Aplicații pentru grafică și design

Tudore, folosești Affinity? Pare scule super și pt procesări foto și pt design.

Nu folosesc Affinity atât de mult pe cât aș vrea din motive de compatibilitate cu programele de la Adobe, dar într-adevăr sunt niște aplicații foarte bune la un preț decent.

Cu Affinity Photo nu prea m-am jucat, am folosit mai mult Affinity Designer, pentru grafică vectorială.

Te-am întrebat cu gîndul la fi-mea, desenează deja la nivel pro și, poate, i-ar plăcea așa ceva, mai exact ar avea nevoie.

Da, aplicațiile Affinity sunt de nivel pro, pot fi folosite fără probleme pentru aproape orice fel de creații grafice.

Pentru desen clasic, cred că mai bun e Autodesk Sketchbook (Pro). Iar pe Mac, Corel Paintshop e imbatabil. L-am luat la vreo 100€ în loc de vreo 500, cu licență edu.

Dar da, fără a fi profesionist, și eu sînt impresionat de cele 2 de la Affinity (pe Mac).

Am adăugat un Wacom Intuos la vreo 350 lei și e foarte bine, pentru necesitățile mele.

Am mutat mesajele în acest topic nou pentru că mai vroiam să adaug câteva observații.

@Cattus_Thraex Pentru desen și pictură digitală, un iPad Pro cu Apple Pencil și aplicația Procreate este o combinație de vis. Nu pictez dar am Procreate pe iPad și într-o vreme mă bătea gândul să mă apuc de desenat numai ca să mă pot juca cu creionul și aplicația aia.

Affinity Photo este pentru cei care fac în principal compoziție foto digitală. Merge și pentru desen/pictură, dar cred totuși că nu se ridică la nivelul unei aplicații dedicate, care îți oferă mai multe opțiuni de a te juca cu brush-urile cum vrei.

Affinity Designer e bun pentru cei care fac ilustrație digitală (și pentru designeri: postere, cărți de vizită, broșuri și altele pentru print; precum și web/app design). Un pictor nu prea are ce face cu AD.

Wow, nici nu-i arăt asta, că mă pune la cheltuieli :slight_smile:
A avut iPad și nu i-a plăcut, dar pt așa ceva s-ar putea să vrea. Costă numai 5.99? Am crezut că nu văd bine. Pe bune, doar atît?
P.S. Un iPad Pro, chiar nou, nu ar fi un cost insuportabil, nu mai vorbesc de un s.h., am văzut cîteva la 2000–2300 lei, nu e rău deloc. Acel stylus e destul de scump, dar €6 pe aplicația aia nu ar fi mare lucru. O las pe fi-mea să decidă.

Affinity Photo, este un înlocuitor bun pentru Photoshop. Există chiar și pachete de macrocomenzi, dar, ca și Photoshop, este dedicat mai mult editări fotografiei digitale. Din păcate, nu are colaborare cu cei care au creat plugin-urile.
Affinity Designer, este un foarte bun înlocuitor al vechiului FreeHand. Este micuț, responsiv și poate multe. Acum eu nu fac ilustrație vectorială, dar pentru schițele care le fac eu, își face treaba.

Depinde ce-ți dorești. Pentru raster graphics, AP e bătut doar de Ps, cred eu. Dar pe vectorială, există numeroase alternative (probabil toate bătute de Ai).

De exemplu, cu scopuri strict funcționale (diagrame, cărți de vizită, mockups de site), eu mă împac perfect cu Sketch. E și extraordinar de rapid.

Dar fiica lui @Cattus_Thraex probabil vrea artistic, caz în care suita Affinity e perfectă, zic eu. Sau, repet, Sketchbook și Corel Painter pentru desen și pictură clasică, fără cine știe ce efecte, filtre etc. Dar cu tone de pensule, creioane, pixuri, cuțite, șevalete, echere…

Dacă-și ia de la Affinity și-i merge treaba, probabil că ultimul hop va fi trecerea la Adobe. Pe de altă parte, dacă are banii, suita Adobe nu doar că e încă imbatabilă, dar dacă ar vrea să facă ceva profesionist din asta, învață și se obișnuiește direct cu standardele în domeniu.

Suita Adobe este numai pentru cei care fac bani utilizând programele alea, sau atunci când compatibilitatea între fișiere și platforme (Mac/Windows) este crucială. Altfel nu are sens să dai atâția bani lunar, în condițiile în care există atâtea alternative bune. Vremea în care Photoshop era rege a cam trecut. Un home user sau cineva care nu trebuie să schimbe fișiere editabile cu alții nu are rost să cheltuie de-aiurea cu suita Adobe.

Deocamdată, trebuie să-și exerseze mâna, deoarece nu dă examen pe tabletă, ci pe hârtie.

