Aplicație pentru notițe/articole și administrarea lor

Întîi de toate, sărbători fericite forumiștilor și celor apropiați și un 2015 cum vi-l doriți!

Acum, probabil că întrebarea mea va părea banală sau mult prea dezbătută, dar nu am reușit să ajung la o soluție, așa că vă cer ajutorul și părerile.

Se dă următoarea situație: am de scris niște articole de cîteva pagini (sub 10), care să conțină text formatat, eventual tabele, imagini. De asemenea, vreau să le adaug tag-uri, pentru “cuvinte cheie” și organizare, după care să se poată căuta. Eventual să pot încadra articolele și în “caiete” sau pur și simplu foldere. Și mi-ar plăcea să pot și exporta articolele, dacă nu .doc, măcar .pdf.

Ce aplicație recomandați pentru Mac, dar obligatoriu să aibă companion de iOS pentru iPad (în special)? Sau dacă sugerați un cocktail de aplicații sau un “workflow” mai special, vă rog detaliați.

Primul impuls m-ar duce către Evernote, mai ales cu companionul Penultimate, dar (1) aș vrea ceva un pic mai simplu și mai curat, atît la interfață, cît și la serviciile oferite și (2) varianta gratuită nu oferă posibilitate de vizualizare a notițelor/articolelor offline și nici exportare către PDF.

Aștept sugestii, cu cît mai multe și mai detaliate, cu atît mai bine.

Vă mulțumesc.

Păi Pages nu ar fi bună? mai ales dacă dorești și compatibilitate cu iOS. Ceea ce ai nevoie „am de scris niște articole de cîteva pagini (sub 10), care să conțină text formatat, eventual tabele, imagini.” sună a un bun procesor de text. Nisus și Mellel ar fi OK, numai că nu au, deocamdată cel puțin, versiunede iOS care, înțeleg, e un detaliu important.
Evernote nu e pt ce descrii. Ar mai fi, cu teste prealabile, evident:
TipTyper
TaskCoach
Write
Scrivener
etc.

Da, existența unei versiuni de iOS e esențial.

Pages ar fi bună pentru scris, dar pentru organizare, mai puțin, din cîte îmi dau seama. Adică nu oferă posibilitatea de a adăuga tag-uri articolelor și un sistem de organizare sub forma unor “carnețele”. Desigur, ai foldere, dar pe iOS nu văd cum le-aș folosi. Iar tag-urile de OS X nu-s ce vreau.

TipTyper nu văd să permită rich text, nici organizare, nu are nici versiune de iOS.
TaskCoach pare doar pentru “to do”.
Write văd că e destul de lăudat și mă uitasem și eu la el anterior, pare cea mai bună variantă. Am descărcat acum trial-ul.

Scrivener e cam “overkill”, e mult prea puternică și scumpă pentru ce-mi trebuie.

Dar de ce spui că Evernote nu e pentru ce descriu? Poate e ceva ce nu știu sau nu înțeleg despre ea. Are suport pentru text formatat, imagini, tabele, are tag-uri, are “carnețele” în care poți organiza, se sincronizează cu iOS, doar exportul PDF sau doc lipsește.

EDIT: Am deja o părere despre Write :slight_smile: Deși încearcă să fie cît mai simplă, mie mi se pare complicată. Asta în primul rînd pentru că nu arată ca un procesor de text normal, lipsesc butoanele de aliniere, culori, format, adăugare de imagini. Toate astea se fac cu sintaxa MarkDown care, deși sînt convins că nu e greu de învățat, mă deranjează, totuși, deoarece pînă dai Export, ai senzația că te uiți la codul-sursă pentru ceva. Deci nu.

Evernote poate fi f. bună, mai ales că are versiuni pt toate sistemele de operare. Dacă îți place, înseamnă că e bună. :slight_smile:

Mai aștept, totuși, sugestii. Evernote are, din punctul meu de vedere, dezavantajele scrise mai sus.

