Tastaturi pt iPad

Nu știu câți dintre voi folosesc iPad-ul cu tastatură, eu de la bun început, adică de vreo doi ani jumate. Actualmente am un iPad Pro 2015, prima generație, și o tastatură-husă Logitech, conexiune smart. Există deja o suită de shortcut-uri pe tastatură care apar afișate ca widgets dacă apeși tasta Command, astea permit o comutare relativ ușoară între aplicațiile active. Evident, un maus completează suita: am un maus Logitech M590 multidevice, comut ușor între două aparate, mac-ul și iPad-ul.
Deși, una peste alta, iPadOS nu e dus la capăt, se poate lucra relativ comod. Probabil că vom asista la o unificare a celor două platforme odată cu apariția unui notebook Apple cu touch screen, se tot zvonește despre asta și, odată cu M1, mi se pare inevitabil. Deocamdată, iPadul meu a devenit o jucărie mult mai folosită. Se citește și se adnotează mult mult mai ușor pe iPad decât pe notebook. Probabil o apreciere în plus o au cei care fac și grafică pe touch screen cu Apple Pencil (nu e cazul meu). Din păcate, are niște limitări enervante cu stocarea fișierelor, dar e deja poveste veche.

Am 3 tastaturi Logitech, 2 fiind multidevice. Cu iPad Air 4 tastaturile merg OK pe toate funcțiile, dar nu pot scrie! În nicio aplicație (Mail, Pages, Mellel)… Tastatura, repet, merge cu orice altă funcție (comenzi, shortcut-uri etc…), dar nu pot scrie texte. Ce am făcut? Sunt confuz, a făcut ceva ultimul update de iPad OS? Am crezut că mi s-a stricat tastatura, dar merge OK cu orice altceva. Help.

Hm… pare un bug, l-am restartat și acum merge. Ciudat bug… Never seen before. Sar peste faptul (a trebuit să învăț și asta), că pe acest iPad care are sensorul pe butonul de sus, ca să-l oprești trebuie să apeși simultan butonul ăla și pe cele volum, up ori down.
Deci un bug foarte ciudat: mergeau toate comenzile de sistem ale tastaturii, dar nu puteai scrie texte pe orice secvență, de ex pe acest forum.

Daca sint multidevice, sa nu fi ramas “agatate”. Am avut experiente similare cu telefoane pe care le conectam cu BT la mai multe dispozitive.

Le-am luat la puricat, am conectat 3 tastaturi, 2 multidevice, una monodevice. Problema s-a rezolvat prin restartarea iPad-ului. Este, clar, un bug de sistem, din fericire unul necritic. Ciudățenia cea mai mare era că tastatura mergea cu comenzile de sistem (shortcuts) și cu introducerea parolei la trezire, dar nu puteai scrie nimic, deci reacție zero la text input. Foarte ciudat, este prima oară când întâlnesc așa ceva.