Upgrade SSD

Salutare tuturor,
Sint nou pe forum si in lumea mac-urilor :). Am un macbook pro 2012 si vreau sa schimb Hdd ul de 500gb cu un SSD de 512Gb. Pe mac este instalat High Sierra. Am descarcat install kit de pe app store si am conectat SSD ul cu un rack extern pe un port usb, dupa care am instalat sistemul pe el. Totul ok… booteaza normal de pe SSD atata timp cit este in rack pe portul usb… daca il pun la locul lui in mac nu l mai vede evident nu mai booteaza apare folderul cu semnul de intrebare. Ce problema poate fi?

Va multumesc

Revin cu o precizare… Deci ssd ul are OS ul instalat. Pe portul sata intern mac ul nu l vede… adica il vede ca si hard disc dar nu pot sa l accesez sau sa bootez de pe el… Acelasi Ssd l am pus intr un caddy adapter pt al doilea HDD care se pune in locul unitatii optice si merge perfect… care este explicatia? Pe portul sata intern dedicat pt HDD merge doar HDD normal, nu SSD, pt ca am instalat pe un alt Hdd normal de 1T OS ul si merge perfect pe sata intern! De ce nu accepta SSD ul pe portul sata?

Dacă ai pus SSD-ul în mac, pornește aparatul și apasă tasta Option/Alt imediat după boot, trebuie să vadă SSD-ul. Dacă nu-l vede, înseamnă că are niscai conexiuni proaste.
Dacă îl vede după procedura de mai sus (cum sper), după ce intri în sistem, du-te în preferințele de sistem (system preferences) și la startup disk bifează în mod expres SSD-ul nou pus acolo. Deși e singurul (probabil) de boot, sistemul întîrzie să îl vadă fiind pus ulterior.

1 Like

E bușit cablul sata, ți-o spun din proprie experiență. Și eu am pățit același lucru.
Singura varianta de al avea conectat intern este să îl pui în locul unității optice. Sau, să înlocuiești cablul. Dar aș merge pe prima variantă sincer.

1 Like

Posibil, după cum e posibil să fie o simplă chestiune de contact. Mi s-a întâmplat și mie, mufa aia trebuie împinsă bine în contactele SSD-ului. Trebuie verificat.

2 Likes

Pai nu cred ca e cablul… ca hdd-ul original de 500gb functioneaza perfect pe acelasi port sata intern si acelasi cablu. Am pus SSD -ul pe portul sata intern si am pus HDd ul original in rack si am bootat de pe usb… In disk utility imi vede SSD-ul dar nu pot sa i fac nimic… partitie, erase… etc

Atunci e ciudată situația … incearcă să îl formatezi ca APFS GUID și conectează-l direct la mac (fă un reinstall de macOS cu SSD-ul conectat intern în mac).

Pune SSD-ul în mac și reinstalează acolo, apoi transferi datele de pe fostul HDD pus în carcasa externă, înțeleg că ai una. Posibil să fie problemă de permisii. DAcă SSD-ul este văzut în D.U., înseamnă că ești pe drumul cel bun.
Teoretic (dar și practic) macOS se poate instala pe un disc extern, apoi discul extern se poate pune înapoi în mac, nu ar trebui să fie probleme. DAr există carcase externe cu controllerul nu prea bine pus la punct, cred că de la așa ceva ți s-a tras. Dacă SSD-ul este bun, conectorul bun, nu poate fi ceva tragic.

Am rezolvat cazul. Foarte ciudat, dar intradevar problema a fost cablul, zic ciudat ca pe acelasi cablu am pus si SSD-ul si HDD-ul…

Asa a fost…cablul e problema

1 Like

OK, problema a fost rezolvată.

1 Like

Salut. Si… un 2023 minunat doresc tuturor celor care mai posteaza pe aici!

Detin si utilizez un MacBookPro9,1 (adica un mid 2012), CPU 2,3 GHz Intel Core i7, RAM 4 GB 1600 MHz DDR3, Grafica Intel HD Graphics 4000 1536 MB si rulez pe el actualmente macOS Catalina versiune: 10.15.7
Desi am amanat mult upgrade-ul lui, in final am decis sa fac pasul (se misca f lent, dar fiindca pana acum a stat mai mult “pe dreapta”…).

Am gasit f. ieftin 2x8Gb 1600MHz Mushkin (asta daca voi primi si confirmare de compatibilitate) si un SSD Patriot Memory P210 2.5" 1000 GB Serial ATA III. Nu stiu daca e OK ce am ales sa pun in cos, dar orice sfat e binevenit. (nu stiu daca pot pune linkuri catre magazine pe acest forum)

Ce vreau sa ma mai ajutati/sfatuiti… Daca vreau sa montez SSD-ul si sa pot folosi si HDD ca unitate de stocare, ce adaptor mi-ar trebui sa fac HDD-ul extern?.. Ori, poate mai bine, unitatea optica sa o folosesc ca unitate externa, avand in vedere ca sunt rare ocaziile cand am nevoie de ea? Gasesc adaptoare de genul la Vexio de exemplu, unde intentionez sa comand si componentele? Daca nu, unde imi recomandati sa comand? Ce denumire si caracteristici au aceste accesorii?

Apoi pasii de migrare a sistemului de operare… metoda cea mai recomandata, un link catre un tutorial ceva? (pe windows m-am descurcat mereu singur, poate nu imi prind urechile acum la sistemul de operare al mac-ului, sunt destul de autodidact cred, in conditiile unei ghidari bune).

