Tastatura nu recunoaste caracterele

Salut baieti,

Este vorba despre un macbook air din 2015…cand vreau sa introduc parola sa intru in cont imi zice ca e parola gresita. Selectez “?” pentru a putea reseta parola utilizand ID si acolo cand vreau sa introduc mail-ul imi scrie cu alte caractere…selectez alta limba de scriere si tot asa reactioneaza…mentionez ca am selectat toate limbile posibile si tot asa…
de ex: in loc de “caine” se tasteaza ceva de genul £¥$#, sau litere din alta limba.
Problema este ca tastatura nu mai recunoaste caracterele

Ce sistem este instalat? De când face asta și cum / când a apărut? Ce tastatură principală de sistem ai ales? Ce tastaturi noi ai instalat înainte să apară? sau ce aplicații de sistem? vorbești despre parola de logare, da?
În esență, presupun că ai un keyboard layout diferit de cel recunoscut de sistem. Necazul nu poate să fi apărut pur și simplu, ceva ai setat prin sistem sau, cum se spune, te-ai jucat prin sistem și acum nu mai știi ce ai făcut/ce ai instalat.

Am actualizat recent sistemul de operare, deci e ultimul disponibil. De 2 zile nu reusesc sa ma loghez, a aparut din senin in timp ce vizionam un film, mousu-ul se misca singur, se inchidea-deschidea filmul si am tinut apasat butonul de power pana l-am oprit. Nu am instalat nimic, nu m-am jucat prin sistem. Nu am instalat o tastatura externa,
Da, despre parola de logare este vorba

Presupunând că totul e cum spui, deși asemenea comportament de sistem nu sunt deloc uzuale, soluțiile ar fi:
– de vreme cu nu poți intra în sistem în mod normal, deci nu poți face alte setări, fă restart cu tasta Shift apăsată, asta forțează boot fără extensii, un sistem minimal, va dura mai mult; apeși tasta Shift imediat după chime (sunetul de pornire);

 • dacă ajungi în sistem, vezi dacă acuma merge parola, dacă da, intri în sistem și, în systrem preferences, alegi U.S. ca tastatură de bază și ștergi tastaturi secundare.
  Dacă nu reușești, înseamnă că trebuie să repui sistemul.
  Ce e ciudat în descriere este că spui că alegi tot felul de tastaturi la logare, cum faci asta? La mine, la o tentativă de reproducere a problemei, nu am asemenea opțiuni, astea apar doar la instalarea sistemului ori pe alte secvențe de boot special. Ceva îmi spune că descrii incorect secvența ori incomplet ori ambele. Nu ai spus nici dacă parola conține semne diacritice, ce limbă de sistem ai și alte detalii. Eu nu cred că problema a apărut vizionând un film, este spre imposibil așa ceva. Secvența din ultimul text „a aparut din senin in timp ce vizionam un film” este neclară: ce a apărut din senin? parola??? logarea??? ce nevoie aveai de astea în timp ce vizionai un film??? Posibil să ai o tastatură stricată, la modul fizic, poate ai scăpat cafea/suc pe ea și nu ne spui. Este o problemă relativ frecventă.
  Dacă nu descrii clar și complet ceea ce ai făcut anterior problemei nu cred că cineva te poate ajuta. Explică ultimul text,secvența aia „a aparut din senin in timp ce vizionam un film”.

Deci, Dane, al doilea text al tău este în contradicție cu primul: prima oară ai spus că, din senin, nu te mai poți loga; a doua oară, că totul a apărut „din senin” în timp ce urmăreai un film! Păi care e adevărul? Nici nu e clar ce anume „a apărut din senin” în timp ce urmăreai acel film. Descrierea nu este deloc secvențială, îi lipsesc detalii importante etc. Dacă acel site cu filme e declanșat necazul, este posibil să conțină viruși/malware etc. Când apeși pe un buton cu un film X, apar în spate site-uri secundare, unele care cer să verifici calculatorul, să instalezi o aplicație-minune etc.? Asta apare uzual la site-urile porno, dar nu numai.

Pai cand vizionezi un film si dintr-o data vezi ca mouse-ul o ia razna si iese din player si iar intra in player , nu se intampla din senin??? Si dupa tastatura nu mai functioneaza corespunzator, nu au toate o legatura??? Filmul a fost descarcat, deci nu m-am uitat online.

