Nu știu dacă cineva a folosit Ulysses, dar mie îmi pare a fi aplicația perfectă pentru cei care manipulează text. Este un fel de Byword sau Desk la un alt nivel, axat mai mult pe scrisul offline și mai puțin pe blogging. Știe Markdown (XL, ceva variantă extinsă, proprie din câte mi-am dat seama, care include, printre altele, și note de subsol), are mod full-screen, o mulțime de opțiuni și evident export în formatele cunoscute (.rtf, .pdf, .pdf), și, cel mai important lucru, permite organizarea facilă a textelor într-o librărie proprie (asemănător cu ce face Scrivener), util când aveți de-a face cu materiale de amploare (cărți, teze etc). Aici găsiți câteva detalii despre librăria Ulysses.
Aflată acum la versiunea Ulysses III v1.2, o dată cu lansarea versiunii pentru iPad (și iPhone, în curând), vor schimba modul de notare al versiunii, renunțând la III-ul roman și trecând la 2.0. Pentru cei care au deja o licență, update-ul va fi gratuit, dar vor fi suportate doar Mac-urile cu Yosemite iar textele vor putea fi sincronizate pe toate dispozitivele pe care aveți instalată aplicație, bănuiesc că via iCloud (deși nu știu cine stă să scrie texte serioase pe un iPhone). Mai multe detalii, pe blogul lor.
Sunt curios dacă cine a folosit până acum Ulysses și dacă e mulțumit de el, pentru că prețul nu este deloc unul mic.
Mă tenta și pe mine la un moment dat, foarte tare, să o cumpăr. Am avut demo-ul și mi-a plăcut, destul de prietenoasă și mai ales puternică.
Singura problemă, mare pentru mine, este că nu suportă text științific. Le-am scris și mi-au zis că, din păcate, nici nu intenționează prea curînd să implementeze (MathJax sau ceva asemănător). Ceea ce a fost un “deal breaker”, din punctul meu de vedere, așa că am renunțat repede la ea.
Dar, din ce am apucat să testez, cîteva zile, dacă ar implementa scriere de text științific, cred că ar fi aplicația ideală pentru mine.
M-ai făcut curios, îl testasem mai demult, nu știam ce poate acum. E un procesor bun pt mulți, mai ales pt scriitori, ziariști și alte asemenea categorii. Mie nu-mi oferă ce am nevoie, motiv pt care m-am apropiat de Mellel, apoi am virat spre Nisus, deși Mellel e cel mai rapid și mai stabil dintre toate procesoarele folosite de mine.
Dacă ți se pare că oferă ceea ce cauți, îl iei și gata. Oferta de procesoare de text e f. mare în OS X, era penurie prin 2001–2004, după aia au tot venit năvălind, acum sînt prea multe, dar e mai bine așa, ai de unde alege.
Oferta e destul de mare acum, e adevărat. Tot dau banii pe ele și nu reușesc să obișnuiesc cu unu și gata, le tot schimb și tot caut, dar Ulysses s-ar putea să fie destul de aproape de ce căutam. Cu minusul că nu are notații științifice, dar pentru asta am oricând LaTeX.
Mai așteptăm câteva zile, săptămâni, poate vor să-și popularizeze noua versiune și ne oferă niște reducere
Ca să le testezi, e suficientă, de regulă, versiunea demo, îți cam dai seama ce poate. Avantajul ei este că are acum versiune OSX și iOS și, în general, pare OK pt multe funcții, e clară și intuitivă, neînghesuită (uncluttered), interfață prietenoasă.
Ai oricînd LaTeX, pe care mă bazez și eu pentru text științific, dar problema principală e că Texpad (sau orice alt editor LaTeX) nu are acea librărie, care să-ți permită să-ți organizezi și să-ți vezi documentele laolaltă, să nu mai pendulezi între editor și browser (Finder). De-aia ar fi fost fain să fie totul în Ulysses.
În paranteză fie spus, Texpad au idei bune, varianta 1.7 a mai reanimat aplicația un pic, au adăugat o chestie pe care o numesc “librărie”, dar care, de fapt, îți permite să vezi doar resursele proiectului actual (eventuale imagini sau alte fișiere incluse în cel la care lucrezi acum). Au implementat și tab-uri, dar dacă dai dublu click pe 2 fișiere .tex, ți le deschide în ferestre diferite, cică tab-urile sînt doar cînd vrei tu să scrii, de la 0, mai multe documente. Le-am scris dezvoltatorilor că mi se par prostii, au făcut treaba pe jumătate, dar cică nu, că așa au vrut și pentru pretențiile mele, citez, “vor mai urma 1.8, 1.9” ș.a.m.d.
Asta tot caut de atîta timp și încă nu mă liniștesc: o aplicație cu editor (inclusiv text științific) + organizator/librărie.
Write (despre care am mai zis) pare a fi pe calea cea bună, dar e foarte necizelată, zici că e beta și dezvoltarea merge greu.
Dacă tot divagăm, îmi place tare mult LaTeX Templates, poate știai deja de el. Mă gândesc că un CV în LaTeX arată mult mai proaspăt decât obositele șabloane din Word.
Ulysses 2.0 for Mac and iPad will both be released next Thursday, March 12.
Ulysses for iPad will be priced at US $19.99 (or £14.99 / 19,99 €, respectively).
Ulysses for Mac will be a free update for existing users, pricing unchanged otherwise.