Există multe aplicații din categoria asta, puține însă sînt cross-platform. Evernote este o excepție rară. Foarte bune aplicații sînt cele ale grupului Omni, într-o vreme le-am folosit, am avut și licență pe vremea PPC-urilor, după care le-am abandonat. Au/aveau și un browser f. bine făcut, l-am folosit, înainte să apară Safari. Au acum și versiuni pt iPad, bagă un test. Altfel, aplicații scumpe. Scump, dar bun.
MS oferă OneNote, nu e rău.
Circus Ponies Notebook este OK și ea, mai ales că are versiune iPad, merită încercat. Scumpișor.

Mulțumesc. Cred că mă îndrept încet spre Evernote, dar trecînd peste alte dezavantaje, e extrem de enervantă lipsa unei funcții de export către doc sau pdf. Deși am citit că mulți au cerut-o, nu s-a întîmplat nimic. Au finisat interfața pentru 10.10 și cam atît.

Le cam știu și le-am probat pe cele pe care le mai menționezi, fără să fiu cîștigat de vreuna. Sper(am) să apară sugestii noi, surprinzătoare :smile:

E amuzant, e a mai multa oară cînd ceva simplu pare cel mai greu de găsit: un editor de rich text, cu organizare pe tag-uri/cuvinte cheie, posibilitate de export (hai, dau copy-paste în Pages, în cel mai rău caz) și companion iOS.

Mulțumesc din nou pentru răspunsuri, dar, din păcate, nu declar căutarea încheiată.

Nici nu trebuie. Eu, dacă aș fi în mai mulți bani, mi-aș lua seria de la Omnigroup, sunt excepționale, au și variante edu. Șpilul lor este că au multe și nu oferă ceva integrat sau achiziție bundle. Seria aia Omni Plan, Omni Graffle etc. e f. bună. Chiar cu discount edu suma e frumușică pt pachetul lor, dar sînt lucrate meserie, e drept.
Ce nu-mi place mie la acest Evernote este tocmai faptul că e prea stufos. Am acuma mac-ul și 1 tel. + 1 tabletă pe Android, sync pt telefoane și calendar nu prea am nevoie, dar merge mulțumitor prin contul google, iar pt Notes cred că voi da 8,50 lei pt iNotes pt Android, care face sync al Notes din OS X. Este o aplicație simplă, dar clară, ușor de folosit. Evernote e prea complicată, iar pe un telefon cu ecran de 4 inci e chiar obositoare, pe tableta de 7 inci e OK, începe să fie folosibil.

Dacă te-ai mulțumi cu text simplu atunci ți-aș recomanda Simplenote. E un set de aplicații superb de simple pentru OS X, iOS și Android. Iar dacă ai nevoie musai de formatare ți-aș recomanda să nu treci așa de ușor peste Markdown. Este cea mai bună soluție pentru a scrie documente de tip rich text folosind ORICE editor de text ai la îndemână.

(Reamintesc că editorul de aici de pe forum e bazat pe Markdown :wink: )

Dacă intră în discuție imaginile și tabelele atunci lucrurile se complică. În acest caz eu aș folosi OneNote: dacă tot vreau formatări, mai bine folosesc Office, care e „tăticul” în domeniu.

Poate @Claudiu are niște sugestii, că lucrează și el cu literele.

Simpenote este o aplicație tare simpatică, dar nu pare a pica pe ce ar dori Adrian, el vrea ceva mai sofisticat, cu formatări etc. Atlfel, de ce nu ar folosi Notes, în fond e mulată pe iOS și pe OS X.
Avantajele unor aplicații precum Evernote, Simplenote și OneNote ar fi clare: merg pe orice platformă dintre cele 4 uzuale. Dacă pricep eu bine ce ar dori Adrian, atunci OneNote pare a fi cea mai bună.
Teama mea de a adopta curent o aplicație nouă este că nu știi cînd autorul nu o mai continuă. Chiar Apple mi-a/ne-a făcut proasta surpriză să nu mai continue dezvoltarea continuă a vechii serii Claris/AppleWorks, care le poți importa numai cu versiuni mai vechi ale Pages, iar unele fișiere nu le mai poți importa deloc (noroc că nu am). Este și motivul pt care prefer Nisus lui Mellel, naiba știe pînă cînd o mai duc înainte frații Redler, pe cînd un fișier rtf, default în Nisus, va fi cumva importabil în orice procesor de text.

Știu despre Simplenote, dar nu mă pot mulțumi cu text simplu, chiar trebuie să scriu “rich”.