O sa pun o poza la ce ma refer ca pot modifica limba. Parola nu contine semne diacritice. Crezi ca avea rost sa va cer ajutorul si sa ma apuc sa inventez lucruri??? Nu am scapat nimic pe ea, nu am scapat laptopul pe jos. De aceea mi se pare si mie ceva suspect pentru ca nu am facut niciunul din lucrurile astea. Stateam in pat ca un om normal si ma uitam la film folosind Vlc player. Dintr-o data am vazut ca cursorul de la mouse incepe sa se miste si sa inceapa sa iasa din film si sa intre din nou. Am incercat sa folosesc touchpad dar nu ma asculta deloc, de aceea am apasat tasta power pana s-a inchis laptopul. Dupa ce l-am pornit cursorul de la mouse se tot misca aiurea fara sa ii fac nimic, intre timp am incercat sa pun parola si nu mergea. Am inchis din nou laptopul si l-am pornit a 2 oara si atunci cursorul de la mouse era ok si am incercat sa pun parola imi zicea parola incorecta.

De aici pot selecta tastatura

Practic am vrut sa scriu mailul : si am tastat “horga” si se vede destul de clar ce caractere apar , de aici mi-am dat seama ca tastatura nu ma asculta. Aici tastatura e setata in Romana standard

Si aici este setara limba la tastatura : engleza americana

Păi devine mult mai clar. Secvența, dacă reconstitui bine:

 1. te uitai la un film descărcat folosind VLC, totul normal.
 2. „Dintr-o data am vazut ca cursorul de la mouse incepe sa se miste si sa inceapa sa iasa din film si sa intre din nou.”. Asta nu mai e normal.
 3. „am apasat tasta power pana s-a inchis laptopul”. Te-ai grăbit un pic, dar acuma asta e, se face și așa.
  4„Dupa ce l-am pornit cursorul de la mouse se tot misca aiurea fara sa ii fac nimic”
 4. „intre timp am incercat sa pun parola si nu mergea”. Cu această secvență, A CINCEA ai început povestea, te rog să revezi. Era firesc să nu pricep.
 5. „Am inchis din nou laptopul si l-am pornit a 2 oara si atunci cursorul de la mouse era ok si am incercat sa pun parola imi zicea parola incorecta.”
  a. Acum, în faza asta, calculatorul se comportă normal până să ajungi la logare? Adică nu are lag, merge ușor etc.?
  b. Tot nu te poți loga, da? tastatura dă semne aiurea, corect?
  Părerea mea este că ai o tastă stricată, care stă apăsată tot timpul, suspicionez tasta Option/Alt. Acest lucru conduce la crearea „automată” a unor semne „speciale” din zona simbolurilor. O soluție ar fi să repui sistemul. Un alt test, dar presupune să ai un al doilea mac, este să conectezi macul cu probleme prin cablu firewire sau thunderbolt (al tău asta trebuie să aibă, ThB). Înțeleg că ai două calculatoare, totuși, da? Mesajele le scrii de pe acest al doilea calculator sau de pe o tabletă?
  Nu trebuie să te enervezi dacă cer/cerem detalii și expuse clar și secvențial, e greu de identificat problema dacă faptele nu sunt expuse succint, dar complet, clar și, obligatoriu, în ordinea ivirii problemelor. Nu cumva, totuși, a picat niscai apă ori suc, un pic de tot, pe tastatura aia? Din descriere asta rezultă, că tastatura a început „din senin” să se comporte aiurea. Dacă este ceea ce cred eu, ai nevoie de tastatură nouă. Poate, totuși, e chestie de soft, mi se pare puțin probabil, dar nu imposibil. Deocamdată, închide calculatorul și lasă cîteva ore nefolosit, cu capacul deschis, să se usuce, dacă cumva a fost vorba de o picătură de lichid scursă între taste. Putea fi și o picătură de transpirație. Lichidele sunt moartea tastaturii, dacă intră la contacte, adio.
  P.S. Da, mai sunt flăcăi care postează aiurea ca să vadă dacă suntem vigilenți și mai știm una ori alta.

Laptopul se misca ok.
Nu a avut de unde sa cada ceva lichid pe tastatura deoarece eram la distanta fata de laptop (pt transpiratie) si nu am consumat nici un lichid in acel moment.
Scriu de pe un iPhone, nu am un al 2 calculator din pacate.
A fost si greseala mea pt ca nu am explicat totul de la inceput. Recunosc!
Daca repun sistemul o sa pierd ce am avut pe mac???
Plus ca nu cred ca ma descurc sa pun sistemul din nou si in zona nici nu am la cine sa apelez.

Instalarea standard nu șterge discul, deoarece pornește de pe același disc, repune un sistem nou, copiază datele și șterge în final sistemul vechi. Dezavantajul este că preia unele probleme de sistem. Dar, pe faza ta, nu ai ce pierde.
Cel mai rapid ar merge dacă ai un sistem pe un flash USB de 8 GB+, dar dacă nu-l ai deja, nu ai cum să-l faci fără un al doilea mac. Așadar, soluția este să repui sistemul din partiția de salvare. Dacă știi engleză suficient de bine, ai aici pașii. Este relativ simplu.
Învață-te să faci periodic backup pt un disc extern cu capacitatea cel puțin la fel de mare ca a discului de sistem și, după ce repui sistemul (sper să reușești), ia un flash de 8 GB și fă pe el un boot disk. Ai aici sau aici cum se face.
Trebuie să ai curajul să faci și asta, macOS este un sistem curat, care se instalează și reinstalează ușor, cu interfață simplă și clară. Dar peste backup nu poți sări, orice instalare de sistem presupune un mic risc, poate să nu reușească, caz în care o reiei și, într-o secvență proastă, să ai nevoie de flash pt boot. Dar să sperăm că va merge fără probleme.
P.S. Dacă însă tastatura are o tastă care stă apăsată tot timpul, atunci – evident – nu rezolvi nimic. Iar dacă, atunci când pui parola, va fi tot apăsată, evident vei pune o parolă de tip ®†ß„¥… în funcție de tastatura activă și ce naiba caractere sunt la nivelul option+tastă

Foloseste o tastatura pe USB pana rezolvi problema

Dacă o tastă face contact permanent, o tastatură externă nu rezolvă problema, deoarece nu anulează funcțiile celei interne.

Mișcările haotice ale cursorului inclusiv click-uri sunt cel mai probabil cauzate de trackpad.
Ca să iasă combinația aia de pe ecran, pentru horga, înseamnă că ai blocate (apăsate cumva…) tastele alt și shift.

Așa am zis și eu la prima strigare, că are tasta alt apăsată mereu. Și trackpadul pare aiurea. Ciudat este că i s-a declanșat totul brusc, stând în pat, cel puțin așa spune reclamantul. Nu cred că e chestie de soft, deși nu este exclus. Este ciudat să crezi că s-a stricat simultan și tastatura și trackpadul.
P.S. … exceptând cazul când i-a picat niscai lichid pe tastatură și/sau pe trackpad, dar neagă secvența asta.

Nu trebuie sa o anuleze. Tocmai, cu cele 2 tastauri poate sa se logheze si sa vada unde e problema celei interne. De ex daca tasta shift ramane in contact, la cea externa nu mai tr sa apese shift pt litere mari etc…

Nu pot reproduce afirmația. Dacă tasta, să zicem, Option de pe tastatura internă stă mereu apăsată, iar tastatura nu este anulată, ce test face cu cea externă? Există, din câte țin minte, opțiunea de a activa doar tastatura externă (nu am avut nici timp, nici răbdare să reproduc, dar aș putea), dar asta presupune să intri în sistem și să faci setările în sys prefs/keyboard. Se poate, cert, cu cele bluetooth, poate și cu cele USB. Dar, repet, trebuie să intri în sistem, altfel setarea default este să fie active ambele.
Te rog să mă contrazici dacă poți reproduce real secvența.

Nu merge nici cu tastatura externa, si cand vreau sa resetez parola cu icloud nu ma lasa, imi zice eroare server. Cred ca este ceva problema de soft…cateodata merge tastatura (cand vreau sa modific parola prin icloud) si recunoaste caracterele doar ca imi da eroare de server