Baterie noua

Buna seara,

Am cumparat de pe baterryupgrade o baterie pt macbook pro 13 mid 2012, am schimbat-o si Coconut imi arata ca are deja 1 ciclu, este normal ?
Si cum fac o calibrare ca la carte am citit pe forum voi ziceti sa fiu pe faza sa bag incarcatorul cand este la 0%, dar cum sa fac asta sa-l pazesc ?
Am atasat un screenshot luat acum
Screenshot 2020-06-15 at 20.27.54
Cu stima,

Încarc-o la 100%, după care folosește laptopul numai pe baterie până când se consumă complet și se închide singur. Bagă-l apoi la încărcat și lasă-l să se încarce complet.

E cît se poate de normal, deoarece prima încărcare se face în fabrică. În rest, fă ce spune Tudor și, periodic, fă chestia asta cam odată la două luni. În esență, nu trebuie făcut mare lucru. Ai garanție un an, dacă după 10 luni scade sub 80 % o poți reclama ca defectă, la procentul ăla ar trebui să ajungă după vreo 2 ani.
P.S. Nr de cicluri de încărcare nu are mare relevanță, nu știu de ce mulți îl consideră important. Importantă este starea bateriei în procente față de starea inițială, 100%. Dacă, urmând exemplul de mai sus, după 6 luni constați că a picat sub 90% nu e de bine. În mod normal, o baterie bună ține minim 3 ani, de multe ori și după 5–6 ani are peste 50%.

Multumesc am incarcat-o 100% si am lasat sa se consume. Fata de 40 de min cat ma tinea prima, acum a tinut 4 ore si 13 min, eu zic ca e ok. Care ar fi best practices pentru baterie adica sa il bag la incarcat cand are mai putin de 50% ?

Au mai fost discuții pe tema asta: Problemă temperatură MacBook Air 13
Încă un link pe lângă cel din răspunsul de mai sus, tot pe batteryuniversity. Aici se vorbește despre mai multe tipuri de baterii.

Nu există formatare pe Li-ion și chiar dăunează, mai ales descărcarea la 0%.
Ciclurile contează pentru că este principalul factor care determină capacitatea bateriei (“starea bateriei în procente față de starea inițială”) alături de vârstă.

Dom’le, eu nu știu ce spune teoria, dar am avut baterii cu 800 cicluri și peste 50 % capacitate de fabrică, și baterii cu 300 cicluri picate la sub 50%. Sigur, presupun că undeva este o corelație, dar dacă bateria e de calitate proastă, cred că nu se corelează nimic. Iată u MBP 2012 cu 389 cicluri și 92,7 % capacitate față de starea de fabrică. El avea parcă 120 cicluri și sub 50%, ce corelație este aici, explică.
Screenshot 2020-06-17 at 14.28.23

Ideea principală era că bateriile cu litiu nu se formatează și descărcarea completă e dăunătoare, conform celor care par că se pricep la baterii.

Cel mai important indicator este capacitatea, da, și poate fi citită direct.
Tot ei spun că, din punct de vedere chimic, ciclurile de încărcare-descărcare sunt cele care uzează componentele și afectează acea capacitate. Mai sunt și alți factori: vârstă, încărcător, temperatură etc.
Evident că dacă bateria e proastă nu are sens comparația. Ai nevoie de baterii identice pentru o comparație pe bune. În plus contează cât de mult o descarci la o utilizare. Dacă ții în fiecare zi bateria între 25 si 85%, după 300 cicluri va avea o capacitate mai mare decât dacă o descarci între 100 și 20%. Și vei ajunge la 300 de cicluri după mai mult timp.

Dacă vrei să cumperi un laptop sh, te uiți la ce capacitate mai are bateria și dacă e umflată.
Dacă vrei să ai grijă de baterie eviți să o descarci complet și preferabil o ții peste 25%.

Am dat linkurile în ideea că pot fi de folos rezultatele celor din domeniu (preferabil fără să le conspectez). Altfel putem specula la infinit.
Descrie acolo și că vehiculele electrice limitează din soft încărcarea bateriei la un interval de 25-85% pentru a-i prelungi viața. Prin urmare nu folosesc toată capacitatea bateriei. Acesta e compromisul pentru a o garanta 8 ani.
Telefoanele mobile și laptopurile în schimb urmăresc capacitate/volum și au o durată de viață mai scurtă. În principiu viața bateriei are de câștigat dacă e încărcată între 25 și 85%. Eu mă uit doar să nu se descarce sub 30.

Btw, @victor, ce producător scrie la “Battery info”? Danke!

