Vechi aplicații de chat reluate la bani mărunți

Amicul Christian Schneider, de asemenea mac-user și linux user și windows user, care știe și limba română, mi-a trimis azi un articol al lui, aici într-o versiune românească abreviată, dar cu link la versiunea în germană. Poate vă interesează.
XMPP romaneste.pdf (386.0 KB)
P.S. Christian este vienez și a studiat istoria României.

Perioada de glorie a IRC-ului s-a cam terminat acum 15-20 de ani. Lumea s-a mutat pe alte platforme de socializare.

Ei, da… lui Christian îi plac însă chestiunile vintage. Când am fost eu la el, acum vreo 3-4 ani, avea în casă diverse calculatoare din anii ’90 și imediat după.

Multumesc Cattus_Thraex ca ai publicat artilolul meu aici. Din nefericire sunt foarte nemultumit cu realizarea, a iesit foarte urat. Dar contine sus un link la articolul original in germana care are doar doua coale, cu layout-ul de la editura. Va apare intr-o revista PC dar mi-am rezervat toate drepturile pentru persoana mea si il pun la dispozitie in public.

Avantajul mesengerelor XMPP (Jabber) este ca esti aproape anonim. Se poate inscrie la fiecare server liber care ofera acest serviciu, un server central nu exista. Aici o lista in engleza. In generala la inscriere nu trebuie complectat date personale, nici o adresa e-mail, numai numele dorit si parola.

La mesengerele comerciale nu se stie ce date transfera pe serverele lor centrale care se afla probabil in SUA, condica de contacte cu numerele de telefon si alte date pe telefon. Si nu se stie cine are acces, poate FBI, CIA, si datele vor fi probabil vandute firmelor care se ocupa cu reclama la WWW. In germana exista o pagina interesanta

Intr-adevar imi plac lucruri vechi. Am mostenit o casa veche de 200 de ani si acum o renovez. Am pus o poza cu mine aici ca avatar.

Multe salutari din Austria,
Christian

Salut,

acum am reusit sa fac fotografii cu programul chat Xabber (Android). E bun. Un prieten are un iPhone si programul chat Monal , dar n-a reusit sa faca fotografii. Xabber se gaseste aici . Xabber.pdf (304.8 KB)

chriss