WWDC 2022

Tocmai am citit o analiză a istoriei WWDC. Acolo se dă și o listă a marilor anunțuri.
Ideea de bază ar fi că nu se vor anunța lucruri noi pe zona hard, ci pe zona soft. Probabil da, așa indică și istoria: WWDC este dedicată srategiilor majore pe termen mediu și lung.

De cateva luni, pana inclusiv astazi, se zvoneste ca in cateva ore, vom avea un nou MBA cu M2 si design schimbat.

In alta ordine de idei, sunt nerabdator sa incerc noile versiuni de sw (iOS, macOS etc.), chiar de astazi.

Probabil vor veni cu un MBA nou, nu știu dacă neapărat azi. De regulă, WWDC este dedicată anunțurilor din zona soft. Lansările de noi modele sau de modele aduse la zi s-au făcut în afara WWDC pe sesiuni dedicate. Apple are o plajă largă de anunțuri, eu unul aștept un iPad OS mai bine făcut, cu o interfață mai prietenoasă, mi se pare scorțoasă și, pt anumite operațiuni simple, greu de gestionat.

Bun: M2 pe un nou Air și pe MBP de 16 inci. Sunt frumoase culorile noului Air.

Mă bătea gândul zilele trecute să-mi iau un Macbook Air. M-am oprit la timp.

Noul Air te duce la nivelul unui pro și peste cele de 13 inci. Ți-l iei, nu-i așa?

Probabil că da, am nevoie de un laptop mic și ușor, nu neapărat super-performant. Mi-aș fi luat un iPad dacă nu ar fi atât de dificil de lucrat cu iPad OS. Cine știe, poate mă face Apple să mă răzgândesc din nou până la sfârșitul keynote-ului…

Asa cum am presupus mai devreme, se pare ca au lansat si MBA/MBP.
O mica completare @Cattus_Thraex , MBP nou lansat este cel de 13" nu de 16", care din pacate pastreaza vechiul design.

Parcă a zis „sixteen inch mbp”, nu „thirteen inch”. Va veni și acolo, oricum. A zis încă că noul MBA are un ecran ceva mai mare, de 13,6 inch.

Screenshot 2022-06-06 at 21.30.08

13.6inch, datorita notch-ului.
Va veni si pe cel de 16" da, dar nu anul acesta.

DA, right. E și logic: revigorează nivelurile inferioare, MBA și MBP 13 inci. Faptul că păstrează și vechea linie Air e semn că au rețineri că noul model va fi foarte bine primit. La prima vedere, seamănă cu MBP 13 inci, mai puțin culorile.

SE pare că noile iPad Pro cu M1 permit lucruri mai serioase, cum e demonstrația cu monitorul extern.

ciudat ca pe MBP 13” au pastrat vechiul design.
in alta ordine de idei, in cateva minute ar trebui sa primim noile profiluri pentru a putea instala noile versiuni de sw.

LE: atat de mult leak-uitul Always on display, se pare ca va apărea doar in toamna pe iPhone 14.

Am instalat si iOS16 si macOS13…pana acum nicio problema majora, dar sigur vor fi multe bug-uri.

Ce am observat, e ca sunt multe alte noutati in noile versiuni de SW care nu au fost prezentate. De exemplu System Preferences a primit o infatisare noua:

Screenshot 2022-06-06 at 23.38.53

Nu e ciudat, este un model care a avut mulți simpatizanți, deși altora nu le place acel touch bar. Este un MBP deja „clasic” pe care nu au dorit să-l modifice. Și noul MBA merge alături de modelul vechi, cel puțin o perioadă.
Noul magsafe 3 este pus prea aproape de prima mufă USB-C, dacă ai un hub din cele special dedicate mac-urilor cu două mufe alăturate (sunt toate la aceeași distanță din 2016 încoace), nu poți folosi magsafe 3. Mă rog, nu e un produs Apple ăla, dar faptul că au păstrat aceeași distanță între cele două porturi duce la ideea că producătorii de asemenea hub-uri nu pot modifica tot timpul produsele.

Nu le-au prezentat deoarece nu sunt siguri că vor rămâne așa în final. Modificarea interfeței este o chestiune destul de riscantă.

Mi-a scăpat aseară: Apple livrează, în sfârșit, alimentatoare cu două mufe USB-C. Eu mi-am luat încă de anul trecut asemenea alimentatoare (1 USB-C + 2 USB-A), foarte utile la drum (iei un singur alimentator) și, oricum, utile în generale, să nu-ți umpli prizele cu 2-3 alimentatoare dedicate.

Un pic mai aproape de iPad, sau de Linux, Gnome Settings :slight_smile:

GNOME-Power-settings-desktop-2