umblat si prin telefon si incerc sa turn off ce nu folosesc (cum ar fi acest iCloud Photo Library, iCloud Drive si altele).

Rămîi dator cu a contribui și tu la forum, a răspunde la ce știi, a oferi din experiențele tale pe parcurs ș.a.m.d. :slight_smile:

iCloud Drive, dacă dezactivezi, nu va mai putea nicio aplicație care folosește așa ceva să comunice de pe Mac pe iPhone. Vezi că îți și arată aplicațiile care fac asta. Eu zic că n-ai de ce să dezactivezi, ai 5GB gratis oricum, pe care nu-i umpli chiar cu una, cu două. La mine, de exemplu, ajungeam la sute de MB spre cîțiva GB abia după ce am început să primesc teme de la studenți pe e-mail, deci din cauza atașamentelor. Altfel, dacă nu folosești Pixelmator sau alte aplicații care au fișiere de lucru mari, repet, cei 5GB ar putea să-ți fie de ajuns și nu ai de ce să dezactivezi.

A, de fapt, backup-urile de iPhone (și iPod/iPad, dacă ai) mai mănîncă din spațiul ăla, aici ar trebui să ai grijă. Dar nu e ca traficul de net, să te taxeze enorm dacă depășești, doar te avertizează că e gata să se umple și atît. Mai ștergi, mai cumperi spațiu…

iCloud Photo Library da, dacă n-ai sute, mii de poze pe care vrei musai să le ai automat și pe Mac, și pe iPhone (și în browser! la icloud.com), nu ai de ce să-l folosești. Sincronizezi manual ce vrei și pui unde vrei.

Apropo de poze, mai există acel Photo Stream, pe care ar fi bine să-l ai activat, vezi aici, de exemplu. El îți dă pozele de pe iPhone și pe Mac, în Photos, automat, DAR:

 • Ține maxim 1000 bucăți, deci ultimele 1000 făcute;
 • Nu ocupă spațiu din iCloud, dar „expiră” și sînt ca un fel de copii temporare. Vezi vreuna care-ți place, o salvezi, nu te lăsa păcălit de faptul că „e acolo”. :slight_smile: Va fi stocată efectiv doar pe dispozitivul care a făcut-o/salvat-o.

Spor!