Viteze mici SSD extern

Salutare!

Am constatat aseară că SSDul extern Samsung T7 500 GB USB-C, formatat APFS, care avea viteze secvențiale de aproximativ 400 MB/s, acum nu mai sare de 70 MB/s, orice aș face.
Scos și reintrodus - la fel.
First aid în DikUtility - ok.
În schimb alt SSD extern A-data formatat exFAT (pe Windows) are viteze decente - aprox. 400 MB/s.

MacMini M1 8/256, MacOS 15.5.

Nu ne spui ce vârstă are. Din cele ce spui, este o problemă internă a jucăriei, nu știu dacă se poate repara. Încearcă o formatare a discului, ia-l de la zero. Dacă face la fel…
Aplicația tipică pt a verifica sănătatea unui disc este

Bună. Ssd are sub 1 an, Mac vreo 3.
O sa încerc și cu DriveDx, dar mai întâi as încerca să îl testez cu un Mac cu OS sub 15.5 (înainte de update nu aveam probleme).

Crezi că ar fi de la sistem? Știu și eu… Vezi dacă și alții au semnalat problema. Sigur, fă-i teste încrucișate. Dacă mai e încă în garanție, folosește-o. Și, dacă poți, reformatează-l, de multe ori rezolvă asemenea probleme.

Am incercat cu Samsung Magician sa updatez FirmWare - nu vede SSDul Samsung :)) (plus ca aplicatia parca e din anii 90).
Scos din Mac, pus pe PC, format NTFS, facut TRIM - viteze conforme (aprox. 600 MB/s).
Pus pe Mac - formatat APFS - viteze conforme (aprox. 600 MB/s).
Sa inteleg ca MacOS nu prea face TRIM, desi SSDul extern este APFS?

Deci ai rezolvat, da?
Din câte știu eu, TRIM era important pt vechile conexiuni ATA. Nu știu dacă macOS face asta automat, dar se poate da o comandă în terminal:
sudo trimforce enable
Nu am folosit-o niciodată și nu știu dacă trebuie să o recomand.

Acum merge, dar il tin sub observație.
Într-adevăr, din ce am citit și eu, nu prea recomandă nimeni sa faci Trim prin Terminal etc. De aceea stăteam liniștit, că fiind APFS face MACOS Trim.
Dar se pare că nu face… Totuși, am SSDul de aproape un an si a mers fără probleme. Dacă era de la lipsă de Trim trebuia să facă mai devreme…

Dacă Apple așa a scris sistemul, înseamnă că așa trebuie folosit de utilizatorul obișnuit.

Trim e activ in MacOs doar pe SSD-urile Apple, pe 3rd party nu. Si eu am avut probleme de acest gen, pana m-am dezaburit prin forumuri. Daca activezi Trim manual, intai vei primi acest mesaj:
IMPORTANT NOTICE: This tool force-enables TRIM for all relevant attached devices, even though such devices may not have been validated for data integrity while using TRIM. Use of this tool to enable TRIM may result in unintended data loss or data corruption. It should not be used in a commercial operating environment or with important data. Before using this tool, you should back up all of your data and regularly back up data while TRIM is enabled. This tool is provided on an “as is” basis. APPLE MAKES NO WARRANTIES, EXPRESS OR IMPLIED, INCLUDING WITHOUT LIMITATION THE IMPLIED WARRANTIES OF NON-INFRINGEMENT, MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE,
REGARDING THIS TOOL OR ITS USE ALONE OR IN COMBINATION WITH YOUR DEVICES, SYSTEMS, OR SERVICES. BY USING THIS TOOL TO ENABLE TRIM, YOU AGREE THAT, TO THE EXTENT PERMITTED BY APPLICABLE LAW, USE OF THE TOOL IS AT YOUR SOLE RISK AND THAT THE ENTIRE RISK AS TO SATISFACTORY QUALITY, PERFORMANCE, ACCURACY AND EFFORT IS WITH YOU.
Are you sure you wish to proceed (y/N)?

