Apple TV și AirPort Time Capsule, în realitate

Mă tentează de ceva timp aceste două dispozitive, dar, cum nu sînt nici prea ieftine, nici prea populare la noi, aș vrea să mă lămuresc mai bine despre ele, astfel încît să am cît mai puține dezamăgiri ulterioare cumpărării. :smile:

Așadar, pe rînd, întrebările și gîndurile mele despre ele:
Apple TV:

  1. Din canalele disponibile teoretic, presupun că puține sînt și în România și, din ele, și mai puține sau niciunul gratuit, corect?
  2. În ce privește librăria iTunes, se poate accesa pe TV sau doar cea din cloud, i.e. melodiile/filmele cumpărate? (sînt aproape sigur că e a doua variantă, ceea ce face și această utilitate aproape nulă)
  3. Mirroring/streaming merg realmente bine, în condițiile unei conexiuni “medii” din România/București? De exemplu, eu am o conexiune (cf. unei aplicații de test a vitezei) cu vreo 50MB/s download și 30MB/s upload, via wireless. Pot spera la proiectarea pe TV, fără fir, a unui film de pe Mac, de înaltă rezoluție sau de editarea unor poze de 20MP în Aperture (de ex.)? Sau de a juca un joc (gen FIFA sau curse de mașini), folosind iPad-ul/iPhone-ul ca și controller?
  4. Se poate folosin mirroring/dual display fără fir cu un Apple TV la o rezoluție mai mare decît 1080p? Dacă am un monitor 2560x1440, de ex., și MacBook-ul suportă o asemenea rezoluție externă, Apple TV-ul mi-o va da, fără fir, pe monitorul la care e conectat?
  5. Ce mai așteaptă lumea de la acest dispozitiv? Ultima variantă fiind din 2012, mulți spun că 2015 va aduce și un update la Apple TV. Merită așteptarea unei noi variante? Ce-ar putea aduce, considerabil mai bun/nou?

AirPort Time Capsule
Aici e simplu: în condițiile conexiunii de mai sus, este o variantă realmente utilizabilă pentru Time Machine sau pur și simplu copierea unor fișiere fără fir? Primul backup l-aș face cu fir, apoi fără. Dar în ce privește copierea de fișiere, nu sînt prea optimist, sincer. De exemplu, am urcat pe Dropbox vreo 20 GB în peste 20h de upload activ, iar dacă Time Capsule nu oferă ceva considerabil mai bun (și nici nu cred că e cazul, sincer), nu l-aș folosi. Pînă la urmă, la ce bun un NAS, un “cloud personal” dacă nu diferă de Dropbox, de exemplu? Sigur, în afara posibilității de utilizare ca hard extern, cu fir + router wireless, dar, cumpărînd componentele separat, non-Apple, se poate face economie considerabilă.

DECI: ce poți face (bine) cu el (și nu poți face cu un hard extern + router), în afară de acele backup-uri incrementale (sau cum se numesc cele ulterioare primului) cu TM și copiere de fișiere de maxim 1GB?

Scuze pentru lungimea mesajului, am “rezumat” aici cam tot ce mă frămîntă despre aceste dispozitive acum.

Mulțumesc pentru atenție.

Legat de Apple TV:

  1. Canalele TV destinate pieței USA nu pot fi văzute la noi decât dacă folosești un serviciu de proxy VPN cu adresă de SUA (cum ar fi ăsta). Dar unele sunt cu plată (Netflix, cele de sport) iar cele gratuite te obligă de obicei să te loghezi cu contul providerului tău de cablu TV din SUA, așa că nu merg nici măcar cu proxy. La ce mă mai uit eu (gratis și merge și la noi dacă ai cont iTunes Store SUA): Sky News.

  2. Apple TV poate accesa tot ce ai în librăria iTunes pe un Mac din rețea, precum și ce ai în cloud.

  3. Despre mirroring - nu prea am folosit chestia asta. Streamingul filmelor se face direct din iTunes, nu trebuie să faci mirroring la ecranul computerului pe TV. Editare foto eu n-aș face pe un TV, se vede mai prost decât pe un display de computer pentru că TV-ul n-a fost făcut pentru așa ceva.

  4. Mirroring-ul nu e ca și cum ai conecta un al doilea display la computer. Ce vezi pe computer se transferă automat pe TV, rezoluția e irelevantă.

