Spațiu disponibil

Oare de unde provine discrepanța din imagine? Ce nu se vede este că df -h indică liber 27Gi (e vorba de un Yosemite beta 6, cel mai recent).

Cred că e de la acel Backups de 21,27 GB. Local snapshots. Ai activat Time Machine?

EDIT: da, discrepanța este explicată în nota de la sfârșitul paginii de la adresa de mai sus.

Am pierdut 4 gb azi-ieri. M-am uitat azi la spatiu liber si e cca 9 gb iar ieri era peste 13gb.

Spațiul liber, în limite de 2–5 GB e dat de swap și de alte fișiere temporare. TM face și el fișiere ascunse. După un restart, de regulă ai cu cîțiva GB liberi mai mult decît înainte.

Mai dispareau 1-2 gb pe fisiere temporare, dar nu chir 5. TM nu folosesc decat manual si nu in ultima vreme. Sper sa reapara :slight_smile:

Ieri aveam 4,4gb liberi. Am instalat Paragon si a cerut restart. Dupa restart am 10,4 gb liberi. Cat ia swap si fisierele temporare???

Da, 4–5 GB liberi după câteva ore/zile de lucru nu e mult. După alte ore/zile de lucru, nu vei mai avea 10,4 GB liberi, chiar dacă nu vei mai descărca nimic și nici nu vei avea fișiere, vei avea, probabil, în jur de 5 Gb liberi. Este și motivul pt care discul trebuie să aibă în permanent 10 % spațiu liber din total, mereu apar fișiere din astea temporare, nu numai la insalare/update/upgrade.

In general nu recuperam mai mult de 2 gb. Acum cu 6gb am fost surprins. Placut, ca ssd e cam plin.

Acuma, sincer, nu știu dacă la SSD-uri e absolut la fel ca la HDD-uri, dar să ai 3–6 GB de fișiere temporare, care dispar la restart, nu e mult.
că SSd-urile au capacitate mică e știut, este și motivul pt care eu mi-am vîndut SSD-ul de 256 GB în favoarea unui SSHD de 1 TB. Sigur, acel SSD era mult mai rapid, dar am spațiu de stocare încă suficient pt cărți, poze, scanuri, studii, muzică și alte alea. Nu că le folosesc mereu, dar nu știi cînd ai nevoie de ele. Să merg după mine cu un extern de 2 TB e incomod, deși e ceva relativ mic și simpatic, un WD Passport de 2 TB. Pe ăla fac backup global.

Deviind un pic de la subiect… mi-ar place sa apara ssd la preturi comparabile cu hdd, nu atat din cauza vitezei cat mai ales ca siguranta a datelor. Am 4 hdd externe si unu din ele cam clantane la pornire.
Zic doar ca pana acum mie nu mi s-a mai intamplat. De aceea am si postat.

Ei, sigur că da, dar și SSD-urile au mai picat, deși – teoretic – nu se mișcă nimic în ele. Dacă acel HDD clănțăne, ia altul, nu mai are mult de trăit.

Clantane de vreo 2-3 ani. Astept pana cade. Nu sunt informatii importante pe el.

Iar s-au dus niste gb. Am incercat sa fac backup la iPhone si a inceput operatiunea, iar dupa ceva timp imi da eroare de spatiu insuficient cu toate ca aveam peste 16gb liberi (iPhonul e de 16 gb). Apoi am vazut ca disparusera vreo 6 gb din spatiu anterior liber. Am mers la backupurile din iTunes dar nu era nimic acolo. Nu stiu unde s-a dus spatiul.

Păi cum aveai peste 16 GB liberi dacă aifăunu are 16 GB?? De fapt, știi scandalul, dacă pe el scrie că are 16 GB, de fapt ai liberi vreo 14 GB, restul se duce pe sistemul de operare, pe aplicații și pe swap files.
Ceva nu se leagă. Ai dat un restart? Rezolvă multe.

Am dat restart de 2 ori. Nici o schimbare in spatiu disponibil pe mac. Ca si cum ar fi incercat backupul si nu a mai eliberat acel spatiu, ocupat prin backup pana la mesajul de lipsa spatiu, ulterior.
Aveam peste 16 gb liberi gandindu-ma ca, chiar daca face full backup nu poate ocupa mai mult de 16gb.
Acum am mutat fisiere pe stick si nu mai imi dau seama daca acel spatiu disparut la momentul incercarii initiale de backup a reaparut la finalul backupului reusit.
Ma gandeam ca e undeva pe disc acea tentativa de backup ca sa o pot sterge manual (nu aparea in iTunes>Preferences>devices
O sa vad dupa ce pun tot la loc.

tot n-am priceput cum indică 16 GB liberi pe disc dacă ifăunu are 16 GB capacitate! Despre ce 16 GB vorbești că ar fi liberi, pe aifăun ori pe mac? (unde faci backupul?) Eu deduc așa, din ce spui: că ai un aifăun de 16 GB și ai făcut backup pe un mac care avea „peste 16 GB liberi”, deci, teoretic, ar ajunge să faci backup. Asta vrei să spui? Păi nu ajunge, deoarece, pt a rula decent, un sistem de operare, în cazul tău OS X, are nevoie de circa 10 % spațiu liber pe disc. bun, n-or fi 10 %, dar un minim 5 % tot trebuie, la limită, că sistemul nu are nevoie de spațiul strict pt a rula, are tot timpul fișiere ascunse pe care le stochează. Dacă ai, să zicem, 18 GB liberi și începi să faci backup la acel ifăun, păi e clar că, la un moment dat, vezi mesajul că nu mai e spațiul liber pt backup, deoarece se micșorează tragic spațiul liber pt ca sistemul să poată rula decent.
Asta voiai să spui? Am ghicit problema?

Da. Problema era ca odata disparut acel spatiu nu a mai reaparut dupa oprirea backupului. Si nu gaseam locul de unde se poate recupera acel spatiu ocupat de backup de la inceput si pana la mesajul de eroare.

Păi nu avea cum să reapară, doar nu s-a șters nimic.

Dar dupa oprirea backupului nu am mai avut acelasi spatiu liber de la inceput si nici in iTunes>Preferences>Devices nu aparea. Credeam ca gasesc in alta parte, gen library, stocat acel fisier cu backup partial.

sincer să fiu, nu știu unde stochează sistemul datele astea, presupun că în dosarul iTunes in biblioteca utilizatorului (aia uzual invizibilă, apeși Option să o vezi).
Păi dacă ai oprit backupul, de ce să fi avut același spațiu liber? Datele s-au dus pe disc, nu? Sau e ceva ce nu pricep eu?