Tastatură inertă Macbook Air M1

Într-o zi de sâmbătă, trezesc Macbook-ul din sleep (Air M1) și constant că tastatura este complet inertă: nu funcționează nici o tastă, cu excepția celei din dreapta sus (power off). LED-urile de sub taste erau active, la fel și touchpad-ul, care funcționa fără probleme. Încerc un restart, dar problema nu se rezolvă (și pentru logare, am nevoie de o tastatură externă). Ca orice om care are probleme cu hardware de Macbook, încerc un NVRAM reset, care nu reușește: pentru că tastatura este inertă, cum ziceam, iar o tastatură externă conectată prin adaptor USB → USB-C devine activă după fereastra disponibilă pentru reset NVRAM (LE: se pare că macurile cu M1 nu mai au posibilitatea de resetare a NVRAM-ului).

Plănuiam o vizită la iStyle, mai ales laptopul este în garanție. Când mă pregăteam de plecare, am mai aruncat un ochi prin el, în eventualitatea în care îl oprește în service. Ce să vezi, tastatura și-a revenit, acum merge. Asta după ce a stat în shutdown vreo 12 ore (nu știu dacă are relevanță asta)

Are cineva idee ce s-a întâmplat?

Idei am avea… Comportamentul nu este normal, oricum. Setările de sistem se fac după start ținând apăsată tasta on/off până apar pe ecran opțiunile, dar nu știu dacă asta ar rezolva problema. Problema pare observată dacă dai o căutare pe Google cu ceva gen „M1 keyboard not responding” sau similar. Fiind în garanție, sugerez să folosești garanția dacă se repetă. De multe ori, un restart sau un shut down, pauză 1-5 minute, apoi repornire rezolvă asemenea probleme. Posibil să ai și o aplicație/utilitar care interferează cu sistemul, sunt o cauză a unor asemenea comportamente greu de gestionat.

Circulă o informație neoficială care zice că, la Mac-urile cu M1, un shutdown de minimum 30 de secunde (cu capacul închis la portabile) ar avea un efect asemănător cu resetarea SMC-ului de la Mac-urile mai vechi. O fi fost asta și la tine…

1 Like

Hmm, face sens. Toate tentativele mele precedente implicau restart sau un shutdown de câteva secunde; și-a revenit doar după ce a rămas în shutdown un timp mai îndelungat (câteva ore, deși probabil era suficient 5 minute). Bine de știut pe viitor :slight_smile: