Ubuntu - gata pentru smartphones

Canonical anunță pe site-ul Ubuntu că sistemul a fost adaptat pt telefoanele inteligente, fiind în faza de teste și de adaptarea aplicațiilor pt un asemenea scop. Mi se pare un lucru bun, mai ales că mari companii precum Telekom și Vodafone fac parte din grupul de lucru. Avînd în vedere calitatatea echipei de la Canonical, cred că în acest an vom mai avea o opțiune, smartphone cu Ubuntu la bord.

Proiectul a fost anunțat acum cel puțin un an și nu prea a prins. Cum nu a prins nici FirefoxOS. Dar să vedem, poate au prins un nou avânt și vom avea forțe proaspete pe piața de sisteme de operare mobile.

Păi un an nu e mult… Problema lor nu e OS-ul în sine, e snopul de dezvoltatori de aplicații, fără ei nu faci nimic. Dacă însă Vodafone și Telekom încep să vîndă foane cu Ubuntu la bord și vor fi cîteva zeci-sute de milioane de aparate în cîteva luni, atunci lucrurile se schimbă.
Eu unul aș prefera un fon cu Ubuntu, nu cu Android, deși în prima fază vor fi poticneli de sistem. Apple are poticneli cu Yosemite ăsta după decenii de experiență.

Are pentru că se grăbește. Nu cred că este o idee prea bună să scoată un sistem de operare nou în fiecare an. Nu este nevoie de noi feature la fiecare 12 luni. De pildă, deși Continuity pare frumos în keynote, nu știu câți îl folosesc de fapt, zi de zi. Sau câți folsoesc de fapt Macbook-ul pentru a iniția apeluri telefonice. În rest, schimbarea fonturilor și a wallpaperurilor nu sunt elemente esențiale, mai bine investeau energiile astea în bugurile de care se plânge lumea. Una din cele mai de succes versiuni a fost Snow Leopard, care venea cu 0 features. Cred că a fost prima companie care a avut curajul să scoată un astfel de produs, sau cel puțin să-l marketeze ca atare. Se simte din nou nevoia unei versiuni care să liniștească apele, să nu mai schimbe nimic la interfață, să lase fonturile în pace și să se ocupe de buguri, că alea ne deranjează, nu efectele sau culorile mai aprinse sau mai stinse. Să creeze un nou punct de plecare pentru dezvoltatori și aplicații.

1 Like

Da, numai că nu știu dacă majoritatea utilizatorilor gîndesc la fel. Mulți caută mereu noul, un procent important de utilizatori de produse Apple este reprezentat de snobi, de oameni care vor ceva nou numai să fie de ultima oră.
În ultimii ani, Apple a exagerat cu frecvența noilor sisteme. Nu cred că vor renunța la ritmul ăsta, face parte din marketing. SL a apărut într-un moment de trecere de la PPC la Intel, voiau să lase în urmă o generație de procesoare și să treacă la alta nouă, atunci s-au concentrat pe esență, nu pe fandoseli. Etapa aia a trecut.

Link?

Hm… Interesant… Ar fi de testat, sigur. Problema unui OS, oricare, nu este numai OS-ul în sine, ci și aplicațiile disponibile pt el, frecvența cu care sunt aduse la zi, calitatea lor etc.

Deci link unde se poate accesa sursa?

DAcă am eu link? Nu pricep… Nu, nu am link. Sau dacă m-ar interesa pt descărcare? Nici asta, nu am timp de teste Ubuntu pt foane.

Topicul e vechi de 5 ani, cred că între timp a murit proiectul.
Sau, mă rog, poate că n-a murit, dar nici nu mișcă.

Nici eu nu cred că are viitor așa ceva…

Scuze, am vazut ca topic-ul s-a deschis in 15. ian, dar nu si ca in anul 2015…

Ei, acum se vede că a fost agitație inutilă. Asta îmi aduce aminte de faimosul dialog dintre Oscar Wilde și un amic venit în vizită. La un moment dat, acesta observă că Oscar citea un ziar vechi de un an. „Ce faci, Oscar? De ce citești ziarul de anul trecut?”. Oscar râde și explică: „Păi ce rost are să pierd timpul cu ziarele de azi, îl citesc pe cel de exact acum un, numai așa îmi pot da seama ce evenimente au fost cu adevărat importante”.

De fapt ce se vede acolo e ianuarie 2015 :slight_smile:
Data exactă apare la mouse hover.
Edit: Ubuntu pentru smartphones a eșuat și nu mai e dezvoltat de Canonical. Nu au reușit să-l finalizeze. Dar au avut un demo fain în care, în funcție de docking, interfața de telefon se transforma în tabletă, apoi devenea full Ubuntu desktop dacă era legat la monitor, mouse și tastatură.

Ha, tare… EXACT ideea asta o aveam și eu cu aifoanele, dacă Apple tot e mare pe tarla. Mă mir că Samsung nu a preluat ideea până la capăt, ar fi fost capabili să facă așa ceva, începuseră ceva și, se pare, au abandonat. Cred că producătorii ăștia s-au cartelat, s-au înțeles la bani și nu fac cercetare-dezvoltare… Păcat.
Pe bune, nu știam că Ubuntu ajunsese acolo, ideea expusă mi-a venit acum vreo 2–3 ani, nu mai țin minte în ce context. Așa, în linii mari, pornisem de la ideea că iPhone-ul meu, de ex. (6s plus), este mult mai tare decât un simplu aifăun. Odată l-am conectat la un monitor imens, aveam o tastatură și am început să scriu ceva în Pages și să navighez cu Safari, s-a comportat foarte bine. Parcă ăsta a fost contextul. Acum ar suporta și maus, deci…

Samsung DeX încă există și l-am și văzut la cineva.

Nu cred că au vreo treabă cartelurile. E vorba de cerere în piață, capacitate hardware, strategia de business.

Da, am citit și eu despre asta, dar nu am folosit real așa ceva. ar fi fost ceva colosal. Cred că, pur și simplu, n-au fost nici ei, creatorii, convinși să fac ceva util… Ca să impui așa ceva, trebuie ai tupeu, curaj, să fii cumva Steve Jobs…

Unbox Therapy

Da, la așa ceva mă gândeam și eu… Ca totdeauna, problema OS-ului pare rezolvată, cel mai greu este să faci aplicațiile pt așa ceva, pt toate nivelurile de utilizatori. Aici cred că Apple e greu de bătut, se ocupă de tot, iar acuma, cu proc-urile lor, chiar nu au concurență pe integrarea soft-hard. Cred că ai Samsung nu prea are ce face, nu are un OS dedicat. MS ar fi singurii care se pot bate cu Apple și au și câștigat, cred, la un moment dat cu Surface. Să vedem mai departe.

Macar s-a animat Topic-ul!