Tastatura numpad Apple: , in loc de

Salutare, va rog ajutor, daca stie cineva.
Utilizez mult xlsx, mi-am cumparat o tastatura apple, care are numpad. O conectez la un Macbook pro.
Am setata lb romana, pot scrie cu diacritice, insa cand folosesc despartitorul de zecimale, imi tasteaza
" . " si nu “,” asa cum ar trebui. (pe tasta din dreapta tastei 0, este desenata atat virgula cat si punctul).
Am facute toate setarile, imi arata ca virgula ar trebui sa fie despartitorul de zecimale, insa degeaba.

Multumesc mult anticipat!

Language & Region/Advanced

Setarea e facuta exact cum mi-ai trimis-o.
Multumesc oricum.
Citisem pe un forum din 2008 ca ar fi o scapare a celor de la Apple. Speram ca poate s-a rezolvat intre timp. Pana sa scriu pe forum, am incercat si am citit tot ce mi-a cazut la mana.

Toate cele bune!

La mine apare virgulă pt zecimale, deci bugul poate fi per aplicație, nu general pe sistem

@Dorel Instalează-ți tastatura spaniolă în Preferințe sistem → Tastatură → Surse de introducere. Folosește-o atunci când lucrezi cu numere în Excel, merge virgula de la numpad (am testat). Ca să treci mai repede de la o tastatură la alta, bifează și opțiunea “Afișează sursa de introducere în bara de meniu”. Sau activează scurtătura de tastatură.

@Cattus_Thraex O fi o problemă cu keylayout-ul românesc din macOS? Că nici la mine nu merge treaba cu virgula. S-a mai discutat problema asta în trecut dar nu mai țin minte care au fost concluziile.

Afișarea virgulei/punctului ca separator zecimal nu ar trebui să aibă legătură cu keylayout-ul, dar posibil să aibă în Excel, de aia spun că problema este în Excel.
Da, am mai discutat, nici eu nu mai țin minte. În orice caz, nu pare un bug al sistemului, ci al aplicației. Excel nu ar trebui să culeagă informația din tastatura activă, ci din sistem, care îi spune că separatorul zecimal e virgula, nu punctul. Ar putea face un text în LibreOffice sau în OO să vadă dacă acolo e la fel.
P.S. Problema e răspîndită. De ex., în sistemul bancar, uzual este punctul pt zecimale, deși limba afișată este româna, alt bug de programare. Posibil ca ăia de la Excel să facă asta intenționat, tocmai pt a evita acuzații că aplicația a făcut erori de calcul din acest motiv. Nu știu, zic și eu.

Va multumesc domnilor, maine cand ajung la birou, cu asta o sa incep si va anunt cum am reusit.

La mine layoutul Romanian din sistem nu interpretează corect tasta pentru separatorul zecimal în nicio aplicație, nici în Excel, nici în Numbers. Cu layoutul Spanish merge. De aia zic că e o problemă fie cu keylayout-ul românesc, fie altundeva în sistem.

Eu am lăsat limba default English și, așa cum se vede, merge, virgula este separator zecimal. Posibil să fie și un bug de sistem, nu-mi dau seama, mai degrabă e un bug de Excel sau lăsat intenționat așa.
Între timp, am verificat cum afișează ING zecimalele, este, cum spuneam, cu punct, chiar dacă limba de afișare este româna.

Deoarece nu tin sa folosesc neaparat “,” ca si separator al zecimalelor, am setat tot sistemul pe engleza, ceea ce a transformat automat si separatorul de zecimale din excel in “.” Mi-am trimis documente in excel de pe mac (unde am folosit separator punct) pe un laptop cu win (care este setat sa mearga cu virgula), iar excelul face tranzitia automat. Deci este o posibila rezolvare.
Eu ma regasesc in situatia descrisa de Tudor, tasta care ar trebui sa fie “,” in layoutul “Romaian” nu este preluata in nici o aplicatie, fie ea Reminder, Notes sau Numbers (de exemplu).
Insa voi incerca si tastatura spaniola.

Va multumesc tuturor!

Păi da, punctul/virgula ca separator zecimal sînt puse automat de sistem în funcție de setări, la mine merg, deși engleza e limba principală. Dar nu în Excel, nu-l folosesc.

Salut, am incercat si in spaniola, tot “.” imi baga. Asa ca am ramas la vaianta tuturor setarilor in engleza, si “.” voi folosi. Excelul face automat conversia in functie de setarile unitatii de lucru, deci nu va incurca pe nimeni daca voi folosi “.” ca despartitor de zecimale.

Multumesc mult pt suport! Toate cele bune!

Da, deci e o chestie de Excel. Ca test, pune în system preferences, indiferent de limba de sistem, virgula ca separator zecimal, și punctul pt mii. Dacă te duci în zona widgets și pui cursul valutar ori convertorul de sisteme de calcul, afișează virgula pt zecimale? La mine afișează corect, deși am engleza ca limbă de sistem. Am pus mai sus poză ecran, nu are rost să o repet.