Bun. Deci concluzia e asta: nr de cicluri NU este relevant luat izolat și fără referință la alte date. Exact asta voiam să spun.

Multumesc pentru sfaturi atasez un screenshot
Screenshot 2020-06-17 at 18.07.12

Păi deocamdată nu ai ce mari noutăți să ne dai, revino peste 6–10 luni dacă a scăzut sub 95%, eu zic că nu va scădea dacă e baterie bună.

Mersi. Din ce am citit Simplo e unul din producătorii OEM pentru Apple. Good luck!

Nu e vorba de formatare, ci de calibrare, operațiune care e bine să fie făcută în cazul unei baterii noi și apoi periodic.

Și eu fac așa, cam odată la două luni… poate mai rar…

Si eu. Si de cate ori pot merg cu descarcarea pana aproape de 0 si incarcare ulterioara la 100%.
Am avut baterie in macbook cu peste 1000 de cicluri si nu cazuse sub 50%.

Calibrare, într-adevăr. Procedura este aceeași însă și va afecta durata de viață într-o anumită măsură. E un troc pe care-l faci în funcție de nevoi. Depinde ce te interesează mai mult presupun - deviația în precizie sau longevitatea.
Mi se pare mai util să calibrezi afișajul dacă sau când observi discrepanțe între cât spune OS-ul că mai are bateria și cum se comportă, e.g. dacă se stinge când spune că mai are 20%, dacă funcționează încă 2 ore cu 5%, în general ceva care încurcă.
Sau poate natura jobului cere o raportare exactă mereu. Your call.

@Luci, 50% la 1000 de cicluri e puțin dacă ne luăm după Apple.
“Your battery is designed to retain up to 80% of its original capacity at 1,000 complete charge cycles”: https://www.apple.com/batteries/service-and-recycling/
Degradarea depinde și de vârstă. După 5-6 ani e posibil să ajungă pe la 80%, chiar dacă are 400 cicluri. A fost cazul meu relativ recent.
Asta e poziția Apple: https://www.apple.com/batteries/why-lithium-ion/
Dar dacă 4 descărcări la 0% pe an nu afectează prea mult pe cineva care se așteaptă să țină bateria aprox. 3-4 ani, să faci astfel ori de câte ori ai ocazia s-ar putea să conteze mult.

Anywho, it’s a free world.

DAcă ne luăm după ce se laudă Apple nu ajungem prea departe. În practica mea, cea mai longevivă baterie a fost într-un PowerBook albastru cu mâner (hei, ce timpuri), a ținut 6 ani. Cea mai proastă a fost pt un MacBook alu (ăla care a precedat MBP), a picat după 10 luni la sub 70%, mi-au schimbat-o. Între aceste extreme, bateriile mi-au ținut cam 4–5 ani la peste 50%, adică să poți folosi un notebook chiar ca portabil, nu ca desktop ținut mereu în priză.

Am luat un Macbook produs in 2015 in anul 2017 (lichidare de stoc) tinut mai mult in priza avea vreo 10-15 cicluri cand a ajuns la mine. Sanatatea era initial cca 95%, apoi a scazut rapid cateva luni cat l-am urmarit (cat avea garantie) pana pe la 80-83%.
Acum are aproape 5 ani, 250 de cicluri (facute in ultimii 3 ani) si 74% sanatatea bateriei.
MBA-ul din 2013 adica cu 2 ani in plus si 511 cicluri folosit mai des pe baterie are 84% sanatatea bateriei.
Cam asta e experienta mea cu bateriile. Nu le utilizezi cad mai repede.

Da, sigur… dacă stau nefolosite mult timp pică mai repede ori chiar pică de tot, mai ales dacă nu au pline pe la jumate ori mai multe.

E o diferență considerabilă între a le folosi și a le duce la 0% frecvent.
Tot în raportul respectiv arată că și a ține o baterie la 100% constant e dăunător. Au mai multe grafice.
Evident fiecare se comportă în funcție de nevoi, dar rezultatele testelor mi s-au părut foarte bune pentru a putea face o alegere informată.
Apropo, utilizarea ta pare cam de 100 încărcări pe an, adică aprox 30% pe zi ceea ce e în linie cu munca de birou + ședințe, deplasări etc. Sau de folosire ca student. Ești în zona de utilizare medie mi se pare.

„E o diferență considerabilă între a le folosi și a le duce la 0% frecvent.”
Nope, nimeni nu a spus aici „a le duce la 0% frecvent”, a spus „a le duce la 0% cam o dată la o lună-două”.