Enable TRIM on SSD’s ?

https://discussions.apple.com/thread/252044522?sortBy=rank

Multumesc, dar tot nu sunt lămurit.
Deci SSDul Samsung T7, cuplat prin USB-C, formatat APFS, nu am garanția că beneficiază de TRIM (tind să cred că deloc, din moment ce la câteva luni devine foarte lent și brusc își revine după ce îl pun temporar pe un PC).
Încep să cred că e o tactică Apple… Urât.

E clar ca e tactica Apple!
Intuiesc ca intai ar trebui sa conectezi SSD-ul cu pricina pe un slot intern compatibil, dupa care sa-i activezi Trim. Insa fiind doar autodidact in domeniu, nu garantez ca intuiesc corect.

Dom’le, eu folosesc câteva HDD-uri și SSD-uri externe pt backup și stocări suplimentare. Nu le-am făcut niciun TRIM, nimic altceva decât face automat sistemul. Unele le am de ani buni, două SSD-uri sunt ceva mai noi, dar au și ele cel puțin vreo 2 ani. Nu am remarcat nicio lentoare.

Am și eu trei Samsunguri T7 Shield, conectate la un Mac mini M4 Pro prin USB-C. M-ați făcut curios cu această discuție despre TRIM, așa că l-am întrebat pe ChatGPT ce părere are. Iată răspunsul.

The Samsung T7 Shield is a rugged, portable USB 3.2 Gen 2 SSD, and here’s the definitive answer regarding TRIM support when used with your Mac mini M4 running macOS Sequoia 15.5:

:x: TRIM Is Not Supported on the Samsung T7 Shield over USB on macOS

Here’s why:

1. USB-to-NVMe Bridge Limitations
    The Samsung T7 Shield uses a USB-to-NVMe bridge controller (often ASMedia or similar), and macOS does not pass TRIM commands over USB bridges unless:

• It’s a very specific, Apple-compatible USB configuration — which the T7 Shield does not use.
  2. macOS USB TRIM Policy
    macOS is conservative about TRIM for USB external drives. Unlike Linux and Windows (which may allow it in more cases), macOS requires very specific hardware. In practice, only Thunderbolt-connected SSDs (that appear as internal NVMe) support TRIM reliably.

3. trimforce Does Not Affect USB Drives
    Even if you run:

sudo trimforce enable

…it won’t enable TRIM for the T7 Shield. It affects internal and some Thunderbolt-connected SSDs, but not USB ones.

4. Confirmed Behavior Across macOS Versions
    This is a known and confirmed behavior across macOS Monterey, Ventura, Sonoma, and Sequoia. The Samsung T7 series (including T7 Shield, T7 Touch, T7 Portable) does not report “TRIM Support: Yes” and TRIM is not used.

:lock: So Is This a Problem?

Not really — modern SSDs like the T7 Shield have excellent internal garbage collection and wear leveling, and they:

• Do not require TRIM in typical external-drive usage scenarios
  • Will remain fast and healthy over normal consumer use

TRIM is more critical for internal system drives where:

• The OS writes constantly
  • You need peak long-term performance

:white_check_mark: If You Really Want TRIM on External Storage

You’d need:

• A Thunderbolt 3 or 4 enclosure
  • With a TRIM-compatible NVMe SSD (e.g., Samsung 970 EVO Plus)
  • That mounts as an internal NVMe device on macOS

Only then will TRIM be supported and visible in System Report.

:white_check_mark: Summary

Feature Samsung T7 Shield on macOS
Connection Type USB 3.2 Gen 2
Appears as Internal? :x: No (appears as USB external)
TRIM Supported by macOS? :x: No
Can trimforce enable TRIM? :x: No effect on USB devices
Is it a problem? :x: Not really (great internal controller)

If you’re just using the T7 Shield for external storage or backup, you’re totally fine without TRIM.

Mulțumesc mult - tot respectul pentru cercetare și forma concisă a rezumatului.
Măcar nu sunt nebun :slight_smile:
Totuși, " modern SSDs like the T7 Shield have excellent internal garbage collection and wear leveling" - nu știu ce să cred - de ce totuși a scăzut viteza din senin și a revenit doar după un pic de Trim pe PC?