Am nevoie sa instalez cateva programe ce ruleaza mai bine pe Windows, mai ales ca sunt facute de Microsoft (si au diferente fata de varianta macOS). In plus, toti ceilalti colegi folosesc laptopuri cu Windows, iar “materialele de studiu” sunt mai numeroase in Windows (mi-ar fi mult mai usor sa folosesc Windows in acest scop).
Urasc Windows si ma stramb ori de cate ori lucrez pe unul la vreun amic (mai putin Windows XP), mai ales ca folosesc Mac din 2010. Doamne, are n-spe mii de setari, butoate si te mai miri ce.
Am instalat astazi prin Boot Camp si ma enerveaza sa tot Mojave-restart-Windows-restart. Mai ales ca nu e deloc productiv.
Nu am avut timp sa testez si VM-urile, asa ca voiam sa stiu daca lucrati sau ati lucrat pe Windows prin ele si care va sunt parerile, sfaturile etc.
PS: imi trecuse prin cap sa iau de pe OLX un laptop la 200-250 euro ce poate rula Windows10 (oricum VM-urile fac 100-180 euro variantele Pro si scap de bataie de cap cu virtualizare, spatiu, lag, usurinta in formatare in caz de ceva etc etc).
Pe vremea când foloseam Parallels țin minte că era mereu peste VMware la performanțe. M-am oprit însă pe la versiunea 10, de atunci poate că s-a mai schimbat situația. Oricum, mergea foarte bine și într-adevăr marele avantaj față de Bootcamp e că nu mai trebuie să restartezi. Plus că poate interacționa direct cu macOS (transfer de fișiere, clipboard etc.) Dacă nu folosești programe de Windows mari consumatoare de resurse atunci virtualizarea e cea mai bună soluție.
Daca e sa folosesc vreun VM, il voi instala pe un MBP Early 2015, pentru ca pe el am SSD de 256GB.
Vreau sa instalez Visual Studio Code (debugging, coding, testing etc.), Java, Python, JavaScript etc etc.
Am vazut multi pe net ce se plangeau atat de Fusion, cat si de Parallels. Si de aceea nu prea ma incanta ideea de a da 100-180 euro pe ceva ce ma va deranja dupa cateva utilizari.
Parca suna mai bine cumpararea unui laptop de 200 euro ce va putea rula Windows 10. In plus, va fi pe hardul laptopului (la vreo problema il pot formata) si nici nu-mi va manca din spatiul de pe MBP.
Eu mi-am luat un Surface Pro pentru Windows, dar acum n-aș mai da banii pe un al doilea device, aș alege fără ezitare din nou Parallels.
Dacă ai probleme cu Windows, mai ușor e să înlocuiești o mașină virtuală Parallels cu una “curată” pe care o ai deja pe un hard disc extern sau pe un stick USB. O mașină virtuală e un singur fișier mare pe care-l poți copia și muta unde vrei. Poți avea versiuni diferite de Windows, Linux, etc.
Nu ar fi oare mai simplu să descarci o mașină virtuală și să vezi cum merge? Parallels va merge o perioadă în regim shareware, suficient cât să o evaluezi.
Tudor, nu stiu daca e un singur fisier mare pentru ca, dupa ce m-a enervat Boot Camp, am instalat Parallels (care e free 14 zile, cum spune Cattus, pentru a-l incerca) - ce mi-a luat imaginea din Boot Camp - si acum am mai multe fisiere raspandite. In plus, nici nu ma pricep la calculatoare sau setari (de aici si ideea de a cumpara un laptop separat pentru Windows).
Cattus, chiar asa am inceput acum cateva zile. Mai intai am instalat Fusion, jucandu-ma pe el o zi intreaga, atat cat m-am priceput (dupa care format, ca totul sa revina la normal). Iar Parallels l-am instalat ieri. Am impresia ca imi da nitel macOS-ul peste cap in unele chestii. Repet, nu ma pricep prea tare, eu folosit Mac-ul pana acum pentru chestii simple: Scrivener, Word, web, muzica si filme.
O sa ma mai joc cu Parallels saptamana asa, ca tot e free 14 zile si o sa vad dupa ce fac. Pana acum chiar ruleaza binisor (poate ar fi rulat mai bine daca nu-i dadeam sa ia imaginea din Boot Camp).
