Zvon: iPad de 12,9" cu iOS și OS X

Se zvonește că Apple lucrează la un iPad care va rula iOS și OS X:

Or fi cei de la 9to5Mac sceptici în această privință, dar eu unul m-aș mira ca Apple să nu lucreze la un astfel de iPad. Dimpotrivă, aș zice “abia acum vă apucați de el?”

De câteva luni presa plimbă știrea cum că vânzările de iPad au început să stagneze. Oamenii nu-și mai schimbă iPad-ul în fiecare an, așa cum s-ar aștepta cei de la Apple. Și apoi se caută tot felul de motivații în legătură cu acest comportament al consumatorilor, ocolindu-se cea mai simplă și evidentă explicație: nu ai de ce să-ți schimbi iPad-ul în condițiile în care acest dispozitiv nu a evoluat aproape deloc din 2010 până acum! Sau, mai exact, un iPad este cam la fel de util (sau inutil) în 2014, așa cum era și în 2010, când a apărut.

Da, hardware-ul a avansat, însă software-ul a bătut pasul pe loc în primul rând din cauza sistemului de operare limitat, care nu-ți permite să creezi și să folosești aplicații mai avansate, capabile să interacționeze unele cu altele așa cum se întâmplă pe un computer. Dacă vrei să faci altceva decât jocuri, divertisment, internet, editare de text sau introdus date într-un spreadsheet, iPad-ul nu te mai ajută. Am încercat din răsputeri să introduc un iPad în munca mea de zi cu zi, dar nu merge. Am găsit aplicații satisfăcătoare din punct de vedere al facilităților oferite, însă faptul că ele funcționează complet independent una de cealaltă este cel mai mare impediment. De exemplu: vreau să fac o pagină web pe iPad. Am mai multe editoare de texte bune (chiar foarte bune), am aplicații bunicele pentru grafică. Ce folos că nu pot combina HTML-ul cu grafica pe iPad decât folosind tot felul de metode incomode.

Așa că nu am niciun motiv să schimb iPad-ul meu (versiunea 4) cu unul nou, atâta timp cât rulează tot iOS. Știu că nu o să pot face nimic în plus pe iPad Air 2 față de ce ce pot face pe iPad 4.

Ce-i drept iOS 8 e prima versiune de sistem care mai relaxează limitele în ceea ce privește interacțiunea între aplicații. iCloud Drive e ca un fel de Finder pentru iOS și au început să apară aplicații care pot accesa toate fișierele din iCloud, nu numai ale lor. Iată Documents, de exemplu, un excelent manager de fișiere (și nu numai):

Însă eu aștept o tabletă care să ruleze un sistem de operare adevărat, fără limite. Microsoft nu a prea nimerit-o cu Surface până acum, dar ar fi timpul ca Apple să arate că poate face o tabletă mai bună și mai utilă decât iPad-urile actuale .

Eu aștept de vreo 2 ani, cel puțin, un Air cu procesor A, deci soluția lor poate fi asta, ar fi pe stilul lor și, totodată, o „smooth transition” spre non-Intel.

Sunt curios cum stabilim, în cazul ăsta, cine a câștigat pariul la sfârșit de an :smile:

Păi dacă apare iPadul cu pricina, cu iOS și cu os x sau un Air-like non-intel, eu, nu? ai pregătit berea și micii?

Conform discuției inițiale, pariul se referea la un Mac care rulează pe ARM, nu la un iPad care are deja ARM și care ar putea, teoretic, să ruleze OS X. Dacă-i spune Mac și are ARM, mă declar înfrânt, dar dacă-i spune tot iPad, fie el și cu OS X, vom avea nevoie de arbitraj.

Păi să ne înțelegem cine ia berea și micii. Eu am spus că aștept un Air cu procesor A, acuma că se va chema iPad Gicu ori MacBook Gigi nu are importanță, nu? Important este că va rula OS X pe procesor non-Intel, asta cred că e esența chestiunii.

Corect, până la urmă în jurul acestei idei gravita discuția de unde a pornit pariul.

Deci, dacă va fi un gadget cu intel la bord, care va rula OS X și iOS, am pierdut pariul.
DAcă va fi un non-Intel, care nu poate fi decît o jucărie A-powered, atunci am cîștigat.
Eu sînt convins că Apple vrea să revină la situația sa inițială, de non-Intel manufacturer. Nu e ușor. Cred că momentul e aproape și din faptul că Yosemite nu cere resurse mai mari decît precedentul sistem. Presupun că au în teste un procesor A dintr-o nouă generație, care va putea rula Yosemite și, fără doar și poate, și iOS. Om vedea.
Deocamdată, văd că Yosemite GM #2 se mai bune ca #1, la mine se mișcă natural și am un bătrîior de MB alu late 2008 cu un SSHD, nu SSD. Nu simt nevoia unui calculator mai nou, poate a unuia cu SSD.