Nu vreau să trec ușor peste Markdown, de mult timp voiam să învăț și încă mai vreau. Ai vreo propunere de aplicație cu suport Markdown care să facă ce am nevoie?

Tot probez Write de aseară și cred că e cel mai aproape de ce îmi trebuie. Deși ori nu înțeleg eu conceptul de Markdown, ori îi lipsește controlul asupra fontului după procesare, la export adică. Sigur, pot exporta RTF și apoi schimb eu în fișierul rezultat, e și asta o opțiune…

iA Writer, primit cu surle și trîmbițe, pare că nu are opțiuni de organizare a scriiturilor.

Iar la OneNote mă gîndeam și eu, într-adevăr pare foarte complexă și în materie de formatare e imbatabilă. Dar în ce privește organizarea, nu văd decît “carnețelele”. Tag-urile de adăugat sînt standard, nu poți defini unele bazate pe cuvinte-cheie, de exemplu. În plus, ceva foarte interesant, nu găsesc exportul către doc, ci doar PDF. Iar Outline pare o variantă nesimțită de a stoarce bani din OneNote pentru cei care vor ceva “nativ” de Mac.

Am descoperit acum Notebooks, care pare interesantă, o probez. EDIT: Am probat, n-are tag-uri și nici export, decît în HTML.

S-a amintit de Papers pe aici? Parcă nu.

1 Like

Pfui, mega like! :slight_smile: Știam aplicația (cu copilul mai mic și mai slăbuț Mendeley), dar pur și simplu uitasem de ea. E excelentă în cazul ăsta, scrii în ce vrei și organizezi cu Papers. Excelent, mulțumesc mult! Am să o mai probez o dată.

EDIT: Ar trebui să nu mă mai entuziasmez așa ușor :slight_smile: Am probat Papers și vestea proastă e că documentele în alte formate decît PDF sînt administrate foarte prost. De fapt, chiar deschiderea, pentru citire, în browser-ul aplicației, e aiurea, apare scrisul pixelat, răspunde foarte prost la zoom ș.a. Deci, deși o fi excelentă pentru cercetare bazată pe PDF-uri, nu e ce îmi trebuie.

Totuși, “mega like”-ul rămîne, pentru că mi-ai deschis o nouă portiță: ce-ar fi să caut o aplicație care doar administrează documentele pe care le creez cu ce vreau eu, pe bază de tag-uri și sincronizare cu iOS? Asta fac acum. Mulțumesc din nou.

Așadar, cum am zis mai sus, căutînd aplicații care să organizeze documentele pe care le scriu în Pages sau unde vreau, am dat peste iDocument și Together.

E drept că sînt scumpe și numai pentru a importa spre administrare și organizare niște documente, parcă n-aș da atîția bani. Plus că, deși Together are posibilitatea de a crea o notă nouă în el (și o poate și exporta), nu văd butoanele de schimbare a fontului, de exemplu. Cu scurtături de tastatură poți face bold, italic, underline, suportă și poze cu drag&drop dar fontul rămîne cel implicit. Mi-ar fi plăcut, totuși, măcar la cele create în el să ai control total asupra formatului ca într-un RTF.

Iar iDocument văd că au oprit distribuția aplicației de iOS, ceea ce mă face să nu-i mai iau în considerare.

Ar mai fi aplicațiile din suita Devon, dar par arhaice la interfață și nici nu-mi pare că oferă ceva în plus.

Mai aveți sugestii?

Un pic offtopic: Întrebare pentru @Cattus_Thraex și cine mai are experiență cu Nisus și Mellel: suportă 100% import/export doc(x)-uri , chiar dacă au hyperlinks, cuprins, note de subsol, etc.? Adică poți, de exemplu, colabora chiar fără grijă cu un utilizator de MS Word, chiar și pe Windows?

Mulțumesc.