Multumesc anticipat deocamdata, astept sfaturile celor priceputi. :slight_smile:

Fiindcă întrebi, răspund: cred că ai amânat mult prea mult upgrade-ul, doar dacă vrei să ai, ca și mine, un PowerBook 2004 ca „vintage machine”.
Dar, dacă insiști, ai aici detalii despre cum schimbi HDD-ul și memoria, verifică dacă într-adevăr acesta este modelul.

Este A1286 (15 inch), nu A1278. Dar probabil gasesc si pentru modelul meu acolo… (vad cand am timp, acum raspund pe fuga). Multumesc mult.
Va fi utilizat pentru media si navigare online, precum si pentru contabilitatea sotiei (winmentor parca e aplicatia).

Am acolo si despre adaptoarele necesare?

Ai tot. Caută modelul și vezi ce variante ai. Recomand să iei legătura cu celo.ro (nu cel.ro), sunt specializați pt produse Apple, au și service, și componente etc

Astazi am primit coletul cu memoria RAM , SSD-ul si un hard drive enclosure (Orico 25PW1).
Desigur, primul lucru pe care m-am grabit sa-l fac a fost inlocuirea RAM-ului care este cel mai simplu de realizat. Legat de acest aspect, dupa pornirea cu succes a MAC-ului am observat in raportul de sistem ca la una din placute (bank 0) nu este scris nimic la numar componenta si la numar serial (am doar cate o liniuta) iar la fabricant apare 0x0000 spre deosebire de cealalta la care am informatii concrete.

  1. Sa imi fac griji pentru acest lucru daca celelalte caracteristici care tin de functionalitate sunt OK?

  2. rack-ul a venit cu cablu de conectare USB tip C la ambele capete. Pt utiliza un alt cablu de la un incarcator de telefon de exemplu care are la unul din capete mufa USB standard? Exista riscul sa nu duca amperajul un astfel de cablu?

  3. Daca vreau sa pastrez de pe HDD-ul original (care va ramane o unitate externa) doar fisiere media (poze, video, documente…) si imi doresc o instalare de sistem curata, ce pasi am de parcurs si ce link/tutorial imi recomandati?

PS: multumesc pentru informatii si sugestii Cattus_Thraex, Celo din pacate nu avea in stoc tot ce aveam nevoie si nu am dorit sa comand in mai multe locuri (acum sper sa nu fi facut o greseala prea mare avand in vedere semnul de intrebare legat de RAM).

Răspuns doar la ce știu:

  1. Cred că nu, dar poate alții știu mai bine.
  2. Sigur, folosește un adaptor dacă nu ai mufă USB-C, care e acum un standard spre generalizare. Există adaptoare simple USB la USB-C (sau invers), ieftine, dar bune. Vezi ce oferă conectica.ro, cred că au cele mai bune oferte de variante și de preț.
  3. Cel mai simplu este așa: a. pui hardul vechi în drive enclosure; b. instalezi sistemul pe noul SSD și, când ajungi în faza finală și îți cere, între altele, să transferi datele de pe alt disc, dai să le transfere automat de pe discul vechi, conectat – evident – la mac (după ce faci rost de adaptor și testezi că merge). Vei avea toate setările din vechiul sistem transferate pe noul SSD. Procesul este automat. Poți face asta și după ce pui sistemul pe noul SSD, ajungi în sistem, apoi folosești Migration Assistant aflat în Utilities. Dar nu are rost să amâni procesul, doar dacă te grăbești ori nu ai adaptorul USB-C la USB.

Legat de migrare…
Ideea e că s-au adunat multe prostii de-a lungul timpului pe mac, unele chestii si aplicații le vreau si pe SSD, altele nu le vreau ori nu mai merg după trecerea la 64b.
Dar ce este gunoi sau rămășițe pe care nici nu mai știu dacă au sau nu vreun rol (poate nociv), vreau să scap, dar în siguranță. Adică să nu sterg chestii legate de funcționalitatea OS de exemplu.

La operația de migrare pot sorta ce aleg să se mute?.. ori vine la grămadă?

Migrarea vine „la grămadă”, noul sistem va fi EXACT ca cel vechi, DACĂ alegi transfer integral.
Dacă dorești să scapi de „gunoaie”, ai două opțiuni: 1. faci asta înainte de migrare sau 2. la migrare, alegi să nu transferi aplicațiile și fișierele, caz în care vei avea doar sistemul de bază, fără documente și fără aplicațiile instalate ulterior. Le poți pune oricând după migrare, desigur.

Am uitat să menționez că instalarea sistemului o poți face pe SSD punându-l mai întâi pe el în carcasa externă. Este ca și cum ai instala sistemul pe un disc intern, doar că la instalare alegi varianta cu disc extern. Va funcționa la fel și migrarea datelor. Când totul e gata, pui SSD-ul în calculator și faci primul boot. Recomand ca la prima pornire după ce pui SSD-ul să apeși tasta Option/Alt și să alegi manual boot din SSD. Dacă nu faci asta, vei avea impresia că nu face boot, durează mult. După ajungi în sistem, bifezi și acolo manual în zona preferințelor de sistem/Startup Disk că bootul default este din SSD-ul intern.
Operația asta este necesară, deoarece configurația caută discul inițial, nu-l găsește (evident), apoi trece la identificarea opțiunilor de boot. Asta durează un pic. De bootat va boota la un moment dat.

Multumesc mult de precizari! Maine probabil voi pune in practica varianta sugerata, poate chiar in seara asta.