  5. Eu așteptam demult să apară aplicații pentru Apple TV, cum ar fi un browser web. Nu știu de ce Apple nu a mișcat nimic până acum în această privință.

Ca să completez mesajul anterior despre Apple TV: merită să-l cumperi dacă:

  • Vrei să folosești un TV pentru a reda wireless muzica și filmele din iTunes. Alternativa mai ieftină ar fi să muți computerul lângă TV și să-l conectezi prin HDMI.
  • Ai un iPad sau iPhone și vrei să folosești facilitatea AirPlay pentru a viziona pe TV conținut multimedia de pe acele device-uri. În cazul meu asta mă interesează cel mai tare pentru că pot pune pe TV aproape orice stream video din Safari sau din alte aplicații de pe iOS (cum ar fi canale TV gen Digi24 pe care le pot vedea numai online, posturile din aplicația Seenow etc.).

Despre TV nu mă pot pronunța, nu am avut și nu voi avea. TC nu am, dar am folosit varianta, după părerea mea (mult) mai practică cu un Apple wi-fi router Extreme 4th gen. la care am conectat 2 imprimante și un disc extern cu un hub USB cu alimentare, Avantajul este că poți conecta ce disc extern dorești sau ce discuri dorești, simultan ori pe rînd.
Nu văd un mare rost pt backup, merge încet, cel puțin pe jucăriile mele, acel disc l-am folosit o vreme în regim wlan, lucru pe care îl voi face în curînd, am un disc capacitiv pe care îl voi dedica acestei funcții.
Deci: un router Extreme oferă mai multe variante de uz decât TC. Acuma, sigur, fiecare are nevoile și gusturile lui.

Mulțumesc pentru răspunsuri. Cîteva completări și întrebări suplimentare:

Poate m-am exprimat impropriu cînd m-am referit la mirroring/dual display, explic acum. Am testat în weekend un monitor extern pentru MacBook-ul meu, pe care l-am conectat via Display Port. Am constatat că mac-ul îl identifică și-mi pot alege rezoluția lui, preferabil cea maximă suportată. De asemenea, îl pot folosi și ca display secundar, adică, de exemplu, să trag doar anumite ferestre pe el (avînd rezoluția lui), în timp ce pe mac încă am rezoluția nativă și lucrez normal.

Să presupunem acum că îmi cumpăr un Apple TV și un monitor 2560x1440, pe care-l conectez prin la Apple TV. Pot face fără vreun fir suplimentar ce am scris mai sus, i.e. mirroring (în care monitorul să fie utilizat la 2560x1440, caz în care aș stinge ecranul mac-ului, cred) sau dual display (iarăși în care monitorul să meargă la 2560x1440)? Mai concret, înlocuiește Apple TV conectat la monitor firul dintre mac și monitor? Asta voiam să zic la #4.

Privitor la librăria iTunes: deci dacă am mac-ul și Apple TV-ul conectate la aceeași rețea wireless, pot vedea folosind Apple TV-ul pe monitor TOT ce am în librăria iTunes? Presupun că mac-ul nu trebuie să doarmă ca să meargă, nu? Și apropo, există posibilitatea de a accesa fișiere din mac pe TV, folosind, de exemplu, Shared Folders din setări?

@Cattus_Thraex, chiar merge combinația AirPort Extreme + hard extern = Time Capsule? Mai citisem pe undeva, dar cică Apple nu o recunoaște oficial și mă gîndeam să nu necesite vreo șmecherie sau să meargă numai cînd vrea el. Ar fi fain dacă da, nu mai văd utilitatea AirPort Time Capsule atunci, mai ales că am deja un hard extern și oricum trebuia să-mi cumpăr un router wireless nou :slight_smile: .

Apropo: exceptînd faptul că e singurul router din care se poate face TC (așa-i?), merită prețul, comparativ cu alte routere cu specificații similare? Nu mă prea pricep la rețelistică, dar am o bănuială că router-ul e comparabil cu unul de 2-3-400 lei de altă firmă și restul e “ecosistemul”+brand-ul…

Mulțumesc din nou.