Pe Together nu-l știu, dar folosesc iDocument de peste 2 ani, numai că este cu totul altceva, este o aplicație eLibrary, respectiv pentru o bază de date a bibliotecii electronice. Mi-a plăcut dar, în final, am ajuns la concluzia că e mai simplu și mai comod să-mi organizez biblioteca pe foldere și pe subfoldere, iar căutarea să o fac cu Spotlight. Deocamdată, o păstrez pe hard, am exportat baza de date și o continui „ciobănește”, cu foldere și subfoldere. Am dat vreo € 25 pe versiunea edu, nu mi s-a părut mult dacă ar fi fost un pic mai bine făcută. De ex., la căutare, nu afișează preponderent titlul și apoi conținutul, pune la grămadă toate cărțile unde apare termenul căutat. Păi așa, în loc de 2-3 cărți pe care le cauți se afișează o sută, deci te apuci, nene, să selectezi.
Ce înseamnă „sută la sută?”. Nicio aplicație nu suportă absolut integral un proces import/export, ceva se pierde. Dacă folosești frecvent schimb de fișiere cu utilizatori de Windows, nu folosi Mellel, Nisus poate fi folosit, dar cu unele limitări. Eu am folosit Mellel și acum folosesc Nisus pt forme finale, nu intermediare. E drept, nu am nevoie de grafică specială, eu scriu texte lingvistice, unde problema majoră și, practic, unică este să nu-mi deformeze transcrierile fonetice, în general folosirea diacriticelor, uneori multiple.
Și aici ai schimbat radical topicul discuției. Dacă e vorba de schimb de fișiere cu Windows, MS Office e de bază, altfel ai dureri de cap, mai ales cu tabelele ori cu alte formatări care pot conduce la repuneri în pagină și alte necazuri adiacente.
Există multe aplicații din categoria eLibrary: Books, Mendeley, iPapers, Sente etc. Toate sînt bune, toate au ceva ce nu-mi place. Oricum, iDocument nu face nimic rău, este o bază de date exportabilă ca foldere și subfoldere, deci o poți exporta și abandona oricînd; de asemenea, invers, importă structura unui folder cu multe subfoldere. Am mai testat și altele, dar nu mă pot pronunța, deoarece nu le-am folosit à la longue, să-mi dau seama ce pot face bine și ce pot face prost.

Deci, să reluăm, deoarece au intervenit alte 2 (sub-)topicuri la cel inițial:

  1. Pt note sincronizare, fără formatare: Notes + iNotes pt Android; pt iOS nu e nevoie de nimic special; Simplenote și Evernote pt sync cu orice platformă dintre cele 4 uzuale.
    1a. Pt chestii mai sofisticate, Evernote pe funcții superioare ori OneNote de la MS.
  2. Pt eBiblioteci, iDocument, Sente, iPapers etc. dar astea fac cu totul și cu totul altceva.
  3. Pt import/export Win/altă platformă, MS Office, altfel e prea complicat. Pages și suita pt sync iOS ~ OS X și chiar cu Windows prin browser. Pe Android, șmecherii de la Apple nu dau voie.

Știu că am schimbat direcția întrebînd de Nisus și Mellel, dar era ca o paranteză la care nu aveam de gînd să revin. “Sută la sută” înseamnă să arate cît mai aproape de varianta de Windows sau, în fine, varianta pe care mi-a trimis-o omul. Orice “pierdere” contează ca -1 punct, să zicem :slight_smile: Oricum, între timp am descărcat Nisus și Mellel demo și am deschis cele mai complicate fișiere ale prietenei mele făcute în Word pe Windows, cu hyperlinks, note de subsol, tabele etc. și Mellel l-a făcut de nu-l mai recunoșteai, iar Nissus a păstrat esențialmente aspectul, dar mai necesita muncă. Știu, de asemenea, că această “comunicare” cu import-export se face ideal între aceleași aplicații. Dar cum ziceam, am întrebat doar ca o paranteză și o consider închisă acum.

iDocument, pentru minim 26€, nu face mare lucru pentru mine. Adică o fi făcînd, dar mă mulțumesc cu mult mai puțin. Și nici nu (mai) are companion de iOS. Cum am zis, această turnură a discuției către eBiblioteci a apărut de la propunerea lui Tudor, de a folosi Papers.

Refac concluziile tale punctuale, scoțînd în evidență cu ce am rămas eu:

  1. Pentru note sincronizate, cu formatare, dar nu foarte sofisticat, bazat pe Markdown: Write;
  2. Pentru organizare doar, adică să scrii oriunde altundeva, și doar să administrezi, tăguiești etc: Together.

