Mă tentează de ceva timp aceste două dispozitive, dar, cum nu sînt nici prea ieftine, nici prea populare la noi, aș vrea să mă lămuresc mai bine despre ele, astfel încît să am cît mai puține dezamăgiri ulterioare cumpărării.
Așadar, pe rînd, întrebările și gîndurile mele despre ele:
Apple TV:
- Din canalele disponibile teoretic, presupun că puține sînt și în România și, din ele, și mai puține sau niciunul gratuit, corect?
- În ce privește librăria iTunes, se poate accesa pe TV sau doar cea din cloud, i.e. melodiile/filmele cumpărate? (sînt aproape sigur că e a doua variantă, ceea ce face și această utilitate aproape nulă)
- Mirroring/streaming merg realmente bine, în condițiile unei conexiuni “medii” din România/București? De exemplu, eu am o conexiune (cf. unei aplicații de test a vitezei) cu vreo 50MB/s download și 30MB/s upload, via wireless. Pot spera la proiectarea pe TV, fără fir, a unui film de pe Mac, de înaltă rezoluție sau de editarea unor poze de 20MP în Aperture (de ex.)? Sau de a juca un joc (gen FIFA sau curse de mașini), folosind iPad-ul/iPhone-ul ca și controller?
- Se poate folosin mirroring/dual display fără fir cu un Apple TV la o rezoluție mai mare decît 1080p? Dacă am un monitor 2560x1440, de ex., și MacBook-ul suportă o asemenea rezoluție externă, Apple TV-ul mi-o va da, fără fir, pe monitorul la care e conectat?
- Ce mai așteaptă lumea de la acest dispozitiv? Ultima variantă fiind din 2012, mulți spun că 2015 va aduce și un update la Apple TV. Merită așteptarea unei noi variante? Ce-ar putea aduce, considerabil mai bun/nou?
AirPort Time Capsule
Aici e simplu: în condițiile conexiunii de mai sus, este o variantă realmente utilizabilă pentru Time Machine sau pur și simplu copierea unor fișiere fără fir? Primul backup l-aș face cu fir, apoi fără. Dar în ce privește copierea de fișiere, nu sînt prea optimist, sincer. De exemplu, am urcat pe Dropbox vreo 20 GB în peste 20h de upload activ, iar dacă Time Capsule nu oferă ceva considerabil mai bun (și nici nu cred că e cazul, sincer), nu l-aș folosi. Pînă la urmă, la ce bun un NAS, un “cloud personal” dacă nu diferă de Dropbox, de exemplu? Sigur, în afara posibilității de utilizare ca hard extern, cu fir + router wireless, dar, cumpărînd componentele separat, non-Apple, se poate face economie considerabilă.
DECI: ce poți face (bine) cu el (și nu poți face cu un hard extern + router), în afară de acele backup-uri incrementale (sau cum se numesc cele ulterioare primului) cu TM și copiere de fișiere de maxim 1GB?
Scuze pentru lungimea mesajului, am “rezumat” aici cam tot ce mă frămîntă despre aceste dispozitive acum.
Mulțumesc pentru atenție.