Swift devine open-source

Conform articolului din The Verge și a paginii oficiale, Swift a devenit open-source și este disponibil și pentru Linux. Craig Federighi ne vorbește despre asta și despre viitorul limbajului, într-un articol Ars Technica.

Lucru bun. Deși ăla acolo spune că Apple nu prea oferă open source, greșește. În faza inițială, structura lui Mac OS X a fost open source, după aia s-a închis, în clipa în care lucrurile o luaseră frumos la vale. Faptul că Apple revine la politica perioadei de criză și de postcriză (criza companiei Apple, să fiu clar) înseamnă că ceva merge șontîc pe acolo, lucru evident multora.

Apple este un jucător important pe scena open source. Nu știu dacă Mac OS X a fost vreodată open source, dar știu că nucleul sistemului de operare (în sens de miez, nu de kernel, care e XNU/mach), Darwin, a fost și este open source. Componentele grafice care au venit peste kernel nu au fost niciodată open-source. Apple a contribuit foarte mult al dezvoltarea și impunerea compilatorului LLVM/Clang, folosit de ceva vreme de FreeBSD (care a renunțat la clasicul GCC în favoarea Clang, importantă și riscantă mișcare, zic eu). Mai sunt și alte exemple, dar astea două îmi vin acum în minte.

1 Like

La Darwin mă refeream, nu la interfața grafică. Faptul că acum trec pe open source și compilatoarele de programe este un pas spre extinderea cross-platform.