Test tastatură și maus pe iPad Pro 12.9 1st gen

Deci am testat cum se comportă un iPad Pro 1st gen cu noul sistem de operare, actualmente 13.1.2. M-a interesat, mai ales, ce face cu noua funcție assistive touch cu un maus Logitech M 590. Așadar:

  1. Mausul este excelent, permite configurarea tuturor celor 5 butoane în limite largi. Este ciudat cercul ăla pe post de cursor, l-am pus la dimensiunea minimă, e haios, nu mă deranjează.
  2. Probleme apar dacă folosești mausul cu o tastatură smart connector. Am una Logitech pt acest model. Imediat ce activezi assistive touch, tastatura o ia razna, dacă dai Return, o ia la vale fără să se oprească. Intrigat, le-am scris flăcăilor de la Logitech, i-am luat prin surprindere. M-am dus la iStyle și am testat cu tastatura Apple. LA FEL!
  3. Și mai intrigat, am folosit o tastatură bluetooth Logitech K 480, merge ca unsă alături de maus, nicio eroare.
  4. Hopa, zic, merge bine cu tastaturi bt, dar nu cu smart. OK, mai fac un test: pup mausul cu un iPad 2017, 5th gen care are o tastatură no-name („chinezărie”) bt. Merge tot ca uns.
    Concluzie: dacă aveți tastatură cu smart connector se pare că nu merge, Apple iar a dat-o-n bară taman cu ceea ce nu ar trebui să dea-n bară. Înțeleg că nici maușii Apple din noua generație nu merg cu noul sistem. Tare!
    Am pus și un maus cu fir, am un adaptor OTG, merge și ăla, doar că după 2-3 minute apare mesajul că adaptorul nu e compatibil și cursorul dispare de pe ecran. Nu am testat încă o tastatură cu fir, nu aveam la ora aia, dar o voi face. Probabil că trebuie un adaptor lightning la USB de la Apple, nu am încă, nu am avut nevoie.
    Naiba știe dacă următorul update va rezolva chestia cu tastaturile cu smart connector și dacă nu cumva tocmai alea cu bt nu vor fi blocate de la funcționare. Oricum, o tastatură bt + maus bt cu iPad OS 13.x.x merge OK, mie îmi este de folos un maus pe secvențe de scris, esențiale pt mine. ESte evident că Apple nu și-a pus la punct noul sistem și mi-e teamă că vor tot bâjbâi. Bug-ul cu tastatura smart connector mi se pare grav, cum naiba să nu observi așa ceva??!!

Vroiam să-mi iau un maus Microsoft Arc pentru Surface. Zice omul ăsta că e perfect pentru iPad. Pare a fi echivalentul lui Magic Mouse din lumea Windows.

Și mie-mi plac maușii Windows, i-am mai testat ocazional…

Problema la iPad OS este dacă tastatura are smart connector! Este OK dacă este bluetooth.

A apărut deja o tastatură pt iPad cu touchpad. Din păcate, doar pt ultimul model 2018, dar sper să facă și alții. Scrie acolo că funcția touchpad este utilizabilă doar cu ultimul sistem de operare.
Deci, de acum încolo, Apple ar putea produce o nouă generație de portabile de tip iPad + notebook, chestiune cu care se tot câcâie de ceva ani și care rulează iPad OS. Dacă aflați de vreo tastatură din asta și pt gen. 1–2 de iPad Pro 12,9 inci să dați de veste.