Avem Spotify România!

Acum chiar avem Spotify!

3 Likes

M-am jucat puțin prin el și mi-am activat luna gratuită de premium. Sincer, în afară de un mod mai simplu de a trimite prietenilor playlisturi, nu văd nimic în plus față de Apple Music. Nu sunt eu un mare consumator de muzică și nu stau să-l bibilesc prea mult, nici nu ascult formații obscure, dar pot spune după aproape o zi de jucat cu Spotify că interfața este mai urâtă decât Apple Music. Mai scump cu 2 lei pe lună (da, sună puțin, dar la câte abonamente avem mai nou, anual se adună) și nici măcar nu are Family Plan.

Interfața este, într-adevăr, mai urîtă sau, cel puțin, mai contraintuitivă decît a Apple Music. Dar e mult, mult mai rapidă, mai ales la căutări (aplicația de iOS pornește mai greu, însă…). Asta și pentru că face mult mai puține lucruri, față de mastodontul iTunes, desigur, dar contează.

Ce-mi place, chiar dacă mă scoate din zona de confort sau de obișnuință, este că scoate la înaintare playlist-uri. E mai greu să asculți discografia sau un album al unui artist decît un amestec de muzici în jurul lui. Și amestecul ăsta, de cele mai multe ori, mă nimerește. În Apple Music, tot stăteam eu să adaug artiștii sau albumele, apoi să-mi fac playlist-uri cu unii similari ș.a.m.d. Spotify aproape că mă face să nu am nevoie să adaug artiști la Library, ci doar playlisturi. Atît pornind de la un gen, cît și de la un artist sau mood.

Lipsa family plan mă deranjează și pe mine. Dar dacă e să mă leg de un detaliu precum cei 2 lei ai tăi (pe care-l înțeleg, nu sînt ironic), aș susține Spotify și pentru deschiderea pe care o au cu varianta web, client nativ de Linux, integrare cu alte servicii (add-ons, extensii, despre care încă mă documentez, dar sigur citisem de mai multe decît Apple Music) ș.a.m.d.

Iar partea socială, din păcate, este bazată exclusiv pe Facebook. Nu-ți poți urmări prietenii decît dacă te conectezi cu Facebook. Asta nu țineam minte și nici nu prea îmi convine.

În fine, am activat și eu trial-ul Premium, pînă acum sînt mulțumit, am găsit și ce nu aveam în Apple Music (nu-s chiar obscure, exemple concrete: Andy Timmons și albumul ADTOE de la Dream Theater îmi vin în minte). Mă mai gîndesc, dar mă tentează destul de tare să mă mut.

Interfața este, într-adevăr, mai urîtă sau, cel puțin, mai contraintuitivă decît a Apple Music. Dar e mult, mult mai rapidă, mai ales la căutări (aplicația de iOS pornește mai greu, însă…). Asta și pentru că face mult mai puține lucruri, față de mastodontul iTunes, desigur, dar contează.

Music! Rar folosesc iTunes din macOS pentru muzică :slight_smile:

Spotify și pentru deschiderea pe care o au cu varianta web, client nativ de Linux, integrare cu alte servicii

Corect, doar că interfața web merge doar pe anumite browsere, parcă pe Safari nu a vrut să pornească și clientul nativ pe macOS sau Windows merge mai bine decât browserul. Iar cum Linux nu folosesc, nu sunt niște facilități care să-mi folosească la ceva.

Iar partea socială, din păcate, este bazată exclusiv pe Facebook.

Păi și Music are Ping! :stuck_out_tongue:

am găsit și ce nu aveam în Apple Music

Eu am pățit o chestie amuzantă, una din melodiile pe care le aveam în playlist în Music este acum indisponibilă, dar era disponibilă în Spotify. În schimb, nu am găsit în Spotify una din melodiile din Music. Așa că aici e paritate 1:1 pentru mine :smiley:

Nici pe iPhone nu-i vreo minunăție a vitezei, după părerea mea… Spotify chiar merge mult mai repede. Apple Music mi se îneacă și cînd să înceapă să redea o melodie. Și nu e vina netului.

La Spotify, treaba cu Facebook o văd ca pe un dezavantaj, de fapt, la care Apple are cîștig, pentru că la ei măcar poți urmări utilizatorii de Apple Music (începînd cu iOS 11). La Spotify, dacă nu-ți legi Facebook-ul, ești pe dinafară.

Cum ziceam, eu, unul, mă mai gîndesc, nu am o decizie fermă. Realist vorbind, principalele avantaje ale Spotify care contează pentru mine sînt viteza mult superioară de navigare și playlisturile excelente.

Opiniile mele despre Spotify de acum un an:

Chiar astăzi mi-a expirat abonamentul Apple Music USA, și ca să nu mă mai complic cu gift card-uri, o să mă întorc la Spotify.

1 Like

Eu n-am folosit niciodată Apple Music, nu pot să mă pronunț deci. Singurul lucru pe care-l știu e că pe Spotify e mai multă muzică decât pe Apple.
Dar îmi place extraordinar Spotify. Am rămas la varianta free *VPN + logare cu FB.
Iar posibilitatea de a controla playerul de pe telefon (inclusiv volumul) e de vis. :smiley:

Eu am boxele înfipte în Airport Express, fac asta de ani de zile :slight_smile:

Stați așa că au băgat Spotify și pe PlayStation 4, poate mă răzgândesc :slight_smile:

Oarecum offtopic, dar pentru cine are chef și curiozitate să citească, iată un articol despre diferențele (și ciudățeniile) de licențiere a muzicii la Spotify, iTunes, radio și altele.

1 Like

Nu trebuie o aplicație, pe telefon, pentru chestia asta? Separată de iTunes?

Am făcut un test cu mp3 la 320 și Spotify-ul gratuit. Diferența e că pe Spotify parcă asculți un mp3 la 128 spre 160 kbs. Relativ bine.

Nu, e AirPlay, o facilitate din iOS/macOS.

La Spotify, poți seta calitatea melodiilor, până la 320 kbps.

Poți dacă ai premium. La ăla gratis nu.

Singura treabă care-mi lipsește e :heart: și apoi posibilitatea de a crea un smart playlist cu melodiile apreciate. La Spotify, văd că doar dacă asculți la Radio are posibilitatea de :+1: și apoi le pune într-un playlist automat.

Sigur, pot face eu un playlist manual cînd descopăr o melodie care-mi place. Sau pot să o adaug la Library, dacă mă bazez pe faptul că nu mai stau să adaug artiști, ci doar le dau Follow.

Dar parcă-mi lipsește un pic treaba cu inimioara.

Totodată, are suficiente playlisturi bune cît să nu mai apelez prea mult la melodiile mele salvate.

Voi cum faceți să dați deoparte melodiile apreciate?

Șiii… am mai descoperit ceva ce nu prea îmi convine la Spotify. :slight_smile:
Modul în care administrează melodiile tale (locale) e cam dubios. Oficial, adaugi melodiile în aplicația desktop, apoi musai le adaugi într-un playlist, pe care apoi intri și-l descarci pe telefon.

DAR: aceste melodii locale vor fi mereu puse separat de celelalte. Asta nu-mi convine în cazul în care, să zicem, e un album al unei formații care nu se găsește pe Spotify, așa că-l iei din altă parte și-l urci tu. Ai vrea, desigur, să apară în pagina formației din librăria ta, nu? Ei bine, pare că nu se poate.

Sau greșesc eu ceva?