Săptămâna trecută, căutând pe internet un playlist cu muzica din serialul Californication, am găsit o variantă consistentă (peste 300 de melodii) partajată de cineva pe Spotify. Așa am ajuns să-mi fac cont Premium trial acolo (versiunea SUA, că ăștia n-au ajuns nici până acum în România). În zilele astea în care am folosit exclusiv Spotify cred că a început să-mi placă mai mult decât Apple Music. Motive:
- Aplicația pentru iPhone este mai simplă și mi se pare ceva mai ușor de folosit.
- Sugestiile muzicale și descoperirea de muzică nouă. La Apple Music, dacă vrei să-ți ofere sugestii cât de cât relevante pentru gusturile tale, trebuie să faci un oarecare efort de a alege inițial genurile și artiștii preferați, după care trebuie să dai cât mai des like sau dislike la piese. La început mi-a plăcut chestia asta, dar după aia m-am lenevit și n-am mai dat like-uri. Din cauza asta (și nu numai) Apple Music mi-a oferit mereu niște sugestii bazate pe câteva criterii inițiale care nu au fost prea inspirate. De exemplu: o fi văzut că am prin librăria proprie ceva hip-hop sau R&B (nu sunt fan al genurilor dar există câteva piese mai vechi care-mi plac) și mi-o băga mereu în sugestii pe Beyonce
- Spotify își bazează și actualizează sugestiile ținând cont de muzica pe care o asculți zilnic și ce mai bagi în playlist-urile proprii. Astfel a înțeles rapid cam ce muzică îmi place iar astăzi la Discover Weekly (un playlist automat cu sugestii noi, oferit în fiecare zi de luni) mi-a oferit niște piese bunicele, noi și vechi, pe care nu le-am ascultat niciodată. Nu știu cum vor evolua sugestiile în timp, dar deocamdată Spotify e mult mai interesant decât Apple Music.
- Spotify are funcții de social media mai bune decât Apple Music. Ai șansa să găsești online shared playlist interesante făcute de alți utilizatori, așa cum am găsit-o eu pe cea cu muzica din Californication.
Așadar sunt curios să văd cum va evolua Spotify pentru mine. Deocamdată îmi place. Mai am o lună de trial timp în care o să mă hotărăsc dacă renunț sau nu la Apple Music.