Spațiu mai mult pentru MacBook Air

Salutare tuturor,

Una din cele mai bune decizii pe care le-am luat a fost achiziționarea acestui MacBook Air de 13". Însă are un SSD de doar 128 GB. Mă văd nevoit să tot șterg, să pun datele online, pe harduri externe etc. M-am gândit să îmi iau așa ceva: http://eu.minidrive.bynifty.com/products/minidrive-air

Înainte de a cumpăra dispozitivul, am câteva întrebări:

  • A folosit cineva așa ceva? Pot să-l las fără probleme în el (mounted), fără un impact semnificativ asupra bateriei și a sistemului de operare?
  • Ce card merită să iau, ca viteză? De exemplu, degeaba iau un UHS 2, dacă viteza de citire/scriere este mult mai mică, și un clasa 10 ar fi de ajuns? Știe cineva care sunt specificațiile card reader-ului dintr-un MacBook Air 13" (i5, 2013, Haswell)?

Despre specificațiile card-readerului poți afla niște detalii dacă te uiți în System Profiler:

Ce văd eu acolo la MBP-ul meu e o viteză de până la 5 GB/sec, care mi se pare uluitoare dacă e adevărată.

De vreme ce nu folosești acel card pt sistem, ce importanță așa de mare o are viteza? Oricum nu o sesizezi, important este să ai spațiu de stocare. Problema pe care mi-o pun și ți-o pun: ca să ai spațiu de stocare, dai 120 euro, nu știu dacă fără ori cu TVA. La asemenea sume, nu ar fi mai simplu să iei un SSD de juma de TB? sau, pur și simplu, un disc extern? da, e inconfortabil, dar…
spațiul de stocare a fost și este important pt mine, mi-am scos unitatea optică și am 1 TB + 750 GB de SSHD + HDD. Al doilea disc mai are vreo 70 Gb liberi, cel de sistem mai are 600 GB, deci nu am grijă încă. În acest fel, am cu mine mereu documente, scanuri, pozele din ultimii 20 de ani, cărți, mă rog, totul.

Am găsit variante și mai ieftine, de genul 250 lei pentru 64GB (cu tot cu transport, de pe Amazon UK). Eu mă uitasem la card reader și acolo nu scria nicio specificație. Am verificat și eu acum la USB și tot 5 GB/s scrie și la mine.

Mă interesează viteza pentru că degeaba merg sistemul și aplicațiile brici dacă accesează fișiere de pe card. De exemplu, dacă salvez psd-urile pe card și Photoshop-ul le citește/scrie mereu, nu vreau să se gâtuiască acolo. La fel și Lightroom. Pentru poze (gata editate)/video/carți/etc nu e nicio problemă, dar în anumite cazuri e importantă viteza.

confirm, amazon.co.uk are cele mai bune prețuri pt România. Eu aș avea nevoie de mai multe d-astea de 64 GB, m-aș încurca în ele. Dar, evident, fiecare are stilul lui și nevoile lui.

Eu am in Mac Mini un card de 64, clasa 10. Scrie cu 30 MB/s din 45 cat spune el ca merge. Eu zic sa nu arunci banii pe fereastra pentru nifty, eu am unu care seamana putin cu el, si e extrem de mic, pe care nu pot sa-l folosesc in Mini ca trebuie sa-l scot cu cutitu ( atat de mic e!). L-am gasit pe olx, 35-40 de lei am dat.

@whisker: Într-adevăr, Nifty e cam scump pentru mine. Am căutat acum și nu găsesc nimic pe OLX pentru MacBook Air. Singura variantă ar fi un Trancend JetDrive Lite de 128 GB la vreo 390 RON. Aș fi preferat însă un adaptor și un card, în loc de o soluție “integrată”, pentru a putea folosi cardul separat dacă am nevoie.

@Cattus_Thraex: Spațiu de stocare pe hard extern am destul. Am 2 HDD, ambele conectate la un router Asus AC68U, unul pentru TimeMachine (USB 3.0, 1 TB) și unul ca media server/FTP/Samba (USB 3.0, 2 TB) dar vitezele de transfer sunt mizerabile (bune doar pentru filme/poze/backup) și nu le pot folosi decât atunci când sunt acasă (se pot seta să le accesez și de oriunde, ca un Dropbox personal, dar nu le-am pus așa). Mie îmi trebuie ceva de care să uit efectiv că e acolo și să meargă bine.

Ti-l dau eu pe ala daca ai nevoie.Eu oricum nu-l folosesc la Mini.

Iti recomand ceva de aici Platesti online si peste 2-3 saptamani il ai in cutia postala. La o valoare asa mica merita efortul si asteptarea. Eu am deja vreo doua si sunt multumit, ma asteptam sa cedeze, dar e inca ok cu card de 64 inauntru.

E simpa jucăria asta…

@raducanmihai am posibilitatea sa aduc un SolidStateDrive de 256 pentru Macbook Air '13 '14, te intereseaza? Pretul se invarte pe undeva pe la 1000 de lei.