Utilizare icloud pentru poze

Salut!
Am o foarte mare nelamurire depsre utilizarea icloud pentru poze. Hai sa explic situatia concreta in care ma aflu.
Pozele mele ocupa undeva la 350 gb. Folosesc ipad 16 gb, iphone 16 gb si un macbook air 128 gb. Pe toate trei am configurat acelasi id apple. Separat, mai folosesc un imac 1tb dar pe care este alt id apple, al fiicei mele. Pozele sunt stocate fizic pe imac dar si pe 2 hdd extern plus back up pe un alt hdd.
va rog sa nu imi spuneti sa folosesc si pe imac id-ul meu apple pentru ca nu se poate. fiica mea lucreaza mult si are nevoie sa aiba in icloud tot ce lucreaza pentru a accesa fisierele de pe ipad-ul sau iphone-ul ei.
Ok…sa revenim la poze. Pe langa stocarea offline mai folosesc si google photos dar nu aici e buba.
Problema este cum sa folosesc icloud pentru a avea incarcate pozele de 350 gb si a le putea accesa de pe ipad, iphone si imac. Am activat planul de 2 tb si am inceput sa incarc pozele in icloud photos. S-au incarcat undeva la 8000 poze moment in care telefonul a luat-o razna: SPATIUL DE STOCARE ESTE PLIN. Am crezut si vin si intreb…stocarea pozelor in icloud are legatura cu stocarea fizica a telefonului ???
A trebuit sa dezactivez pe telefon poze icloud astfel incat pozele au fost sterse din memoria telefonului.
Pe telefon si tableta, la Configurari Poze am activat Poze Icloud, stocare optimizata
Pe macbook inca nu s-au actualizat pozele…am incarcate abia 150 dar ma astept si aici la surprize.
Asa ca apare intrebarea mea la care, pana acum nu am gasit raspuns: Cum Doamne iarta-ma pot sa fac sa am stocate pozele de 350 gb pe icloud si sa le pot accesa utilizand aplicatia Poze de pe iphone, ipad sau macbook, toate cele 3 avand capacitatea de stocare infinit mai mica?
Sincer nu stiu ca sa mai bifez sau nu si m-am blocat. Concluzia la care am ajuns si sunt sigur ca este gresita este ca ar trebui sa am si ipahone si ipad si macbook cu stocare de 500 gb.
Sunt convins ca undeva gresesc la setari insa nu imi dau seama unde.
Daca cineva foloseste acest gen de stocare poze pe icloud, va rog din suflet sa ma ajutati.
Am uitat…imi place la nebunie sa ma uit la pozele din icloud pe apple tv-ul meu si inclusiv acesta este unul din motivele pentru care as apela la icloud.

Cheia este acolo, la utilizarea optimizată a spațiului de stocare. În descrierea opțiunii, scrie că dacă ai puțin spațiu rămas, pozele nu se mai descarcă local, ci doar la cerere. Rămîn în iCloud, poți vedea preview-uri ale lor și dacă dai tap pentru deschidere pe vreuna se descarcă.

Cred că ar fi bine să faci așa:

  • asigură-te că ai “stocare optimizată” pe toate iDevice-urile;
  • urcă pozele în iCloud de pe Mac sau de pe ceva unde să ai liber aproximativ 350 GB (pentru că optimizarea aia cred că începe abia după ce se urcă, deci, teoretic, în primă fază ar trebui să ai acei 350 GB pe dispozitivul de pe care urci);
  • după ce se urcă, începe și optimizarea și ar trebui să le ai, fără probleme, pentru toate dispozitivele.

Eu am avut vreo 60 GB poze în iCloud și așa am făcut, putîndu-le accesa de pe iPhone și iPad (pe iPad aveam cam 5-6 GB liberi și tot erau toate disponibile la preview, se descărcau la cerere).

L.E.: Dacă nu ai 350 GB disponibili pe niciun Mac, urcă-le pe bucăți acceptabile (de cîte 50 GB, să zicem). Cred că asta e toată șmecheria: să aștepți să se urce, avînd spațiul disponibil pe hard, ca apoi abia să se optimizeze, după ce vede ce și cum i-a rămas.