Cum să nu recunoască oficial? Unde? Păi la ce e bună mufa aia USB? Răspuns: pt a conecta imprimante și/sau un disc extern.
Ce nu recunoaște oficial Apple este că, dacă ai un hub USB cu alimentare (dar merge și fără) poți conecta și 1-2 imprimante și 1-2 discuri externe, cum am făcut și eu. Cică ori una, ori alta. Nu am priceput niciodată de ce Apple a pus la routerul ăla 4 mufe eth, dar una singură USB.
La versiunea mai mică a routerului wi-fi, Express, nu se poate conecta un disc extern, poți însă conecta boxe/căști.

Hai că am făcut acum niște teste și așa am descoperit și eu că da, se poate folosi TV-ul pe post de monitor extern prin AppleTV, atât în mod mirror, cât și în mod extended desktop. În acest al doilea caz eu am avut patru opțiuni pentru setarea rezoluției TV-ului (setări independente de rezoluția ecranului MBP): 720p, 2560x1600, 1680x1050, 1440x900.

Singura problemă pe care o observ e că în modul extended desktop prin AirPlay cursorul mausului nu se mișcă perfect fluid pe TV, are un lag destul de evident.

Da, iar Mac-ul trebuie să fie treaz.

Nu, nu poți accesa niciun fișier în afară de cele din iTunes.
Dacă vrei totuși să vizionezi filme din afara iTunes, atunci există o aplicație numită Beamer, e bunicică.

E adevărat că în specificațiile oficiale la AirPort Extreme scrie că un port e pentru discuri externe, stocare de fișiere, eu mă refeream că nu recunosc oficial că poți face backup cu Time Machine din asta (zicea un nene despre asta, dar nu e o dovadă suficientă, de acord). Deci merge și sînt de acord că e o variantă mai bună decît AirPort Time Capsule, mai ales cînd ai deja un hard extern. Mulțumesc.

Tudor, m-am lămurit complet, zic eu. Una din rezoluțiile menționate depășește 1080p și, din moment ce ți-a apărut ca opțiune utilizabilă, înseamnă că este. Dar lag-ul mouse-ului am o bănuială că e doar un prim semn, e foarte probabil să fie mai multe scăderi de performanță. Așadar, cum cazurile cînd aș face AirPlay de pe iOS sînt mult mai puține decît cînd aș folosi ca display extern pentru mac, cred că zic “pas” Apple TV-ului, cel puțin pentru moment.

Mulțumesc amîndurora, acum cred că am o idee mai bună și mai cuprinzătoare despre aceste dispozitive. Dacă mai apare ceva, revin.

Zi faină să aveți!

EDIT: Scuze, mi-am mai amintit ceva. Legat de un “homemade” Time Capsule: dat hardul extern pe care îl am, formatat HFS+ și pe care am făcut TM backup, este suficient ca routerul pe care îl cumpăr să aibă un port USB care să suporte discuri formatate HFS+? Sau mai trebuie ceva la specificații?

AirPort Extreme văd că se învîrte pe la 6-7-800 lei, de la generația a 4-a încoace, iar routerele decente costă (mult) mai puțin de jumătate. Să fie doar puterea brandului?

Aveam impresia că TV are apps, de pildă, pentru YouTube. Să înțeleg că nu pot să urmăresc update-urile canalelor de YouTube la care sunt abonat? Sau aș putea urmări pe un TV un stream NASA TV?

eu nu am folosit TM pt backup decît la început, în faza prerelease, ca test, și nu mi-a plăcut, eram deja montat pe iBackup și le-am și spus să mă scoată de pe lista de testeri, pierdeam timpul. Ca atare, habar nu am dacă merge cu TM. Oricum, după părerea mea, pt backup trebuie disc conectat prin cablu la calculator, prin aer merge greu, prin aer transferi date limitate, de maxim 5 GB. Am făcut și eu, la un moment dat, backup prin wi-fi și am renunțat după 2-3 teste.

Ba da, are aplicații pentru YouTube și Vimeo. Dar e mai ușor să deschid aplicația YouTube pe iPad și să pun de acolo filmele pe TV. Pe iPad am tastatură, pot căuta și selecta rapid filmele, văd comentarii… Pe Apple TV navigarea e greoaie.

Streamul NASA TV îl poți vedea pe TV, prin Apple TV, doar dacă îl deschizi pe iPad, iPhone sau pe Mac.

