Aperture, o aplicație pe care acum o descopăr

Zilele trecute am folosit Aperture pentru prima oară. Motivele au fost două: 1. am multe filme de 35 mm scanate, aproape toate pozele având nevoie de operațiuni de tip „la grămadă” (batch), deoarece, practic, trebuie să le aplici funcția enhance, care le dă culori mult mai vii și face scanul de calitate; 2. multe PDF-uri includ scanuri color pt texte, lucru inutil, ocupă mult spațiu și PDF-ul se mișcă greu. Ăstora trebuie să le aplici două operații: exporți PDF-ul ca poze (cu Any free PDF to jpg converter, de exemplu), apoi le bagi în Aperture, faci un batch convert to black-and-white și le re-exporți ja jpg-uri (ca să ocupe mai puțin spațiu), după testele mele la rezoluția optimă de 1024 x 1024, care este un raport optim calitate/mărime fișier.
Aperture, spre deosebire de iPhoto, permite operații „la grămadă” fără probleme. Înainte să procesezi ori să exporți snopul de poze, se pot face teste cu 1-2 poze, apoi gata, totul merge pe grupuri mari.
Utilizarea aplicației Aperture aduce o viteză mult mai mare pt cantități mari de fotografii/scanuri unde e nevoie de operațiuni automate la grămadă, lucru imposibil cu iPhoto. Față de GraphicConverter, avantajul este că originalul rămâne intact, se poate reveni oricând la el dacă faci vreo prostie.
Înțeleg faptul că Apple va unifica în acest an cele două aplicații, sper spre bine, adică păstrînd toate funcțiile astea de tip batch. În plus, Aperture permite și accesarea mult mai comodă a multor funcții direct din fereastra de lucru, fără să fie nevoie să tot clichezi pe diverse butoane.
Rezultatul final al operației de azi, după ce am exportat pozele color ale PDF-ului, le-am procesat la grămadă ca poze alb negru (erau paginile unei cărți fără poze, deci numai text) și le-am reintegrat ca PDF a fost că am un PDF curat, alb-negru care merge f. ușor, spre deosebire de original, care abia se mișcă. E drept, paginile sunt scanate color, lucru inutil, fiind text negru pe fond alb.

Mă tem că vor proceda la fel ca în cazul iWork, simplificând noua aplicație la maximum cu scopul de a putea oferi versiuni identice pentru OS X, iOS și web.

Și mie mi-e teamă de o asemenea perspectivă, tocmai m-am obișnuit cu Aperture. Cel mai mult mă interesează aceste conversii batch, sînt f. utile pe secvențele descrise, altfel pierzi mult mai mult timp bucată cu bucată. Oricum, retușul se face la bucată, dar numai asta, eventual alte corecții punctuale.

Și eu mă gîndeam că e mult posibil să se simplifice pînă la trivializare Aperture, pentru a ușura integrarea în iCloud. Însă rămîn optimist, partea de editare arată încă bine, după cum se vede într-un screenshot publicat chiar de Apple: <img src=>

Însă partea de organizare și operațiuni la grămadă, dacă va semăna cu iOS, e grav. Trecerea la Lightroom pare, atunci, inevitabilă.

Păcat, Apple pare că se adresează la tot mai puțini “power-useri” din tot mai puține domenii. În ce mă privește, cred că îi voi duce dorul lui Aperture. Logic încă se ține bine.

Nu sînt deloc power-user, am filme datate 1976–2001 pe 35 mm, cîteva pe film lat de 6 cm, și le scanez pt stocare. Toate pozele astea vechi au nevoie de procesare minimală, prima e enhance, să le învii un pic, apoi le migălești la retuș, la corecție de culoare, la brightness… Măcar operațiile care merg batch să le pot face rapid, că alea per bucată nu le poți evita.
Mă rog, m-aș putea numi cumva mai pretențios decît cei care fac poze imbecile în fața statuii lui Ștefan cel Mare de nu știu unde…
eu sper că viitoarea aplicație iPhoto+Aperture să fie mai degrabă un Aperture cu o interfață gen iPhoto, că asta actuală e cam bătrînească, în rest nicio critică.

I moved 5 posts to a new topic: Photos: noua aplicație de la Apple pentru gestionarea pozelor