Baterie slaba MBP M4 pro

Salutare! Am o problema cu bateria la un mbp 14 inch m4 pro (12 core) cumparat in decembrie 2024. O incarcare ma tine cu indulgenta 6-7 ore si nu fac mare lucru pe el. Nu mi se pare normal tinand cont ca mac-ul vechi (air m1 de baza) tinea 10 ore lejer. Ma duc cu el la garantie sau e normal?

Păi du-te la garanție, sigur că da. Totuși, înainte de a face un drum acolo: descarcă Coconut Battery, îi va „citi” cât se poate de corect starea bateriei, cât de sănătoasă este.

P.S.
Este posibil ca bateria să fie bună, iar consumul excesiv să aibă alte cauze. De aceea, CoconutBattery poate fi un indiciu. Dacă indică, cum anticipez, bateria la 98% sănătate (sau pe acolo), este OK, deci consumul excesiv are niște cauze, posibil o aplicație care papă multă energie sau defect hardware? Greu de spus, la garanție pot spune. Recomand iStyle Grawe Center.

Am coconut battery de ft mult timp dar nu am incredere in ce imi arata. Acum imi zice ca am 99.6% health dar ieri imi arata 96%… O sa mi fac timp si ma duc cu el la Grawe.

Screenshot 2025-02-18 at 15.34.42

Screenshot 2025-02-18 at 15.35.53

Cert, bateria este bună, dar pot verifica alte eventuale probleme.
Diferențele de la o zi la alta pot fi date de (re)calibrarea bateriei. CoconutBattery nu inventează nimic, este o interfață pt ceea ce comunică sistemul.

Dacă într-adevăr bateria „ține puțin”, cum zici, cauza poate fi o aplicație care rulează în background și nu se comportă cum ar trebui. Verifică ce asemenea aplicații ai. De regulă, sunt utilitare care nu se comportă cum ar trebui.
Screenshot 2025-02-18 at 22.46.05

Cred că cel mai bine de verificat este în Activity Monitor (/Applications/Utilities) în tab-ul Energy și click pe capul de coloană „Energy impact“ să ordoneze aplicațiile descrescător după nivelul de energie consumat.

Da, și asta poate face, sigur că da.
Eu nu cred că are o problemă la baterie, ar fi fost teribil de ciudat la o jucărie așa de nouă. Aș merge pe ideea că are o aplicație sau mai multe aplicații „neconforme”, eventual o altă problemă hardware. Oricum, fiind în garanție, îi vor găsi problema, presupunând că există ceva acolo.

Cu Activity Monitor poți vedea exact procesele care au impact major în consumul de energie. Pot fi chiar procese care au rămas blocate chiar dacă aplicația mamă a fost închisă, sau chiar site-uri web, care fac trafic mare de date, dar consumă și energie. Se pot închide acele procese direct din Activity Monitor. Dacă procesul buclucaș se redeschide, atunci trebuie căutată aplicația căruia îi aparține și fie adusă la zi acea aplicație, fie renunțat la ea. Sper să nu fie un proces al sistemului. În cazul respectiv trebuie văzut dacă există o soluție de calmat acel proces. Dacă nu, se ajunge la reinstalarea sistemului pe curat. Am pățit așa ceva pe iPhone, cu iOS 18.3. Îmi consuma bateria în mai puțin de o jumătate de zi, baterie nouă, abia schimbată. Cu aplicația battery am văzut care era problema. Era aplicația Mail a sistemului. Pentru prima dată, a trebuit să șterg Mail și să instalez o aplicație terță, airmail. Pe care o folosesc în mod standard, nu varianta plătită. Suficient pentru ce am nevoie. Acum bateria mă ține cât ar trebui. iPhone SE3.

Păi nu cred că e o soluție optimă și care-i face cinste lui Apple. Am folosit și eu odată Airmail pe macOS, mi s-a părut o aplicație OK, doar că mă obișnuisem prea mult cu Mail.app ca să= trec pe altceva. Poate trebuie repus sistemul, nu?

În primul rând îmi cer scuze că am divagat de la topic, în care era vorba de Macbook Pro. Dar în ultima postare vorbeam de Apple Mail pe iOS 18.3. Acela consuma bateria la greu. Întâi am restaurat sistemul. După o ora, din nou, în Battery, Mail consuma mai mult decât jumătate din totalul consumului. Am căutat pe net, iar soluția a fost să șterg aplicația și să instalez o aplicație de la terți. Oricum, mail se poate reinstala din Appstore oricând. Poate ar trebui să încerc acum pe iOS 18.3.1, poate că au remediat situația. Pe Mac nu am șters aplicația, dar tot Airmail folosesc. Pe Mac, îmi place Airmail, îmi este comod, pot da comanda mark all as read, direct din cont, cu click dreapta. Uneori îmi vin multe reclame și sunt totdeauna atent la marcajul roșu de pe iconul din Dock, unde am mesaje noi.

Nu ai divagat, oricum nu prea mutl. Era vorba de aplicații care pot avea un consum excesiv și care pot epuiza bateria mult mai repede. Nu pot reproduce ceea ce spui cu Mail.app pe iOS și/sau pe iPad, la mine este OK, bateria ține mult, uneori chiar enervant de mult! E drept, nici nu folosesc aplicații care consumă energie.