Vreau să-mi cumpăr şi eu Mac (MacBook, MacBook Air, MacBook Pro chiar şi Mac mini)

Până acum nu am folosit Mac, am avut numai calculatoare/laptopuri cu windows. Vreau să trec la Mac şi aş avea nevoie de recomandările voastre.
Ce să aleg între MacBook, MacBook Air chiar şi Mac mini (îmi face cu ochiul, datorită preţului)?

Mulţumesc.

E foarte important pentru ce ai nevoie să î folosești. Vrei un sistem desktop, static și ai deja un monitor, o tastatură și un mouse prin casă? Atunci ai nevoie de un Mac Mini. Vrei un laptop, pentru că ai nevoie de portabilitate și nu ai prea mulți bani de cheltuit? Un Air este perfect, dar dacă vrei performanțe hardware, atunci ai nevoie de un Macbook Pro, dar costă.

1 Like

În primul rând, trebuie să decizi dacă ai nevoie de portabilitate sau de ceva de birou. Noul MacBook încă nu se vinde și nu ți l-aș recomanda, de regulă prima serie a unui produs Apple are probleme. E drept, ai și garanție, dar garanție au toate.
În al doilea rând, ce vrei să faci cu el? Ai nevoie de performanță?
eu unul am făcut un compromis între portabilitate și performanță: acasă conectez un monitor extern, tastatură BT, maus și scanner, am 2 imprimante conectate la routerul wi-fi. Nu am nevoie de performanță maximă, dar să ai 2 monitoare acasă e ceva.
E greu să dai sfaturi dacă nu știi ce vrea exact utilizatorul. totul e un raport între nevoie și buzunar. Eu unul ți-aș recomanda un MacBook Pro, orice variantă, chiar și s.h.

1 Like

Eu as merge puțin mai departe și, chiar dacă s-ar putea să-mi sară colegii în cap, te-aș întreba de ce vrei Mac? S-ar putea ca pentru nevoile tale să găsești un laptop/desktop cu Windows care să aibă un raport preț/nevoi mult mai bun decât ai putea găsi la un Mac.

Presupun că Marius are un motiv să treacă la mac, altfel și-ar fi luat un netbook Asus, nu?

1 Like

Păi exact asta am întrebat: care este motivul? Este doar un moft, este necesitate, este o combinație între ele, etc. Eu, de exemplu, am ales MacBook Air în primul rând pentru durata de viață a bateriei și portabilitate. Asta aveam nevoie și nu am găsit in altă parte în acel moment. Nu aveam nevoie neapărată de un Mac, dar Mac-ul era singurul care-mi oferea ceea ce aveam nevoie.

Acum au apărut variante foarte bune și pentru Windows (ma refer la partea mobila, la laptopuri) și s-ar putea sa găsească ceva mai bun pentru el și, eventual, la un preț mai mic.

Folosesc de câţiva ani un iPad şi un iPhone, îmi place softul apple şi aş vrea să beneficiez de sincronizarea device-urilor.
În mare măsură am nevoie de un laptop, e utilă portabilitatea pe care o oferă. La capitolul folosinţă, mai mult navigare pe internet, redactare documente, mail, foarte rar editare filmuleţe şi foto. Dar nici filmele privite pe calculator şi nici jocurile prea îşi fac loc prîn activităţile mele curente.

În cazul ăsta, un MacBook Air este perfect. Configurează-l de la început cu cat RAM și cu ce SSD vrei pentru că RAM-ul e lipit pe placa de bază și SSD PCI-e nu prea se găsește.

Și ca marime, dacă nu ai nevoie de portabilitate maximă, ia-l de 13".

Sună a MacBook air ce vrei tu. Sau dacă-ți permite bugetul, MacBook Pro.

Tot spre un MacBook Air 13" înclin şi eu, cred că ăsta ar fi cea mai potrivită variantă.
Ce îndrumări puteţi să-mi daţi referitoare la achiziţie? De unde să-l iau, preţ, etc.?

Eu zinc ca prioritari sunt RAM-ii. Un hdd extern mic poate sa economisesca niste bani (ca diferenta intre 128 si 256).
Cat priveste locul… poti sa il iei de aici (perioada de garantia e ceva mai lunga) sau de afara (gen state, cu garantie internationala de 1 an). Eu am luat de aici, dar e pe firma si se deconteaza tva-ul. Daca ai pe cineva in state acolo cred ca e cel mai ieftin, Dar ceva mai scump ca inainte din cauza cursului dolarului.

Dacă nu ții neapărat să fie ceva foarte ușor, îmi mențin părerea: un MacBook Pro, găsești multe oferte bune și f. bune ca s.h., sigur, un pic de atenție. Cu 2000–2500 de lei găsești multe MBP bune, să aibă măcar 4 GB ram, mai bine 8 sau chiar 16 GB.
Dacă vrei să fie și ceva ușor, atunci MBA.

Daca ai nevoie de portabilitate cred ca Macbook Air 13 este pentru tine.

Daca il tii mai mult acasa, conectat la monitor, Mac Mini. Eu tot mini am, ultimul model aparut, cu 8 gb ram, hdd 1 tb + ssd extern. Merge excelent.

Nu ai precizat daca il iei din magazin sau sh.

Interesant, deci sistemul rulează pe SDD-ul extern? Ce interfață folosești?

USB 3.0 cu standardul UASP.

Nu ştiu ce să spun, sunt cam reticient în legătură cu achiziţia SH şi aş prefera să-l cumpăr nou. Expresia: “Suntem prea săraci să cumpărăm lucruri ieftine”, e cât se poate de adevărată.

MacBook Air 13" este şi cu ecran retină?

Nu este. Vezi ca mai sunt reduceri la modelele de Air penultima generatie pe la unele magazine de la noi.

Mulţumesc.
E diferenţă mare de preţ între cele achiziţionate de la noi şi cele din SUA?

Pentru asta trebuie sa cauti in store pe site-ul Apple. La noi sunt apcom, noumax, istyle, plus magazinele online arhicunoscute. O cautare pe google cu produsul dorit iti gaseste o gramada de optiuni.

La cât a crescut dolarul în ultimul timp, nu știu dacă se mai merită să cumperi produse aduse din SUA, cu excepția cazului în care ai treabă peste ocean și le poți aduce singur fără să mai plătești transport și TVA la vamă. Dar totuși uită-te și pe Okazii, eu de acolo mi-am luat un MBP sigilat adus din SUA și n-am regretat alegerea.