Upgrade SSD Macbook Pro 13" Early 2011 (alegere SSD + Instalare)

Salutare :slight_smile:
Doresc sa fac acest upgrade cu speranta ca voi vedea o diferenta vizibila in viteza sistemului de operare si al aplicatiilor.

Din ce am citit aici pe forum sunt cel putin 2 useri care au instalat acest 3rd party SSD de 240 GB: link aici.
Mai tarziu o sa renunt si la unitatea optica si am sa pun alt HDD.

 1. Cat de bine se misca El Capitan/Sierra cu 3rd party SDD si MBP i5 8gb Early 2011?
 2. Se potriveste perfect acest SSD de 2,5" in locul HDD-ului vechi (citind acest installation guide am descoperit ca e nevoie de un adaptor). Voi ati folosit adaptor?
 3. Nu vreau sa pornesc o dezbatere despre importanta functiei TRIM dar as vrea sa stiu daca a avut cineva probleme cu folosirea ei pe 3rd party SSD.
 4. La ce ar mai trebui sa fiu atent la instalarea fizica a SSD-ului daca nu e acoperit in instructiunile de instalare de la punctul doi.

Multumesc anticipat pentru orice sfat/ajutor :slight_smile:

Nu-s chiar „pe felie“, pentru că eu am instalat un SSD pe MBP Mid 2012, dar poate-ți sînt de folos părerile și experiențele mele:

 1. SSD-ul e cea mai bună alegere pentru rapiditate, mai bună decît RAM-ul, după părerea mea (cîtă vreme ai >4 GB și ai). Eu am schimbat și memoria la 16 GB și nu am observat nici pe departe aceeași îmbunătățire ca atunci cînd am schimbat SSD-ul. Nu cred că se pune problema de compatibilitate, deci nu e o grijă că e “3rd party”, cîtă vreme brand-ul e destul de cunoscut, iar Crucial sînt.
 2. Se potrivește în locul HDD-ului, foarte bine. Eu am făcut după ghidul iFixit, tot cu SSD Crucial M500 (parcă), de 480 GB.
 3. Mie îmi dădea mereu erori la scan disk cu TRIM-ul activat. Oricum, părerea mea e că nu îți oferă avantaje realmente sesizabile, SSD-urile mai noi își administrează bine „gunoaiele“ și fără TRIM.
 4. Dacă urmezi pașii și ai șurubelnițele care trebuie, nu cred că mai trebuie să ai altă grijă.

Succes!

 1. Am SSD P-ATA și pe un PowerBook din 2004, darmite pe alea cu intel. Se mișcî MULT mai bine.
 2. Atenție: dacă macul are HDD de 2,5 inci, va merge automat orice SSD de 2,5 inci, un SSD e mai subțire, dar nu e bai. rMBP are alte tipuri de SSD, dar nu vorbim despre așa ceva, da?
 3. Nu. Părerile despre TRIM sînt foarte împărțite, merge și cu și fără. Cică TRIM lungește viața SSD-urilor. Păi cît de multe le-ar mări? Cică merg 99 de ani dacă nu le dai cu ciocanul în cap. Eu mi-am activat TRIM prin command line.
 4. La nimic, doar să deconectezi bateria înainte să pornești la înlocuire. Nici cu ea conectată nu ar fi bai, dar e mai bine să fie deconectată.

Îți recomand un Samsung din seria EVO 850, are 5 ani garanție :slight_smile: sau 75 TB scriși.
Montarea se face extrem de simplu dacă ai șurubelnițe, sunt ghiduri pe Youtube, imposibil să greșești. Suplimentar, poți deconecta bateria înainte de a monta SSD-ul. Nu trebuie adaptoare.

Am și eu unu d’ăsta într-un mini, într-un MBP am altceva, am uitat, merg absolut la fel… Că unu va ține 15 ani, iar altul 25 nu are nicio relevanță, pînă atunci vor apărea muuuuuulte. Nu că l-aș descuraja că aia EVO ăla, dar la fel de bune sînt și altele, nu are nicio relevanță reală, oricum nu ne dăm seama de diferențele astea ca ființe umane.