Upgrade SSD

Salutare tuturor,
Sint nou pe forum si in lumea mac-urilor :). Am un macbook pro 2012 si vreau sa schimb Hdd ul de 500gb cu un SSD de 512Gb. Pe mac este instalat High Sierra. Am descarcat install kit de pe app store si am conectat SSD ul cu un rack extern pe un port usb, dupa care am instalat sistemul pe el. Totul ok… booteaza normal de pe SSD atata timp cit este in rack pe portul usb… daca il pun la locul lui in mac nu l mai vede evident nu mai booteaza apare folderul cu semnul de intrebare. Ce problema poate fi?

Va multumesc

Revin cu o precizare… Deci ssd ul are OS ul instalat. Pe portul sata intern mac ul nu l vede… adica il vede ca si hard disc dar nu pot sa l accesez sau sa bootez de pe el… Acelasi Ssd l am pus intr un caddy adapter pt al doilea HDD care se pune in locul unitatii optice si merge perfect… care este explicatia? Pe portul sata intern dedicat pt HDD merge doar HDD normal, nu SSD, pt ca am instalat pe un alt Hdd normal de 1T OS ul si merge perfect pe sata intern! De ce nu accepta SSD ul pe portul sata?

Dacă ai pus SSD-ul în mac, pornește aparatul și apasă tasta Option/Alt imediat după boot, trebuie să vadă SSD-ul. Dacă nu-l vede, înseamnă că are niscai conexiuni proaste.
Dacă îl vede după procedura de mai sus (cum sper), după ce intri în sistem, du-te în preferințele de sistem (system preferences) și la startup disk bifează în mod expres SSD-ul nou pus acolo. Deși e singurul (probabil) de boot, sistemul întîrzie să îl vadă fiind pus ulterior.

1 Like

E bușit cablul sata, ți-o spun din proprie experiență. Și eu am pățit același lucru.
Singura varianta de al avea conectat intern este să îl pui în locul unității optice. Sau, să înlocuiești cablul. Dar aș merge pe prima variantă sincer.

1 Like

Posibil, după cum e posibil să fie o simplă chestiune de contact. Mi s-a întâmplat și mie, mufa aia trebuie împinsă bine în contactele SSD-ului. Trebuie verificat.

2 Likes

Pai nu cred ca e cablul… ca hdd-ul original de 500gb functioneaza perfect pe acelasi port sata intern si acelasi cablu. Am pus SSD -ul pe portul sata intern si am pus HDd ul original in rack si am bootat de pe usb… In disk utility imi vede SSD-ul dar nu pot sa i fac nimic… partitie, erase… etc

Atunci e ciudată situația … incearcă să îl formatezi ca APFS GUID și conectează-l direct la mac (fă un reinstall de macOS cu SSD-ul conectat intern în mac).

Pune SSD-ul în mac și reinstalează acolo, apoi transferi datele de pe fostul HDD pus în carcasa externă, înțeleg că ai una. Posibil să fie problemă de permisii. DAcă SSD-ul este văzut în D.U., înseamnă că ești pe drumul cel bun.
Teoretic (dar și practic) macOS se poate instala pe un disc extern, apoi discul extern se poate pune înapoi în mac, nu ar trebui să fie probleme. DAr există carcase externe cu controllerul nu prea bine pus la punct, cred că de la așa ceva ți s-a tras. Dacă SSD-ul este bun, conectorul bun, nu poate fi ceva tragic.

Am rezolvat cazul. Foarte ciudat, dar intradevar problema a fost cablul, zic ciudat ca pe acelasi cablu am pus si SSD-ul si HDD-ul…

Asa a fost…cablul e problema

1 Like

OK, problema a fost rezolvată.

1 Like