Windows ca unic OS pe MBP

Salut baieti! Ieri am cumparat Windows 8.1 si vreau sa il instalez pe un MBP cu ecran retina din 2012. Vreau sa sterg complet OS X si sa raman cu Windows-ul ca sistem nativ. Cum fac acest lucru? Multumesc!

Încearcă să bootezi de pe discul cu Windows și vezi dacă poți formata hard discul ca apoi să continui cu instalarea. Dar mai întâi descarcă driverele pentru MBP, le găsești pe aici.

Dacă nu merge partiționarea de pe DVD-ul cu Windows atunci uite aici un tutorial pentru o metodă alternativă.

Cea mai rapidă metodă, din mica mea experiență cu asemenea șmecherii, este să instalezi „à la carte”, deci folosind boot camp pt partiționare, pui windows, pui driverele, apoi ștergi pariția de OS X din windows.
Reține că NU poți pune direct Windows, cel puțin din experiența mea pînă la W 8.x inclusiv, deoarece Boot Camp nu face doar o partiție, ci creează emularea BIOS pt ca config hardware să fie recunoscută de installerul de windows. Nu te întreb de ce iei un mac, uzual (mult) mai scump decît un echivalent non-Apple, ca să folosești NUMAI Windows, de vreme ce ai alternative mai ieftine sau, mă rog, la același nivel de preț și config similară ori mai bună, fără asemenea bătăi de cap. Nu te întreb, pt că fiecare are mica lui păsărică (scuze dacă par vulgar, sînt doar cu chef de vorbă).

Revin peste 2 saptamani sa va spun ce am reusit, momentan sunt plecat de acasa si nu am luat dvd writer-ul extern cu mine.

Nu știu cum e cu W 10 ori cu 8.x, dar W mai vechi nu se poate instala dintr-un driver extern, trebuie creată o imagine boot. Nu-s sigur, nu am practicat metoda.
Asta ca să nu pierzi timp bîjbîind prin sisteme. Boot Camp are și funcția asta, să creeze o imagine de boot pe un flash dacă nu ai DVD drive.

Nu stiu, voi incerca toate posibilitatile: mai intai incerc sa bootez direct de pe DVD-ul cu Windows si sa formatez hard diskul, iar daca aceasta varianta nu merge, il voi instala prin Boot Camp stergand ulterior partitia OS X.

Apropo, ce programe gratuite pentru virtualizare stiti? Virtualbox cum se descurca? Poate ma incumet la un moment dat sa invat despre programarea in OS X si regret ca l-am sters.

VirtualBox e cea mai bună soluție de virtualizare gratuită. Nu e la nivelul VMWare sau Parallels, dar prețul e imabatabil.

Cică ar merge și qemu, dar nu am experimentat, dacă ai timp să te joci cu el, spune-ne și nouă cum merge :smile:

Merg pe dualboot pentru o perioada, pe Windows instalez doar cateva programe, iar pe OS X pastrez restul datelor.
Din experienta voastra, care ar fi minimul de spatiu ce ar trebui alocat Windows-ului pentru a-i oferi destul spatiu pentru update-urile viitoare (cred ca voi trece la Windows 10), cat si pentru cateva programe: Microsoft Office, CodeBlocks, Visual Studio, Photoshop? Hard disk-ul mac-ului are 120GB.

Windows 8 pe 64 de biți (Bootcamp nu mai suportă versiunile de Windows pe 32 de biți) are nevoie de un minim de 20 GB, fără alte softuri suplimentare. Așa că eu zic că vei avea nevoie de un minim de 30-35 GB dacă vrei Office, Photoshop și alte aplicații.

Multumesc!

Cazul meu: am făcut partiție Bootcamp de 50 GB. Instalat Windows 8.1, Office și câteva aplicații minuscule. Apoi upgrade la Windows 10. Acum am 19,5 GB liberi din 47,2 total. Unde s-au dus 20+ GB, nu știu.

Bleah, așa se explică… :frowning:

Asta depinde foarte mult de ceea ce vei mai instala, doar nu vei folosi doar sistemul de operare cu ce vine el. Deci la gigii ocupați de sistem, mai pui un minim 10 % pt rularea programelor și alți gigi pt aplicații.

Din calculele mele, 60-65 de GB vor fi suficienti.

Mărimea partiției de Windows se poate ulterior mări/micșora din BC, cu condiția ca discul să nu fie foarte fragmentat.

Pe Windows defragmentarea se face din Control Panel, parca. Pe OS X aceasta functie e un proces ce ruleaza in background, nu?

OS X folosește un sistem de fișiere diferit de Windows, numit HFS+ (DOS și Windows aveau FAT, FAT16 și FAT32, de câțiva ani se folosește NTFS). Destul de arhaic HFS+, fie vorba între noi, dar sistemele de fișiere nu se schimbă des și dacă merge, nu prea ai motiv să-ți complici viața și să faci altul. Pentru că poți da greș și atunci ai o problema extrem de severă. HFS+ este construit în așa fel încât fragmentarea să fie minimă. În situații speciale, fragmentarea poate să apară și cu HFS+, dar nu trebuie să îți faci griji, un MacBook cu utilizare casnică obișnuită nu ar trebui, teoretic, să sufere din cauza asta. Pur și simplu nu te mai gândi la fragmentare, nu e cazul în OS X. Dar dacă ești masochist și te pasionează domeniul, citește mai multe detalii aici.

Dacă nu lucrezi cu fișiere foarte mari (>1 GB) atunci nu ai nevoie de defragmentare în OS X.