Un sfat in legatura cu achizitionarea unui Hard Extern pentru Un Macbook Air

Intrucat spatiul e o problema la laptopul meu, avand doar 128 gb, vreau sa-mi iau un Hard Extern. Am gasit ceva pe emag care mi-a atras atentia si care are de asemenea review-uri bune si un pret ok.

Ce parere aveti?

E ok. Am vreo 3 HDD de vreo 3-5 ani de la producatori diferiti printre care si WD si momentan toate sunt in regula. Pentru 50 de lei in plus poti sa il iei pe cel de 1 tb. Dimensiunile si greutatea sunt aceleasi.

ca si viteza cum ti se pare?

USB 3.0 sunt destul de rapide. Ale mele majoritatea sunt 2.0 si se vede diferenta de viteza.

1 Like

cred ca o sa merg pe varianta asta. Mersi !

Logic, ai nevoie de 2 HDD-uri: unul pt a extinde capacitatea celui intern, al doilea pt backup (adică dublarea TUTUROR datelor de pe cele două, intern și extern #1). Pt a stoca date nu ai nevoie musai de mare viteză, de fapt, deoarece nu pornești sistemul de pe ele. Orice disc extern este bun, important este raportul capacitate preț. Eu am două + unul intern în locul unității optice, deci 3 x 2 TB, două pt backup, unul pt a extinde SSD-ul de sistem.
Nu neglija niciodată să ai backup, dublează regulat tot ce ai pe discurile de bază, nu vreau să-ți dau linkuri la discuții de tipul „aoleu, mi-a picat discul, cum recuperez datele?”, sunt mii din astea…
O soluție mai elegantă ar fi un card de memorie. Sigur, raportul capacitate/preț nu e așa de tentant, dar ai avantajul unor 256 GB într-un gram de material. Ce rost mai are să ai un Air mic și ușor dacă mai cari cu tine un disc extern? Dacă aș fi în locul tău, aș lua un asemenea card de 256 GB (cel mai bun raport capacitate/preț) + un disc extern pe care să-l țin acasă pt backup. Ce zici?

Cred ca voi merge pe varianta data de tine. Tocmai mi-am achizitionat Hard Disk-ul Extern, pe care l-am gasit la altex la un pret mult mai bun. http://www.altex.ro/hard-disk-drive-wd-elements-portable-wdbuzg7500abk-750gb-usb-3-0-negru

Problema e ca imi cam prind urechile cu el. Am crezut ca doar il conectez la USB si va functiona precum o memorie stick… L-am conectat, am intr-adevar un read me de pe care n-am inteles mare lucru, INSA nu reusesc sa fac nicio operatiune pe el, niciun transfer.

Ce ar trebui sa fac? CUm se instaleaza ?

Am reusit sa-l instalez singur, uitandu-ma la acest filmulet: https://www.youtube.com/watch?v=Oq6-KQ3o2uk

Nu ai ce instala, trebuie formatat Mac OS Extended Journaled (HFS+) pt a rula uzual pe OS X. Dacă vrei să fie compatibil și cu Windows, adică să-l folosești și pe un PC, trebuie să instalezi un utilitar care scrie pe discuri formatate NTFS. Dacă-l formatezi MS-DOS nu vei putea scrie fișiere mai mari de 4 GB. Unele aplicații OS X se pot corupe pe discuri formatate altfel decît HFS+, dar fișierele uzuale .doc, .rtf, .jpg, .png etc. merg oricum. Pt a formata un disc, folosești utilitarul Disk Utility. Atenție ce formatezi, este un utilitar puternic care poate șterge imediat un disc, un flash, orice… Cu el rulat dintr-un USB boot, poți șterge discul de sistem, altfel nu e pericol, nu poate șterge propriul disc de pe care rulează.
Există și un utilitar pt Windows, MacDrive, care citește/scrie discuri HFS+, dar e comercial.

1 Like

Recomand acesta , viteza e foarte buna, daca ai SSD e perfect.

1 Like