Upgrade SSD MBP late 2012

Salut,

Detin un MacBook Pro late 2012 caruia as dori sa ii schimb SSD-ul cu unul de 500GB, insa nu stiu ce form factor (mSATA, M.2, PCIe, 2.5") este potrivit pentru acest model.

Din cate am citit, Apple foloseste o interfata particulara 7+17 pini pentru SSD-ul din acest model, fiind nevoie de un adaptor pentru a monta un SSD de tip conventional. La un search pe Google am reusit sa gasesc adaptoare 7+17 pini la mSATA si M.2, insa nu stiu ce sa aleg.

Ma puteti ajuta, va rog?

Multumesc anticipat,
Radu

Dacă descierea e corectă, ai aici datele:

Am urmarit tutorialul, insa ei folosesc un SSD special conceput pentru interfata particulara Apple. Acele SSD-uri nu cred ca se gasesc la noi, plus ca sunt mai scumpe decat unele cu interfete conventionale.

Ba cred că se găsesc. Eu însă nu ți-aș recomanda să dai banii pe așa ceva, sunt scumpe. Dacă ai nevoie de spațiu suplimentar, există soluții simple și deloc costisitoare: flash-uri ori memory cards de 250 GB, sunt relativ ieftine acuma, unele modele sunt așa de mici, că pot sta mereu în mufa USB; SSD-uri externe, compacte și ușoare; 250–500 GB etc…
Nu uita că TOT ceea ce ai ca original, pe SSD-ul de sistem ori pe flash/SSD extern, trebuie să aibă backup pe un HDD de backup.

Pentru backup am un WD extern de 1TB. :slight_smile:
SSD-urile externe ies din discutie: mi se par scumpe, un SSD extern de 250GB costa cat unul intern de 500GB.
Cardurile de memorie sunt incomparabil mai incete decat un SSD si putin mai scumpe.
Am nevoie de un SSD cu o capacitate mai mare deoarece lucrez cu destul de multe programe pentru facultate + masini virtuale si am ajuns sa mai am doar 5-10GB liberi.

Dacă așa e vorba, atunci – poate – merită să pui un SSD mai mare. Vrei să spui că numai aplicațiile au umplut tot SSD-ul? Va fi o operație foarte scumpă, după părerea mea. Un card de memorie ți-ar rezolva problema mult mai bine, ai testat și ai văzut că nu mere?

Dacă-i singurul impediment foloște ceva de genul (~50 lei) - găsești peste tot:

https://www.emag.ro/sbox-enclosure-hdd-ssd-hdc-2562-2-5-usb-3-0-negru-apc00111/pd/D2ZRG3BBM/

PS: nu-l folosesc (dar am așa ceva prin casă - nu chiar acest model) și era ok - nu mai țin minte ce viteze obțineam cu el …


System - 43,81GB
Documents - 49,1GB (aici sunt incluse masinile virtuale)
Apps - 9.12GB
Mentionez ca nu am nicio poza sau muzica… le-am sters pentru a face loc.

Sincer sa fiu, nu stiu cum s-a umplut SSD-ul in halul asta… banuiala mea e ca s-au adunat multe junk files prin sistem. Cred ca nu am mai facut un clean install al OS-ului de vreo 2 ani.

Nu am incercat varianta cardului de memorie, dar am vazut ca citirea pe ele e de maxim 100MB/s. Ar fi asta o viteza suficienta pentru a rula masini virtuale sau diverse aplicatii?

Am gasit adaptoare 7+17 pini (conectorul potrivit pentru laptop-ul meu) la mSATA si M.2 tot la 50 de lei, dar nu stiu daca Mac-ul meu poate beneficia de vitezele oferite de M.2.
Din cate am vazut, inlocuirea SSD-ului e relativ usor de facut, plus ca e mult mai convenabil sa il ai montat intern in contextul in care te deplasezi destul de des cu laptop-ul dupa tine, asa cum fac eu.

Aruncă o privire mai în detaliu cu acest utilitar: Disk inventory X.

Recunosc: nici mie nu-imi ajunge 129GB (am un Air) - cunosc senzatia.

Părerea mea: dacă sistemul e ok (procesor, % baterie) - deși se apropie de etapa vintage (un 13 ca al tău se vinde cu ~2500 lei) nu cred că merită mărit storage-ul dacă costurile’s mai mari de 400 lei.

Mai exact:

  • fii mai organizat pe disk
  • mută pe extern ce folosesti rar
  • obijnuieștete cu disconfortul unui st. extern
  • bucurăte că ai făcut economie de 300 lei și cheltuiei mai cu folos pt. tine

Păi mută documentele pe un disc extern și gata. Norii nu te-ar avantaja? Eu dau 12 lei/lună pt 200 GB iCloud, sunt pe family share unde și consoarta și fi-mea își pun fișiere. Mi se pare o soluție elegantă, ție nu? Lasă naibii controbăitul în mac, ai atâtea soluții simple și ieftine acuma.

Se apropie de etapa vintage, dar sunt foarte multumit de el, se misca aproape ca-n prima zi, iar bateria este in stare buna (5997/6600mAh). Sunt curios daca este vreun utilizator de Windows care poate spune acelasi lucru despre un laptop vechi de 7 ani. :smile:

Cattus, in documente am strictul necesar: o masina virtuala Linux de 35GB, plus inca vreo 5GB de fisiere pentru facultate sau proiecte. Ciudat este ca aproximativ 9GB sunt pierduti in neant, probabil cu ceva junk.

E clar ca s-au adunat multe chestii instalate de-a lungul timpului, de care nici nu-mi mai aduc aminte. Ii voi face o reinstalare a OS-ului cat de curand si voi vedea atunci cum stau cu adevarat treburile.

Multumesc pentru amabilitate si promptitudine, baieti!

Spor in toate,
Radu

Atenție, reinstalarea, ca să scapi de posibile murdăriei, trebuie făcută cu formatarea discului, altfel sistemul se va pune peste cel vechi, dar nu va șterge bălăriile. Mă rog, acuma fiecare are planul lui…

Da, stiu, mereu am formatat discul la reinstalari. :slightly_smiling_face:

A, bun… Posibil ca acel spațiu liber/ocupat să rămână la fel după reinstalarea sistemului și apoi a tuturor aplicațiilor și mașinilor virtuale. Pur și simplu atâta ocupă. Sigur, dacă faci cumva o economie de 5 GB e deja mult!

Poți ciupi 1-2-3 GB dacă ștergi localizările aplicațiilor și lași numai engleza. Eu am folosit Monolingual, dar sunt mai multe.