Sunt curios cu ce noutăți vine. Din ce am înțeles de pe blogul lor, în afară de o îmbunătățire estetică și două-trei meniuri mutate prin alte părți, nu se laudă cu cine știe feature-uri. Ah, și să nu uit, sincronizarea cu versiunea de iPad, total inutilă pentru mine.
Mda, multe noutăți nu are, dar arată bine, ce-i drept: curat, elegant, în concordanță cu aspectul general al lui Yosemite. Nu am motive să mă plâng, din moment ce update-ul este gratuit pentru cei care dețineau deja programul iar prețul a rămas la fel pentru noii utilizatori.
Nu știu dacă era prezentă și în vechea versiune această facilitate, dar acum pot să folosesc un folder local, cu documente markdown, pentru lucru. Înainte puteam folosi doar librăria proprie, care e îngropată prin ~/Library. Mai are Dark Mode, sincronizare prin iCloud și alte artificii neesențiale. Dar rămâne un editor excelent.
Total neinteresant, pentru mine. Am descărcat varianta Trial și, în afara unor îmbunătățiri estetice, ca să-l facă mai à la Yosemite, nu mă încîntă. Dacă vreți să introduceți chiar și cea mai mică ecuație sau simbol matematic, nu știe, chiar dacă adăugați o chemare pentru MathJax ca JavaScript în antet.
Pentru cine scrie 100% proză, probabil că e încîntător, dar eu sînt dezamăgit de faptul că un dezvoltator care pare că se respectă și a cărei aplicație a mai și cîștigat nu știu cîte distincții, să nu includă un minim de suport pentru așa ceva. Mă rog, altul o fi publicul-țintă la care s-au gîndit, dar ce, îi durea să adauge compatibilitate cu așa ceva? Nu zic integrată, dar măcar să te lase să-ți chemi tu pachetele js de care ai nevoie.
Una peste alta, acest nou Ulysses mă face să-mi placă și mai mult Write. Cu un minim update care să mai șlefuiască una-alta (pe care dev-ul mi-a promis că-l are în lucru ), va deveni aplicația mea favorită pentru scris Markdown.
Plus că nu-mi e clar dacă Ulysses își poate sincroniza librăria între OS X și iOS folosind Dropbox. Adică dacă import un fișier din Dropbox în librăria Ulysses de Mac, îmi apare și în librăria Ulysses iOS? Am o bănuială că nu, ei insistă pe sincronizare via iCloud.
Asta știu, se putea și în celălalt. Pur și simplu îi adaugi în librăria din bara laterală orice folder, inclusiv din Dropbox. Întrebarea mea era tot ce imporți în OS X apare și în iOS. În particular, acel folder de Dropbox. Că dacă nu, iarăși cred că e un minus important. Nu înțeleg de ce se insistă pe impunerea sincronizării via iCloud. Ții cu Apple, înțeleg, dar nici nu are rost să discutăm despre o comparație iCloud Drive vs Dropbox.
În fine, probabil ca în cazul discuției pentru Apple Watch, nu-mi folosește, asta e. Nu-s nevoit să o cumpăr, fiecare produs are publicul lui țintă. Dacă nu-s printre aceia, noi să fim sănătoși.
Păi e și normal să îți cumperi ce ai nevoie/ce îți place. Publicul țintă al Ulysses este cel care scrie proză, este mult mai numeros decât cei care au nevoie de ecuații și probabil ar complica prea mult aplicația și dezvoltatorii nu au chef să-și bată capul cu așa ceva, pentru un plus de 2% vânzări. Pentru ecuații, există LaTeX (Texpad este o aplicație extrem de reușită, am folosit-o cu plăcere când am avut nevoie). Dacă îți place Ulysses, ai putea încerca să folosești LaTeXiT pentru scrierea ecuațiilor, pe care apoi le tragi în foaia Ulysses, ca imagine. Nu știu dacă nu e incomod modul ăsta de lucru, dar ai avantajul MarkdownXL și ecuații desenate frumos. Ar trebui să încerc să văd cum e
Amuzant e că fix asta e soluția sugerată de suportul tehnic Ulysses cînd i-am întrebat dacă au de gînd să implementeze MathJax curînd (au zis că nu) - să folosesc un compilator extern sau să import ecuațiile cu poze.
Rămîn la Write. Să facă dev-ul mici operații estetice la interfață, un pic de vaselină să nu mai sughițe cînd pui multe tag-uri la un document, un syntax highlighting mai pronunțat și aia e, pentru mine, la un preț de 5 ori mai mic decît Ulysses. A(ț)i putea încerca.
Eu n-am scris mai mult de vreo 3000 de caractere într-un document, dar era destul de bogat - poze, text formatat, ecuații, tabele, secțiuni, subsecțiuni, sub-subsecțiuni și n-am avut nicio problemă, nici măcar în fereastra de live preview. E mic copil pe lîngă Ulysses în ce privește organizarea documentelor, interfața și aspectul documentului la care scrii, precum și cel de ansamblu. Dar în ce privește scrierea propriu-zisă, mi se pare un editor Markdown suficient de bun pentru mine.
Acum văd că i-a scos varianta demo, din păcate. Dar să ne amintim de noutatea din App Store “I want to cancel this purchase.”
A apărut Nisus Writer Express 3.5 la un preț mai mic ($20) decât precedenta versiune (cel puțin așa zice newsletterul lor, nu știu cât era înainte să pot compara). Este varianta mai ieftină și fără prea multe artificii a celebrului Nisus Writer Pro.