Write e, totuși, cam simplu, nu pot scrie totul în el, iar Together e cam scump, dat fiind că de la el îmi trebuie doar organizarea pe colecții și tag-uri. Dar pare a fi varianta ideală, face tot ce vreau (și mult mai mult, sînt convins).

Mai aștept, totuși, propuneri, oricum nu mă lasă inima să cumpăr acum Together :smile:

Păi ai introdus două alte topicuri, nu unul, deoarece idocument și alte aplicații fac cu totul altceva decît întrebarea de la care am pornit, nu au absolut nicio legătură cu tema „aplicație pt notițe/articole”, sînt – pur și simplu – altceva.
În fond și la urma urmei, de ce nu folosești o aplicație pe orice platformă via Dropbox ori Copy ori orice alt nor? Scrii și salvezi pe Dropbox și deschizi, redeschizi, scrii, modifici pe iOS ori pe Windows ori pe Android, salvezi și tot așa. Nu ar fi cel mai simplu? Dacă introduci în discuție formatări (bold, italic, paragrafe, stiluri etc.), atunci e evident că ai nevoie de un procesor de text relativ sofisticat, care se comportă similar pe oricare platformă.
Mellel și Nisus sînt procesoare de text gîndite de la A la Z pt lucrul cu texte lingvistice, dialectale și RTL (right-to-left, de ex. ebraica ori araba); se folosesc pt a da formă finală unui document, în nici un caz pt a procesa documente Word și a le re-exporta.
Încă nu mi-e clar ce fel de aplicație cauți și ce dorești să faci cu ea, Note/notițe? (cum e titlul); să scrii capitolele unei/unor cărți, după inspirație, să nu uiți și apoi să le procesezi acasă/pe drum? ai o bază de date comună, accesibilă de pe orice platformă (gen iDocument)? altceva?

Am des năravul de a porni de la ceva și a ajunge altundeva, îmi cer scuze. Clarific acum, cît pot de bine și de concret.

Vreau să scriu niște articole (majoritatea cu temă științifică, deci e necesar să apară și poze, diverse formatări, poate tabele - nu mai zic de formule, că intrăm pe alt domeniu, le fac altundeva, sper), pe care să le organizez cu tag-uri, ca să nu fac foldere în subfoldere etc.

De exemplu, dacă scriu un articol de fizică, pretabil pentru clasele 7 și 8, de mecanică, dar care include și destulă matematică (calcul vectorial, să zicem) să am un folder Fizică (sau nici ăla) și articolului să îi pun tag-uri gen “fizică”, “vectori”, “mecanică”, “clasa_7”, “clasa_8” etc. Asta pentru o sortare/căutare/filtrare mai eficientă, zic eu, că mi-e greu să includ un articol doar într-un folder, dacă aș face, de ex, folderul Mecanică în Fizică sau aș sorta pe clase.

Ei, pentru a face asta, mi s-au deschis aici 2 posibilități:
(1) să găsesc o aplicație care să aibă și editor (adică să scriu de la zero) articolul în ea, și “organizator”, să-i pot asocia tag-uri, foldere/colecții etc - asta am vrut inițial; am inclus și “notițe” în titlu, poate impropriu, dar m-am referit doar la idei scurte, cîteva rînduri;
(2) să scriu în ce vreau eu (LaTeX, Pages, Archimedes) și să import în acea aplicație strict cu scop de sortare și organizare cu tag-uri etc - la asta m-a dus cu gîndul sugestia Papers de la Tudor și am ajuns la iDocument și Together.

E obligatoriu să am și variantă de iOS, exact la fel, pentru că la școală iau rar Mac-ul și cel mai des iPad-ul. În plus, e comod pe iPad eventual să mai fac adnotări, să citesc mai ușor.

La Nisus și Mellel e greșeala mea, pornită din înțelegerea greșită a rostului lor. Eu le vedeam pur și simplu ca pe niște înlocuitoare Pages, mai puternice, dar mai ieftine decît MS Word.

Cu Evernote poti exporta in format pdf, nu are functia Export, dar are functia Print, iar din fereastra Print alegi in stanga jos PDF. Orice aplicatie care poate printa fisiere, poate exporta in format PDF. Daca a fost specificat acest hint in discutie, scuze, am citit rapid.