Tudore, deci va trebui să-i iau o aplicație fi-mi, proful ei lucrează, evident, cu Adobe Illu și cu Photoshop. Ce alternative ar mai fi? Trebuie ceva pro și utilizabil și în viitor.
Are un MBP cu Sierra, iPad a avut și nu i-a plăcut, dacă e musai, îi iau și iPad, mi-e teamă însă să nu-mi spună că nu-i place, că vrea un notebook. Să risc ceva cu Windows? Nu a lucrat niciodată pe Windows.

Depinde ce face exact. Pictură digitală, desen simplu, ilustrație…? Ca hobby sau se pregătește pentru o carieră în domeniu?

Mi se pare clar că ar dori carieră în domeniu, nu mai e doar hobby. Dacă e să-i iau o tabletă, aici nu știu. Ea nu a lucrat pe Windows niciodată, mă întreb dacă o tabletă combo cu notebook i-ar fi mai bună ori un iPad, a avut unul performant pt vremea aia, un iPad 3, nu i-a plăcut, dar acuma unul pro poate i-ar prinde bine. Manevrează ușor macOS și iOS.

Întrebarea de bază ar fi dacă rămâne pe mac sau face tranziția la Windows și la o tabletă pro cum face MS acuma. Tudore, tu le folosești pe toate, eu nu știu ce poate face Windows, i-aș sugera să stea pe mac unde mă mai orientez cumva.

E greu de spus ce i s-ar potrivi mai bine. Mac sau Windows – asta contează mai puțin, cred că în principal depinde ce anume desenează și ce instrumente preferă:

  1. mausul;
  2. o tabletă grafică dintr-aia “oarbă” cuplată la un computer (Mac sau Windows) – Wacom Intuos sau alta;
  3. o tabletă cu ecran și stylus, de uz general – iPad Pro cu Apple Pencil, Samsung, Surface Pro și alte device-uri hibride;
  4. o tabletă cu ecran făcută special pentru artiști – cum ar fi Wacom Cintiq.

Un hibrid cu Windows ar putea fi o variantă mai economică, nu neapărat cea mai bună, dar ar avea un computer full și o tabletă decentă. Surface Pro e una din variante, mai ales că au scos acum un model nou, cu un stylus îmbunătățit, dar există și alte mărci mai ieftine.

Alegerile optime dpdv al graficianului care vrea doar să deseneze în condiții excelente, cred că ar fi iPad Pro + Apple Pencil, sau un Cintiq, care e o tabletă-computer excelentă pentru graficieni profesioniști dar e cam scumpă.

Poate au cei de la iStyle un iPad Pro demo pe acolo, să încerce creionul ăla, dar e musai să folosească o aplicație bună pentru desenat, nu Notes sau altceva pentru scris.

Tudore, mulțumesc, îi trimit fi-mi explicațiile și să vedem. Și eu merg pe ideea unui „ecosistem” Apple cu care este obișnuită și unde mă mai pricep și eu cît de cît, deși nu la grafică.
Deci ar fi asta, da? Prețul este mai mult decât rezonabil. Nu mă pricep deloc, deci asta se conectează la mac sau pc și desenezi, da? Este perfect, după părerea mea, mai ales că investiția nu excluse upgrade-uri ulterioare. M-am uitat pe Affinity Design, costă 200 de lei, licența standard, edu probabil mai jos, deci este perfect. Ulterior, mă pot gîndi și la un iPad Pro, pe olx am văzut cu 2 miare scule aparent OK.

Am eu o tableta Wacom. E drept cea mai ieftina. Se poate folosi si ca touchpad si ma simt bine ca am in sfarsit un touchpad pe usb. Doar atentie la drag ‘n’ drop, ca la margine nu mai este sensibil. Tu simti ca esti cu degetele pe tableta, dar scapi ce ai prins in cursor. Eu o folosesc preponderent in Photoshop, pentru pensule, unde este configurablia. Zilele urmatoare, cand am timp, ma uit sa vad daca e configurabila in Affinity Design. Ideea este sa apropii incet varful pen-ului de tableta si sa astepti cateva secunde pana vezi ca se misca cursorul, apoi “desenezi”, in momentul cand ai terminat linia respectiva, la fel. Pen-ul comunica cu tableta doar la un cm distanta sau aproximativ. Pentru mine a fost o curba destul de dura de invatare, pana am abilitatea asta. Sunt pe youtube zeci de tutoriale cum sa configurezi Wacom-ul. Chestia e ca nu ma mai pot lipsi de el acum.

Mulțam și ție, i-am transmis fi-mi
P.S. Din cîte înțeleg eu, fără să mă pricep la domeniu, am senzația că soluția rapidă ar fi o tabletă „oarbă”, iar una pro ar fi un iPad Pro + un soft adecvat. Va trebui să testeze o Wacom, văd că au prețuri și prețuri, una pro costă peste 2000 de lei, mă întreb dacă merită să iei una d-asta sau, mai degrabă, un iPad Pro.

Se pare că fi-mea, după ce a citit ce ați scris aici + ce a mai văzut pe net + s-a sfătuit cu profu s-ar îndrepta spre un iPad Pro cu Procreate la bord. Adică, așa cum bănuiam, spre cea mai scumpă soluție, dar și cea mai robustă.