Tocmai din motivul acestui spatiu necesar am creat o biblioteca pe un HDD extern. Am lasat macbook 2 zile sa faca upload din acea biblioteca (setata in prealabil ca biblioteca de sistem) si am vazut ca nu sa incarcat nimic. Acum am legat un hdd extern cu cei 350 gb poze la un pc cu windows si in 20 ore s-au incarcat in cloud undeva la 9000 poze.
Cand a aparut pe iphone ca este plin, am debifat poze icloud si a aparut opriunea sa sterg toate pozele din memoria lui. S-au sters toate iar acum, cand am bifat din nou poze icloud apar incarcate la poze 9000 buc, deci mai multe decat erau atunci cand spatiul de memorie a devenit insuficient.
Am sa incerc sa ma tot joc asa pana reusesc sa incarc cele 55000 poze si filme pe care le am.
Dar tot am senzatia ca fac ceva gresit.
Multumesc mult pentru sfaturi

Deci da, Adrian ți-a spus cum faci setările. Ca idee generală, iOS (iPhone, iPad) nu descarcă fișierele în general, le lasă în nor și le descarcă numai dacă îl folosești efectiv. Este valabil pt orice fișier, nu numai poze, altfel – evident – s-ar umple imediat micul spațiu de stocare. Acuma, sincer, nu știu de ce ai avea nevoie de 350 GB de poze pe iPhone ori pe iPad.
Sfatul meu adițional este să stochezi totul local acasă, să ai un disc de backup (obligatoriu, adică acolo dublezi TOT ce ai stocat pe orice device ca fișier de bază), iar în nor să pui selectiv ce ai nevoie mereu, eventual și toți acei 350 GB de poze, dacă într-adevăr ai nevoie mereu ori foarte frecvent.

Poți să-ți faci contul tău de utilizator pe iMac, separat de al fiicei tale. Acolo îți setezi ID-ul tău Apple și faci ce vrei cu pozele.

Pa Mac cu ce gestionezi pozele, cu aplicația Photos? Sper că nu le copiezi pur și simplu manual prin iCloud Drive pe undeva…

De adăugat că Photos are setările sale pt optimizarea spațiului pe discul device-ului, respectiv descarcă pozele la low res și le lasă full res în nor.

Nu e vorba ca as avea nevoie pe iphone de toate pozele instantaneu, insa ma mai apuca nostalgia sa imi vad copilul cand era mic, ori anumite vacante, momente etc. Nu in ultimul rand ma mai joc pe ipad cu imovie si fac mici filmulete. De bunici nu mai spus…mereu sunt dornici sa isi revada copiii sau nepotii si uneori nu le pot arata decat poze.
Teoretic ar trebui sa ma amultumeasca google photos insa, sincer, cred ca cei de la apple au dezvoltat Photos si icloud in aceeasi idee si am mai multa incredere in ei…de cand au bagat si autentificarea cu 2 factori mi se pare mai safe.
Multumesc mult pentru sfaturi

Pe Mac folosesc Photos…mi se pare geniala aplicatia si mult peste google photos sau dropbox. Nu m-am gandit sa ma loghez cu id-ul meu pe mac si sa il pun sa incarce totul in cloud.
i-am lasat pustoacei Mac-ul pentru ca are mult de lucru la liceu…curand va primi un ipad pro si va avea nevoie sa aiba tot ce lucreaza in cloud…ma dispera profesorii cu proiectele in power point…mereu trebuie sa converteasca keynote-urile sa le poata prezenta pe videoproiectoare.

Păi Photos nu e tot una cu Dropbox, ăsta din urmă este un nor pt stocare. Dar, dacă te uiți în setările din Photos, vei vedea acolo ce opțiuni ai.
Chestia cu PP este cunoscută, dar nu ai ce face. Oricum, situația este mult mai bună acum. Keynote este, într-adevăr, mult mai prietenos. Analizează și ofertele de abonamente MS la Office, există un abonament family pt 5 licențe instalabile pe mac, PC, iPad. Costă 45 lei/lună, dacă în casă sunt mai mulți care folosesc MS Office.

Nu-i obligatoriu convertite în PP se poate face sharing prezentarea.
Operația de share genereaza un link (adresă , URL) pe care o poți trimite inclusiv pe email la profesori.
Accesarea acelui link (cu un browser: Chrome, Edge - inclusiv pe PC ) rulează prezentarea - ok zic eu.

Cum fac share: Play a presentation over the internet in Keynote for iCloud - Apple Support
Obțin un URL de forma: https://www.icloud.com/keynote/000_4_mKP7z7owkmD0tw2BOTQ#Presentation_copy
(vezi cum merge link-ul de mai sus in Windows)

Spune-i să nu se lase intimidată. Parcă-i prea mult Microsoft în școala/primărie și Oracle în universități …
N’am nimic cu niciuna (că cu ele mi-am cumpărat casa) dar scoala în loc să te învețe baze/concepte/principii te pune să înveți un produs.

A, da, suita Apple poate rula acum direct din browser, uitasem! Nu o folosesc așa.