O mașină virtuală Parallels o vezi în Finder ca pe un singur fișier, cu extensia .pvm. Atât și nimic altceva. Vrei să o muți pe un stick USB – muți acel fișier și gata.
Da, am vazut. Doar ca eu am 2 Cred ca din cauza Boot Camp-ului. Bun linkul din arhiva.
Sunt la inceput de drum cu VS Code (plus altele din domeniu) si nu stiu sa-l “stresez”, ca sa vad cum face fata Parallels.
Sotia a venit cu alta idee: daca tot am doua MBP-uri, si cum e anu prea le foloseste, sa vand unul din ele si sa-mi iau un HP sau Lenovo nou.
O sa mai lucrez/testez Parallels pe el cateva zile, apoi voi lua o decizie finala.
Intre timp, l-am pus la vanzare, ca nu se va vinde asa repede. Am timp sa ma razgandesc daca incep sa ma impac cu Parallels.
Din experienta mea, imi place “sa ma joc”:
Am laptop cu w10, un vechi dell d630, are peste 10 ani. Are ram de 4GB, proc Core 2 duo T7250, ssd kingston v300 de 120GB.
Mai am macbook mid 2010, ram de 6GB, proc tot Core 2 dua dar mai bun (P8600).
Cand mi s-a rupt o balama la laptopul folosit zi de zi, dell, am luat ssd-ul cu w10 si l-am pus pe macbook, am inlocuit ssd-ul care are high sierra. Dupa instalarea celor necesare pentru macbook (nu insist aici), am lucrat foarte bine cu w10 pe macbook. Chiar am obtinut un scor mai bun decat pe dell. Normal, dell-ul meu este destul de slab. Am gasit un script pentru activarea pad-ului, singurele probleme au fost ca nu mai puteam folosi tastele dedicate ale MB pentru luminozitate, volum sunet. Tastele Fn aveau doar functiile cunoscute in windows.
De ce am povestit asta?
Parerea mea este ca poti incerca MB cu w10, daca nu corespunde pretentiilor, il poti vinde si lua un laptop dedicat windows.
Este doar o parere.
Și eu sunt pt. Parallels - consider că-i o complicație inutilă folosirea a 2 device-uri.
Am folosit Paralels cam ~5 ani pe un MB 2011 (i7 cu 8GB RAM) : Win (VS, C#, SQLServer & co) pe mac restul (mail, etc) - performața era mai mult de cât ok.
Am trecut pe RDC la o mașină virtuală în firmă (mai am cîteva proiecte ce depind de Win - sper să le portez anul acesta).
nu folosi modul Coherence -poate crea, la inceput un soi de ambiguitate - nu mai știi ce-i in Mac vs Win
Visual Studio și Visual Studio Code (ăsta-i chiar light - recomand) merg nativ pe Mac (VS - nu l-am folosit). Știi că sunt 2 tool-uri direrite - nu ?
Acele etc etc. din fraza ta de mai sus complică inutil acum lucrurile - depinde și care’s obiectivele.
Ca regulă generală: nu încerca acum să anticipezi nevoile/necesitățile tale de dev. pt. un interval > 1,2 ani - cu siguranță se for schimba …
Ex: JavaScript => macOS (ordinea listei de mai jos contează):
ai un terminal nativ beton (pune un iTerm2 + ceva gen: oh-my-zsh)
docker : simplu/rapid/light o mașină gata configurată
node, npm, ES6, CSS (vezi less), Babel, WebPack sau Parcel + ceva uzual: Express sau KOA
SQL - standard (recomand PostgreSQL)
merită să știi și TypeScript
ceva framework pt. client - ca să fii productiv (recomad React)
Visual Code ( este pe locul 7 !!!)
Defapt, eu nu am înteles exact de ce ai nevoie de Win - poate dacă ne dai mai multe detalii legate de activitățile/proiectele putem să fim mai exacți.
Radu, multumesc foarte mult pentru postarea ta. Sincer sa fiu, chiar o asteptam (atat cat am putut, am observat ca lucrezi in domeniul programarii).
Momentan, la inceput (sau si pe viitor), eu vreau sa fac testare si am nevoie (si sa invat) de: VSCode, Protractor, JavaScript, Python, Typescript, Angular, Node, Jasmine, Selenium (atatea am retinut, deocamdata).