1 Like

Salut,
Despre Apple TV nu cunosc nici un detaliu, adică cunosc exact cât scrie în acest topic:) Am intenționat odată să achiziționez unul crezând că știe să facă cu totul altceva…; dar pot vorbi despre TimeCapsule.
Eu am un MBP retina și am doar 124Gb, și ăsta este motivul principal pentru care m-am gândit să achiziționez TimeCapsule. Am un Time Capsule 2013 - 2Tb sh 890lei, arată și funcționează impecabil.
Într-adevăr primul backup a durat un pic mai mult (49min), dar având funcția Power Nap deschisă acum nu simți absolut nimic, back-up-urile cred că se fac atunci când pc e în sleep. Chiar acum am făcut un nou back-up și după perioada de pregătire (~2min, mi-a mai luat ~ 1 minut până la finalizarea back-up-ului).
Eu având o capacitate de stocare atât de mincă mi-am mutat toate „Bibliotecile” pe Time Capsule. Și toate mi se accesează la fel de repede ca și cum ar fi pe pc, și la cei aproape 200Gb pe care-i ocupă aperture library, aplicația răspunde aproape instant.
Mă gândesc că e posibil să fac back-uri atât de rapide și pentru că nici un library nu este inclus în back-up
În ceea privește viteza de copiere de pe pc pe time capsule sunt foarte mulțumit, și sincer cred că e mai mare decât decât cea prin USB 2.0.
Are un singur USB în care-mi stă impimanta, dar, o chestie care nu îmi place și pe care o doream neapărat este jack-ul; jack care lipsește…
Din punctul meu de vedere TimeCapsule este un dispozitiv necesar unui utilizator de mac cu capacitate mică de stocare, sunt foarte mulțumit de el, iar viteza internetului este excelentă (Internet de la RDS 200mb/, dacă fac testul de viteză la ~5m de TimeCapsule și printr-un perete pe site-ul celor de la speedtest îmi indică 195,66mb/s.
Eu sunt mulțumit și nu l-aș înlocui.

2 Likes

OK. Te sfătuiesc însă să faci backup oricăror date pe care le ai. Eu, din cele ce spui, înțeleg că ai fișiere unicat pe discul TM. Și dacă se bușește discul cu pricina ce faci?
Sau ai undeva datele dublate pe un al doilea disc de 2 TB?

Mulțumesc. Pentru biblioteci aș folosi și eu, în principal. Mă refer tot la Aperture (unde am și eu peste 100 GB), dar și conținutul “standard” de instrumente virtuale ale Logic Pro X, care sînt și alea vreo 40 GB. Plus “backup obișnuit”.

Mi-am îmbunătățit recent conexiunea Internet, tot 200 mb/s, dar de la UPC (care am constatat că are upload-ul mai mic decît ce oferă RDS în pachetul omolog - lucru care ar putea să conteze).

Dar acum am un hard disk extern, cu conexiune USB 3.0 și cînd am deschis subiectul mă gîndeam să-mi iau AirPort Time Capsule ca să împușc atît iepurele cu hardul extern, cît și pe cel cu routerul mai potent (înainte aveam o conexiune și un router rușinos capabile de maxim 10mb/s). Cum UPC mi-au dat modem și router, mă mai abțin o vreme.

Dar îmi sînt utile informațiile de aici și vă mulțumesc din nou.

Adrian, OK, dar repet: orice bază de date, că e pe discul intern, că e pe extern, trebuie dublată pe un disc de backup. Eu înțeleg că datele se distribuie între micul SSD intern + discul extern, ambele conțin date primare. Musai să ai un alt disc extern pt backup, altfel este f. riscant.

De acord, e necesar să ai o dublură pentru backup.

Răspunsul meu ignora, cumva, postul tău anterior, de aceea l-am și postat ca o replică pentru @sagaeu :smile:

Am si eu o intrebare legata de Apple Airport Express. Ofera suport media server? Adica daca conectez un HDD extern la el pe care pun filme, pot vizualiza acele filme pe un smart TV LG?

Nu poți conecta hard discuri la Airport Express.
Adică poți, dar nu le vede :smiley:
Ai nevoie de Airport Extreme sau Time Capsule.

Da, am gresit eu denumirea. Reformulez:

Am si eu o intrebare legata de Apple Airport EXTREME. Ofera suport media server? Adica daca conectez un HDD extern la el pe care pun filme, pot vizualiza acele filme pe un smart TV LG?

Dacă TV-ul poate accesa share-uri SMB din rețea, atunci da, ar trebui să meargă.