Înapoi la Mavericks

Nu știu ce-au avut în cap când au schimbat fontul. Poate a fost o decizie de-aia „schimbăm interfața, dar hai să schimbăm și fontul, că ăsta e vechi…”. E drept că e oribil, comun și, cum bine ai punctat - greu de citit.
Păcat. Acum sper să nu se-apuce developerii să facă Yosemite-only aplicațiile, pentru că rata de adopție pentru noile releas-uri de OSX este mare.

Și eu am pus acum 2 zile înapoi Mavericks (MacBook Air 2013). Yosemite are un “delay” care nu este prezent pe Mavericks. Nu știu dacă e de la animații mai lungi sau ce se întâmplă, dar nu mi-a plăcut.

Când deschideam laptopul (din sleep), cu Yosemite avea un delay de 1-1.5 sec, pe când cu Mavericks se trezește aproape instantaneu. În plus, nu folosesc (aproape) nimic din ce aduce nou Yosemite (integrarea cu iCloud Drive era interesantă). Am numai telefoane/tablete Android.

Azi am observat și eu un delay la afișarea, pare regulat după ce schimb rețeaua wireless. Nu e f. enervant, doar că totul merge un pic cu încetinitorul. Se rezolvă prin restart.

Yosemite îmi creează senzația de release candidate, nu de software terminat și bun de consum. Dock-ul nu-mi apărea întotdeauna, la restart îmi apărea o bară de progres de care nu am reușit să scap , delay-ul de care vorbeam mai sus și alte mici bug-uri pe care nu mi le amintesc acum.

Preferam să dau 20$ și să cumpăr un soft terminat decât să mi-l dea gratis cu bug-uri.

PS: Bug-uri au toate sistemele de operare, dar ați înțeles ideea.

1 Like

Eu am fost în toate testele sistemelor de operare de la Tiger (inclusiv) încoace. Totdeauna, seria x.x.0 era cu bug-uri, cam de la x.x.2–3 lucrurle intrau în normal. Așa e și acum, nu are legătură cu gratuitatea ori non-gratuitatea, ci cu limitele umane ale progresului.

I moved a post to a new topic: Cum facem un stick USB bootabil cu OS X Mavericks sau Yosemite (metoda Apple)

După trecerea înapoi la Mavericks, constat că nu găsesc niciun motiv pentru care să-mi pară rău că am renunțat la Yosemite. Întotdeauna am făcut upgrade fără să stau pe gânduri și de obicei fiecare versiune nouă de OS X venea cu câte o șmecherie utilă, fără de care nu mai puteam trăi (exagerez, evident :smiley: ).

De exemplu:

  • De la Panther la Tiger: Spotlight a fost de departe chestia care nu m-ar fi putut întoarce din drum.

  • Deși Tiger mergea superb și era mai rapid decât Leopard, Quick Look m-a făcut să nu pot renunța la 10.5, chiar și pe Mac-urile mai lente. Cine are de lucrat zilnic cu zeci și sute de fișiere grafice și PDF-uri, știe la ce mă refer.

  • Snow Leopard a fost un upgrade obligatoriu, fiind mai performant decât Leopard și una dintre cele mai reușite versiuni de OS X.

  • Lion a avut o grămadă de chestii noi importante. Posibilitatea de a instala sistemul direct de pe internet sau de pe recovery partition, FileVault (v2) mult îmbunătățit, mod full-screen pentru aplicații, auto-save și versions… cred că astea-s chestiile mărunte de care nu mă puteam lipsi.

  • Mountain Lion a fost o versiune îmbunătățită de Lion, care a adus centrul de notificări, o altă facilitate nu prea spectaculoasă, dar care s-a dovedit a-mi fi utilă.

  • În Mavericks, uitându-mă acum pe lista noutăților, cred că cea mai utilă facilitate la care n-aș putea renunța este iCloud keychain sync, adică parolele din Safari sincronizate pe Mac, iPad și iPhone.

  • Ajung la Yosemite și încă nu găsesc nimic nou care să-mi fie indispensabil. :disappointed:

1 Like

Un fel de “Back to the future” :slight_smile:

Singurul lucru care mă enervează este mesajul care apare mereu când deschid Pages: versiunea asta nu e compatibila cu iCloud Drive bla bla bla. Este vreo metodă de a scăpa de el?

Presupun că ai un Pages din generația veche. Soluția ar fi să treci la un Pages 5.x.x, dar multora tocmai asta nu le place, noua generație Pages. eu folosesc puțin Pages, sunt adept Nisus și nu mă mut, deocamdată.