Toti ceilalti folosesc si invata pe laptopuri cu Windows. Mi.au spus ca multe comenzi si alte chestii (nu pot spune exact ce, ca abia incep si nu inteleg mare lucru) sunt diferite; ca lucrurile se fac altfel. In plus, majoritatea tutorialelor si cursurilor sunt facute in Windows.
De aceea vreau sa folosesc Windows, pentru a-mi fi mai usor la invatat, mai ales ca abia incep (atat din tutoriale, cat si din discutiile si practicile cu ceilalti).
Am stat toata noaptea in Parallels. Chiar se misca bine. Procesorul face fata cu brio, dar memoria RAM nu prea e destula, fiind cam la limita. Vorbesc de un MBP 2015 13” i5 2,7 GHz 8GB RAM 256GB. Cel mai probabil voi cumpara licenta Parallels Pro si voi lucra asa.
PS: Nu Visual Studio, ci Visual Studio Code. Da, am apasat din curiozitate pe butonul de Coherence si nu mai intelegeam mare lucru.
Dezavantaj la parallels: Win consuma la greu resurse => temp. sistem era constant extrem de ridicată => adio 8 ore pe baterie => etc
Toate merg nativ si pe macOS (ca să fiu mai exact sunt dezvoltate/create de pers. care numai Win nu utilizează ~20% din dezvoltatorii VSCode folosesc mac)
Diferentele sunt minore și tocmai faptul că te chinui un pic cu căteva setări la început, te va pune în situația de a înțelege conceptul care stă în spatele fiecărui tools folosit …
Eu zic să încerci inițial pe macOS și dacă chiar apar probleme insurmontabile să treci pe Win.
VSCode, Protactor, etc NU SE ÎNVAȚĂ - e ca și cum ai spune că înveți Netflix - le prinzi din zbor în utilizarea zilnică (3% - efort).
Fundamental trebuie să știi limbajul de programare folosit la a scrie testele: JavaScript, Python, Typescript + conceptele care stau la baza testării (97% - efort) - si aici macOS excelează.
Dă-mi și mie un link cu un astfel de tutorial - și arunc rapid o privire peste el.
Sper să nu mă înțelegi greșit - eu nu urăsc windows.
Dimpotrivă, cred că în ultimii ani, MS a făcut lucruri remarcabile pt. dezvoltatori (VSCode, TypeScript, Win. subsystem for linux, Azure …), open-source + fac lucruri care acum câțiva ani erau de neînchipuit (ex: Edge - Chronium).
Generic MS are o orientare pro business (vezi app.server/serviciile care le vinde) contrar Apple (consumer) - și sincer e mai ușor de mâncat o pâine în prima categorie ca dezvoltator/tester.
Fără să fiu dezvoltator ci un soi de user mai pretențios, mi se pare că Apple a abandonat (complet, parțial) ori a ignorat categorii profesionale care i-au adus cândva faima: professionals. Este drept că aceștia reprezintă un procent mic din afacere, dar ei dau tonul. Căderea relativ bruscă a Apple în săptămânile trecute se explică doar parțial prin războiul economic SUA-China, era un moment care ar fi venit oricum, dacă nu acum, atunci peste câteva luni. Apple a devenit o companie rutinieră pe zona pro, iar pe zona inovație prea slăbuț față de perioada Steve. De fapt, cele mai de succes modele sunt cele lansate înainte de 2010, dacă vorbim de hard, iar pe zona soft, hm… aplicații pe zona de consum, pe zona pro destul de puține. E drept, macOS permite multe, iOS deocamdată slăbuț, dar este posibil ca Apple să dea o lovitură [?] anul ăsta dacă va anunța produse cu procesoarele lor, altele decât iPhone și iPad.
Da, corect… Bun, putem fi de acord că Apple nu a fost niciodată tare pe zona server, deși – la un moment dat – părea să face niscai eforturi pe zona asta. Apoi a abandonat efortul când a văzut că iPhone și iPad merg bine, a abandonat chiar și zona pro tradițională sau, concesiv, s-a lăsat pe tânjală, dovadă mac pro… să vedem cu ce sar anul ăsta. Unii zic că sar cu un notebook cu procesorul lor care merge frumos pe ultimul iPhone, unii zic că va fi un iOS tare, alții că macOS portat pe proc-uri Apple… să vedem. Oricum, e clar că Apple vrea să revină la starea cu mac-uri + procuri dedicate, cum a fost era PPC.