MacBook Pro (Retina, 13-inch, Mid 2014)2,6 GHz Intel Core i5,8 GB 1600 MHz DDR3,Intel Iris 1536 MB
Care sunt temperaturile optime pentru acest Mac? Vreau sa setez cea mai buna configuratie in Macs Fan Control.Multumesc.
Nu cred că există temperaturi optime pentru un anumit model. Eu pe toate Mac-urile cu care am avut de-a face le-am văzut lucrînd fără probleme între 30-35 grade iarna și imediat după sleep și 80-85 grade la o treabă serioasă. Ba chiar mi-a ajuns și la 100-105 grade o dată.
Știu că Apple (sau utilizatorii, nu mai știu) spune că pe la 110 grade se stinge singur, cam ăsta e singurul lucru de care ar trebui să-ți pese. Eu nu umblu la ventilatoare, pentru că are el grijă. Dacă vrei să fii extra-atent, cum am fost cîndva, dai ventilatoarele la 90% sau maxim cînd știi că faci ceva intensiv care durează de la jumate de oră în sus.
Dar eu am exportat vreo 400 poze procesate RAW > JPEG fără să dau ventilatorul tare. În schimb, cînd mă jucam și nici nu intram bine în joc că și se ducea pe la 75-80 grade, i-am dat manual ventilatoarele la vreo 90%.
TL;DR:
- Dacă nu-ți face probleme (lag, freeze, zgomot), nu-ți bate capul, lasă-l cum vrea el;
- Dacă face probleme, povestește-ni-le și mai vedem;
- Dacă totuși vrei să fii super-atent cu el, mai mult decît ar fi normal, dă-i la 80-90% cînd ai sarcini serioase pentru timp îndelungat.
Eu așa aș face.
Adrian,multumesc.Am dezinstalat programul,credeam ca putin mai rece este mai bine pentru toate componentele.
Se știe că MacBook-urile se încălzesc mai tare decît cam orice laptop. Am primit reacția asta de la toată lumea care a pus prima dată mîna pe unul.
Dar au corpul de aluminiu și, cîtă vreme nu-l ții pe pătură sau ceva care să-i blocheze zona de sub balamale (plus lateralele, dacă e de 15" sau model 2016), e perfect.
O alternativă gratis la MacsFanControl e smcFanControl, eu doar pe asta am folosit-o. Am testat foarte pe scurt MacsFanControl, dar am rămas la cealaltă.
Noul meu setup:
Nu ți-ai pus măcar întrebarea de ce Apple nu are o asemenea setare în sistem? Deoarece nu este nevoie, iar pt unii utilizatori non-experți chiar contraproductivă. Îngrijorarea ta ar putea avea sens doar dacă ai constatat că, la operații banale, se încălzește prea, atunci mai degrabă are o problemă pe zona hard, cum ar fi murdărie adunată pe ventilatoare.
Hai să nu deschidem discuția asta…
Ba da, de ce nu? Dacă aș lua un mac nou, l-aș folosi intens, nu cu răutate, să văd dacă crapă în primele 6 luni. Dacă da, mi-l repară ori îmi dau altul. Dacă nu crapă, înseamnă că nu va crăpa nici în următorii 5 ani.
Cu asta ai dreptate și așa fac/aș face și eu. Cu partea a doua, nu poți fi sigur.
Iar privitor la setări și informații de sistem, Apple e binecunoscut ca impunînd metoda lor, atît la hardware, cît și la software. În unele cazuri, da, prinde bine, elimină complicații și bătăi de cap contraproductive, mai ales pentru novici, cum ai zis. Însă au fost și destule decizii controversate. A se vedea ultima, cu procentajul la baterie. Nu spun nici că-s rele, nici că-s bune, doar că ne-au luat “niște chestii” și mereu vei găsi persoane care le duc dorul și altele care se bucură de simplificare. Eu oscilez, în general.
Ce legătură are chestia cu bateria cu temperatura? Acolo era un algoritm de calcul destul de cmplicat, bazat pe niște estimări. La temperatură vorbim în termeni preciși, saltă, bagi ventilator, mai saltă, mărești turația, saltă prea sus, închizi jucăria.