Tastatura in lb romana

Buna seara. Am primit de curand un MacBook Air si acum invat sa il folosesc. Am urmat pasii pentru instalarea limbii RO standard la tastatura, dar cand scriu in Pages, nu apar diacriticile. Ce nu fac bine?

Nu prea e clar ce ai făcut și de ce numai în Pages? În alte procesoare de text merge? De ex. în TextEdit, care e un procesor simplu sau când scrii un nume în agendă (Contacte), acolo merge?
Presupun că ai folosit cuvântul „a instala” în mod impropriu, ai activat, vrei să spui. Apare în dreapta sus și e activă când scrii, ca mai jos? (acolo nu e tastatura de care vorbești, dar nu contează). Se vede tastatura activă cu steagul RO?
Screenshot 2020-07-25 at 23.41.56

Am rezolvat, multumesc.

Bun , deci ai activat 3 tastaturi, 2 de română și una de engleză. Default presupun că a fost ABC și care a rămas ca atare, de vreme ce nu activezi româna când ai nevoie. Ai mai jos locurile unde trebuie activate, toate se fac în zona Sys prefs/Keyboard.
Dacă bifezi și ‘switch to document input source’, sistemul ține minte ce tastatură folosești într-o aplicație/document și, poate, o alta în altă aplicație.
Screenshot 2020-07-26 at 11.37.10

Screenshot 2020-07-26 at 11.37.45

Screenshot 2020-07-26 at 11.38.15

ESte bizar de ce nu vezi tastaturile active în dreapta sus, deoarece asta se face automat dacă ai mai mult de o tastatură activă, iar tu ai 3. Fiindcă tot vorbim, diferența dintre Romanian Standard și Romanian constă în plasarea caracterelor specifice românei. Asta din urmă poate fi numită și „Romanian Apple”, deoarece corespunde caracterelor de pe tastatura fizică Apple vândută în RO.

DEci ai izbutit să te românizezi?

Am izbândit :smile:. Am vazut in dreapta sus o iconiță nouă, am intrat pe ea și am selectat tricolorul. Deci, am reușit. E o trecere destul de abruptă între un laptop normal și un Mac.

Este vorba de sistemul de operare. Da, macOS este altfel decčt Windows. De fapt, este mai simplu și mai intuitiv dar, desigur, lucrurile cele mai simple sunt cele folosite mai mult timp. Nu am reușit să pricep, din cele ce spui, de ce nu se afișa steagul RO în dreapta sus, asta se face automat când activezi cel puțin două tastaturi. Presupun că ai debifat opțiunea.

P.S. Dacă debifewzi opțiunea de afișare a tastaturii, trecerea de la una la alta se poate face din scurtături (vezi mai sus), doar că nu vezi steagul din dreapta sus. Vei vedea însă niște widget-uri pe ecran, prin care treci apăsând repetat tasta spacebar până ajungi la tastatura dorită. Este un proces circular, se reia când se termină lista.

Deocamdată rămân la varianta asta :), cu stegulețul afișat.