Tastatura macbook pro 2012

Salut,
Un prieten m-a rugat sa il ajut sa ia un macbook pro 2012. Eu, “marele expert” am zis OK.
Am gasit unul in stare foarte buna, generatia 2012.
Am incercat tot, inclusiv tastele. Dar are o ciudatenie: tastatura e ca in imaginea alaturata si nu gasesc un layout in meniul de tastaturi.
Dupa literele “frantuzesti” ar putea fi French sau Dutch, dar nu corespunde la caracterele din ultimul rand de jos.
Oare cineva (ma gandesc in special la Catthus) ar putea da vreo idee?
Vanatorul zicea ca poate e “comanda speciala”. Da, de acord, dar ceruta de un patagonez?..
Multumesc anicipat.
Anexez si poza tastaturii.

IMG_5212

E o tastatură ISO inscripționată pentru o limbă oarecare. Ignoră inscripțiile de pe taste și activează layoutul Romanian din sistemul de operare. Se potrivește cu tastatura fizică, dar va trebui să înveți pe de rost pozițiile caracterelor românești și ale celor câteva simboluri care văd că sunt puse alandala.

Așa arată layoutul românesc:

large

Ca fapt divers pare un layout italian (pentru cineva din Patagonia :slight_smile: ).

Adică ar dori un layout care să se „pupe” cu tastatura fizică? După simbolul € și după literele cu diacritice é è ù ç pe o structură QWERTY pare ceva pt italiană, deși nu corespunde variantelor care vin cu sistemul.
Dar de ce ar avea nevoie? Învață relativ repede unde sunt literele cu diacritice dacă are nevoie. Altfel, dacă ține neapărat, își poate crea o tastatură cu UKELELE pornind de la una existentă, să zicem română sau U.S. Nu mi se pare un layout aiurea, e un QWERTY + unele litere uzuale în limbi precum franceza ori italiana ori irlandeza. Cifrele puse pe shift mai are ceha, de ex., deci nu e chiar raritate.

Mă uitam aici, încercând să identific acea tastatură. Pare identică cu tastaturile franțuzești, doar că e QWERTY, nu AZERTY. Curios.

PS: cei de la Keyshorts fac stickere de tastatură pentru orice limbă.

Da, există tastaturi pt franceză pe structura QWERTY pt țări francofone precum Canada, Elveția ori Belgia. Fiind cu simbolul € acolo, presupun că e o țară a U.E. sau pe aproape, deci Belgia ori Elveția. Cifrele sunt puse pe shift, ca la franceză standard. Oricum, nu am reușit să identific dacă ar fi standardul pt vreo țară anume.
P.S. Deci care este planul? Să se identifice un keylayout identic acelei tastaturi fizice? Eu nu-l găsesc. Ar fi un French QWERTY + alte modificări. Se poate crea unul folosind aplicație UKELELE pornind de la un keylayout existent, de ex. Romanian Standard sau U.S.

Setează layout-ul cu care-i obijnuit amicul.
Dacă-l deranjează (se încurcă / nu le poate ignora) simbolurile de pe tastatura fizică : schimbă “capacele” tastelor (sigur găsești) care au simbolurile aiurea - se schimbă relativ ușor - google …

Super Tudor! Multumesc.
Cred ca cel mai simplu este inlocuitul tastaturii de catre vanzator… Poate mai are…
Weekend placut!

Da, de aceea ma gandeam la “srurocamila”. Cred ca solutia de inlocuire a tastaturii ar fi cea mai rezonabila… Buna ideea cu inlocuitu capacelelor, dar stiu ca necesita o oarecare dexteritate si sa implica si un risc…
Multumesc la toata lumea si Craciun Fericit!!!

Ți se pare așa de deranjantă diferența? Literele de bază sunt la locul uzual. E drept că semnele de punctuație sunt în locuri diferite, iar literele ă î â ș ț le găsești în dreapta pe secvența Romanian Standard și conform pozei puse de Tudor pt Romanian (Apple), ca acolo. Nu cred că ia mai mult de câteva minute de exercițiu ca să înveți locația tastelor neuzual plasate pt România.
Ceea ce vezi pe tastatura fizică nu are legătură cu keyboard layout-ul activat, poți scrie în orice limbă suportată de sistem, doar că e un disconfort vizual că nu corespunde layout-ul cu ce vezi pe taste.

Nu mie, ce lui - prietenului meu.
Ca sa recunosc, nu stiu “scriere oarba”, desi lucrez din 1990 pe Apple, si nici nu imi place sa lipesc stickere pe taste sau sa adnotez cu markere…

Nu prea are rost, mai ales că, în acest caz, literele de bază sunt pe locația familiară unui utilizator român, iar restul le înveți ușor. Am folosit și eu diverse tastaturi: scandinave, italienești, spaniole… Dar, sigur, fiecare face cum i se pare mai comod.

Final: vanzatorul ii va schimba tastatura pentru 80 lei.
Happy end as zice eu…
Multumesc inca o data pentru implicarea in rezolvarea acestei probleme!

Încă nu am reușit să aflu/aflăm ce standard reprezintă tastatura aia, poate ne spune vânzătorul cu pricina, ar trebui să știe.

Asi! Zice ca ar fi canadiana, sau pe comanda speciala. Ha, ha, ha! Ma intreb daca Apple ar sti sa zica exact.

Da, posibil să fie canadiană pt zona Québec, francofonă. Are sens, deși nu se „pupă” cu ce văd eu la keylayout-urile din sistem. Oricum, cifrele și unele punctuații sunt pe stilul French, iar literele de bază pe stil QWERTY.

Nu cred ca e canadiana, nu corespund literele din layout-ul de input Canada.

Păi nu corespund, dar plasarea cifrelor este model French combinată cu QWERTY. Deci, logic, o zonă QWERTY, dar și francofonă sau, poate, ceva prin zona Outre Mer.

O fi fost o tastatură franțuzească AZERTY în original, dar cineva i-a schimbat capacele tastelor și a făcut-o QWERTY.