Your computer restarted because of a problem mac ( kernel panics )

Buna seara, am o nelamurire va rog. Am un macbook pro mid 2010 cumparat SH. Din cand in cand isi da restart si imi apare eroarea kernel panic. In urma celor citite pe internet i-am facut un reset NVRAM dar tot a continuat sa dea eroarea. Apoi am incercat sa ii fac un “Diagnostics or Apple Hardware Test” dar nu am reusit pentru ca mi-a dat:“apple hardware test not supported on this machine” modelul fiind din 2010 am inteles ca doar cele dupa mid 2012 se pot face “apple hardware test”. Singura solutie in urma celor citite pe internet era sa pot face testul cu ajutorul cd-ului in original pe care nu il am. Precizez ca, configuratia macului este din fabrica fara sa se fi umblat inauntru (cel putin asa mi-a spus proprietarul, se vede dupa suruburi ca nu este desfacut, ele par noi): 8gb ram, 2,66 Ghz, 250 ssd,182 cicluri, NVIDIA GeForce GT 330M 512 MB si Intel HD Graphics 288 MB, mid 2010 display anti-glare 15 inch. Problema este ca nu imi pot da seama care este cauza defecta, hardware sau software. Precizez ca am instalat el capitan pe curat de la 0 facandu-si si updateuri-le si nu am tinut conectat nici un dispozitiv periferic gen: mouse sau usb in momentul cand si-a dat restart, decat cablul de alimentare. Multumesc!

Kernel Panic se datorează, aproape totdeauna, unei componente hard defecte, oricare, inclusiv un maus ori o tastatură conectate. Uzual, sunt memoriile, dar poate fi și HDD-ul ori unitatea optică… Orice. Trebuie să izolezi problema. Mai întîi: ai maus conectat cînd apare? ori vreo tastatură? ori vreo imprimantă? Începi cu alea conectate prin sîrmă. Dacă nu e vreuna din asta, treci la măruntaie.
P.S. Teoretic, ar putea fi și un sistem cu o hibă, deși cazul ăsta este azi de probabilitate ce tinde spre zero.

Ma gandesc ca daca eroarea a fost cauzata fara sa folosesc vre-o tastatura, mouse sau orice altceva ar putea fi ceva hardware de ordin intern. Am remarcat o data sau de doua ori ca si-a dat restart in momentul cand ridicam clapeta dupa ce iesea din sleep. Alteori in momentul cad eram in chrome facand chiar si de doua ori la rand repetat, iar alteori nu se restarta deloc intreaga zi.

Și tastatura poate fi un motiv. La reprezentanțele Apple, au sofuri speciale care detectează chestiile astea, poate merită un ban pt verdict. /sau aștepți să se permanentizeze.

Cel mai simplu verifici memoriile. Scoate un modul si folosestel doar cu unul. Dupa aceea inverseaza modulele. E mica probabilitatea sa fie stricate amândoua dar nu e exclus. Eventual foloseste un modul terț.
Daca tot asa face inlocuieste hardul cu unul obisnuit cu platane si instaleaza os-ul. Daca tot da eroare are o problema mai grava.

Memoriile ar fi pe primul loc la kernel panic, dar nu trebuie generalizat. Testul respectiv e util, dar dacă ar fi memoriile sau un modul din cele două presupun că acel KP ar fi regulat, nu aleator. El zice că e relativ rar.

Am facut un SMC reset si un NVRAM reset. Momentan azi nu s-a mai restartat. Ultimul reset a fost ieri. Astept sa vad daca imi va da din nou eroare KP.

Memoriile se pot verifica relativ ușor, cam orice distribuție de Linux modernă vine astăzi cu memtest, o scurtă aplicație care se pornește de pe CD-ul/USB-ul de instalare și poate rula fără instalarea Linux-ului.

Aha, nu știam, iată o idee bună.

Se pare ca nu am scapat de restart, cam odata pe zi mi se intampla. Am gasit si softul de “diagnostic apple test” am ars imaginea .dmg-ul pe cd, dar nu imi booteaza nici la apasarea butonului C si nici la D. Tot asa mi se intampla si la bootare usb. Nu am ce sa ii mai fac. Ma gandesc ca daca ar fi o problema hardware serioasa ( vre-o componenta defecta ) ar face mai des sau nu as mai putea aprinde macul deloc. Asa ca ma gandesc ca nefiind de 6 ani umblat in el si praful poate fi de vina pentru acesta. In oras nu am reprezentanta apple, ma gandesc sa ii duc la un service normal pentru curatare. Ce parere aveti?

Edit. Ma gandesc ca poate fi si de la pasta aceea conductoare care trebuie inlocuita. Este vre-o posibilitate?

KP nu are de-a face cu curățarea. Poți suspiciona o problemă soft, deși este extrem de puțin probabil. Totuși, fă o reinstalare de la zero, cu ștergerea discului, posibil să ai un soft care se lansează chiar la boot sau sistemul are o problemă majoră. Dacă după reinstalarea sistemului de la zero face la fel, atunci e clar că trebuie să te concentrezi pe compoenta cu probleme. KP uzual denotă o componentă hard defectă, trebuie să identifici care e aia.