Tastaturi (keylayouts) custom

Azi mi-am schimbat un MBP cu un iPad, încerc să-l folosesc. Pare rezonabil pt chestii simple. Știe cineva dacă există vreo aplicație de construit tastaturi (keyboard layouts) suplimentare/ alternative și pe care să mi le instalez ulterior? De găsit am găsit informații, poate prea multe, mă gândeam că cineva știe să construiască așa ceva.

Aici se zice despre Keyman.

Mă uit acum. Aseară mi-am descărcat, contra sumei de 24,99 lei, Unicode Pad Pro. Nu cred că face ce vreau eu, dar e utilă. Cel mai mult m-ar aranja să știu dacă actualele keylayout-uri făcute pt macOS s-ar putea cumva importa/converti pt iOS, ca să nu o iau de la zero, e migălos să faci un keylayout, unele mi-au luat mult timp, cu testat, cu bibileli, durează luni de zile chiar.

Dom’le, Keyman ăsta mi se pare o chestie teribil de confuză, cel puțin în comparație cu UKELELE. Se vede că a fost gândită pe logica Windows, cât mai multe butoane, cât mai neclar, că dă bine la populație. Și mai confuză mi se pare pe iOS, dar acolo admit că nu-s eu încă familiarizat cu ambientul.
Mi se pare oricum clar că nu mă apuc să recreez de la zero keylayout-uri, ci să văd cum le-aș importa cumva pe cele de macOS în iOS. Dacă nu găsesc un tutorial de-a gata, o să văd ce zice John Brownie (autorul lui UKELELE) și ăia de la Apple, poate reiau discuțiile cu ei pe tema asta.

Eu am folosit aplicația asta pentru a scrie diverse caractere Unicode:

http://unicode.lacanoid.net

Printre altele, aplicația instalează o tastatură specială care poate fi modificată după dorință, cu vreo 4 sau 5 nivele. Oricum, nu este echivalentul unei tastaturi din macOS. Nici n-ar avea cum să fie, atâta timp cât tastaturile de ecran din iOS nu au taste modificatoare și nici alt, cmd.

Mersi, mă uit. Da, așa e, când scrii cu tastatura virtuală de pe ecran e nasol, dar dacă ai o tastatură fizică, cum am și eu, tastatura din iOS devine una cât se poate de similară celei din macOS, inclusiv cu taste moarte, Option + tastă = caracter specific sau tastă moartă etc. Pentru română, e aia Apple standard, m-am dezobișnuit de ea, dar mă readaptez repede. Trecerea se face automat, imediat ce sistemul detectează că ai o tastatură fizică atașată prin bluetooth.
p.s. A, pe asta am cumpărat-o aseară, Tudore, a costat 25 de lei, e OK și, mă rog, 25 lei nu e mult, e utilă.