Ce am eu este v5.2.2 dar ultimul Pages disponibil (v5.5.1) este compatibil doar cu 10.10. Îmi apar în AppStore vreo 5 “incompatibile updates”, printre care Pages, Keynote, etc.

A, da, așa e? Deci ultimul Pages nu merge și pe Mavericks?

Ultimele versiuni ale aplicațiilor iWork funcționează numai în Yosemite. Eu am rămas fără iWork în Mavericks. Nu știu de ce mi-au dispărut din App Store Pages și Numbers și nu le mai pot descărca. Doar Keynote este în lista de cumpărături anterioare. Pe Mac Mini mi-au rămas instalate versiunile pentru Yosemite, am încercat să le copiez pe MBP dar nu merg în Mavericks. :frowning:

Sînt tari băieții ăștia de la Apple cu șmecheriile astea. Presupun că au dispărut deoarece le-ai descărcat în Yosemite și le-ai actualizat acolo, revenind la Mavs, știe că nu sînt compatibile și nu le afișează. aș putea pune pariu că s-ar afișa dacă ai intra pe AppStore din Yose.

Aplicațiile achiziționate în App Store sunt afișate în lista de cumpărături (în mod normal) indiferent de sistemul de operare, iar în Mavericks ar trebui să mă lase să descarc o versiune mai veche. Problema e că Pages și Numbers au dispărut cu totul din listă. Nu mi le mai afișează nici în Yosemite.

Țin minte că imediat după ce am făcut prima oară upgrade la Yosemite pe MBP, App Store a început să mă frece la cap să “activez” cumva aplicațiile iWork în contul meu. Fiind deja descărcate și instalate, am ignorat acel mesaj, am crezut că e un bug (cum cred că a și fost de fapt). Acum au dispărut cu totul.

Probabil că o să fac șmecheria cu instalarea iWork '09, să văd dacă mă lasă iar să le upgradez pe gratis. Dacă nu, asta e, oricum nu le mai folosesc de când le-au stricat.

Eu cred că problema se rezolvă cu un mail la Apple, mai ales dacă e vorba de un bug.

Ultimela versiune de iWork nu este compatibilă cu 10.9, de-aia am eu problema cu mesajul ăla enervant. Dar nu știu de ce nu poți descărca versiunea anterioară iWork (5.2.2) pentru Mavericks.

Eu am făcut update la Yosemite, urmat de update la iWork și la alte app care mi-au cerut/era disponibil un update. M-am convins de stadiul în care e Yosemite ( aka m-am enervat), am ras totul și am instalat pe curat Mavericks (de pe un stick USB). Nu am avut probleme în a descărca din AppStore varianta iWork disponibilă (penultima).

Am rezolvat cu iWork prin vechea metodă: am copiat pe MBP versiunile vechi de Pages și Numbers '09 și apoi mi-a apărut în App Store mesajul că am două update-uri incompatibile. M-a lăsat totuși să descarc versiunile care funcționează în Mavericks.

Singurul “feature” care ma tine legat de Yosemite este iCloudDrive. Eu merg pe teren cu un iPad 2 si preiau datele in fisa de teren creata in Numbers. Se sincronizeaza cu Numbers de pe Mac. Altfel as fi trecut inapoi la Mavericks. Continuity nu pot folosi, interfata Yosemite nu-mi place de loc. A facut Microsoft pentru Windows 8 o interfata plata, hai sa o faca si Apple. Si mai este bug-ul suparator cu Windowserver care consuma uneori peste 50% din CPU pe unele Mac-uri si evident, papa baterie pe paine. Bug pentru care inca nu exista o rezolvare, eventual debifat “Displays have separate spaces” in System Preferences > Mission Control si log-out sau restart cand Windowserver depaseste 20%, apoi lucrat iar 2-3 ore (ca pe vremea lui Windows 95). Ma rog, sper ca urmatorul update sa rezolve problema.

Din cauza stilului meu haotic de a lucra combinat cu SSD-ul de doar 128GB, periodic reinstalez sistemul de operare în loc să stau să văd ce prostii trebuie să dezinstalez și să șterg. Toate documentele sunt în cel puțin două locuri (2 hard disk-uri și vreo 5 soluții cloud) deci nu e o problemă.

La sfârșitul sesiunii care tocmai începe (adică într-o lună) vreau să reîncerc OS 10.10. Merită încercarea sau ajung să mă întorc la Mavericks? Ce probleme au mai rezolvat între timp, ce probleme noi au apărut?

PS: Am citit pe net că unii au probleme cu Wifi-ul după update.