Sorbet Leopard Revision 1.5

kép

Imagine if Mac OS X 10.6 Snow Leopard was released for the PowerPC architecture. Aging machines would have received a much-needed boost in performance, software updates would have carried on for a little bit further, and instrumental features would have been newly claimed – resulting in pre-existing hardware being kept in service for much longer.

While Apple opted not to continue the development of Snow Leopard for PowerPC-based Macs, that did not stop dedicated communities from filling this void (and then some) over a decade later. Enter Sorbet Leopard, a fresh new release of Mac OS X designed exclusively for the venerable Power Macintosh, fifteen years after the final model was sold.

Built off of the rock-solid Mac OS X 10.5 Leopard base system, Mac OS X 10.5.9 Sorbet Leopard offers a significant jump in speed and security over its predecessor by utilizing advanced methods of performance optimization, system streamlining, and brand new features, all together rivaling most of the UX improvements seen in Snow Leopard on Intel machines.

https://macintoshgarden.org/apps/sorbet-leopard

Mișto chestie, mersi. Nu am mai umblat de mult la PB 2004, cred că a venit timpul să-i dau un brânci!

Sper sa nu dea rateuri…
Red.: se pare ca asta stie mai multe:

Gata, am ce face în vacanță, îmi readuc la viață PowerBook-ul 12 inci din 2004. Cred că mă voi orienta spre Shuriken, am citit documentația și pare o instalare simplă în Tiger, pas cu pas după ordonarea din folder.

P.S. N-am avut răbdare și ieri mi-am scos PB-ul 2004 din geantă. Merge perfect, bateria i-am schimbat-o, are 95% din capacitate + SSD. Se mișcă foarte frumos. Am început cu acele update-uri la Tiger și cu acele command line care reduc din presiunea asupra procesorului. Nu a fost nevoie de niciun update de sistem, este la zi, să zic așa.
Zilele viitoare îmi fac timp și pt Sorbet. Am două partiții, una cu Tigrul, alta cu Leopardul.

?!

Da, Shuriken. Dacă citești acolo, la un moment dat apare link la un pachet de optimizări pt Tiger, ăsta se numește cum am zis. Nu presupune instalare, ci rularea unor scripturi. Fiind o chestiune simplă, am început cu asta.
… mai ales că am partiție dublă Tiger ~ Leopard.
Jucăria mea, acum nefolosită, merge excelent. Ba chiar am găsit driver pt scannerul relativ nou Epson Perfection V370!
Problema cu aceste sisteme istorice este că nu mai poți accesa, practic, nicio pagină de internet, nu mai poți urmări filme etc. Dar pt nevoile mele cotidiene, procesoarele de text, limbile străine etc. PB 2004 la 12 inci merge foarte bine, inclusiv versiunile vechi de Nisus și de Mellel.
P.S. Ca să folosesc vechea mea jucărie la cursuri, singurul element lipsă este un adaptor mini-DVI la HDMI, l-am găsit:

Merci. M-am luminat inca o data.

Eu mulțumesc. Zilele viitoare voi încerca să pun versiunea asta optimizată. Cere ceva timp, dar nu plec de sărbători, mă ocup de macOS-uri vintage! Văd acolo că ar optimiza accesul pe internet, că aici e problema, altfel și Tiger și Leopard PPC merg foarte frumos, am în arhivă aplicații pentru ele etc.
Am și macOS 9 emulat în Tiger, merge și ăla!
P.S. Eu sunt generația moșilor care și-au început cariera cu mac-uri la final de 1990. O, nu, nu aveam acasă așa ceva, era la redacție (Tinerama, eram ziarist, ce vremuri! de neuitat, în sens pozitiv). Acolo am învățat să lucrez pe macos, pe mac-uri „classic” cu ecran de 8 inci. Îți poți imagina că, multe luni, Tinerama (săptămânal pe format A4) s-a paginat pe un display de 8 inci! Nici azi nu-mi vine să cred, dar așa a fost. Monitoarele mari, de 20 inci și mai mult, au ajuns în redacție prin vara lui 1991 + mac-urile serioase. Da, așa a fost, dar peste 8 luni, o revistă în format A 4 s-a paginat pe un Mac Classic cu display de 8 inci. Îți poți imagina așa ceva? Eu am trăit acele timpuri… Am trăit și altele, mult mai rele, în anii ’80. Dar nu fac politică pe macforum.ro.

Eu am primit prin 1999/2000 2 MacClassic functionale + 1 Apple II Plus exact asa:
kép
M-a facut tampenia sa-l fac bucati, ca nu am avut discuri la el. Acum probabil as cumpara o casa din el…

O casă poate nu. Nu știu ce valoare ar avea în România, dar cred că în SUA s-ar vinde la preț foarte sus la o licitație.

Azi m-am dus la celo.ro, care e aproape de mine, și mi-am luat adaptor mini-DVI la HDMI. Am bootat în Leopard, am conectat un monitor extern și merge excelent. Așa cum spuneam, problemele majore sunt cu accesarea site-urilor. Deși Safari din versiunea curentă accesează site-ul Apple, afișarea este deformată. Alte site-uri nu se pot accesa deloc, cum este și macforum.ro.
Dat fiind faptul că Leopardul meu merge foarte bine, ezit să-l rad ca să pun prin metoda descrisă, adică prin clonare, Sorbetul. Aș tenta pe o partiție, nu mai țin minte dacă la generația asta pot face repartiționare „din mers”. Dacă da, ar fi simplu.
IMG_6742

Da, se poate face repartitia “on the fly”.

Am ispravit! Nu a fost foarte usor, deoarece dupa ce am clonat sistemul, nu a vrut sa-mi faca Migrate Accounts & Applications de pe sistemul folosit pana acum, dar nu m-am lasat. Evient, am extirpat TimeMachine si Spotlight.
Daca ai intampina probleme iti scriu cum l-am fentat, desi nu a fost usor sa rezolv toate detaliile pe care le-am descoperit. Acum incerc sistemul cu conectare la internet.

Păi, dacă nu-i dau de cap, te voi apela. Oricum, merge frumos jucăria mea de 18 ani vechime.

Oricum te pricepi mult mai bine…

Ei, mersi. Nu știu dacă mă pricep. La sisteme vechi, probabil da, am lucrat cu ele. Această mică bijuterie de PB 12 inci 2004 am vrut să o vând, dar îi trecuse vremea și ar fi însemnat să o fac un fel de cadou. Ca atare, mi-am făcut-o cadou mie însumi. I-am pus SSD, la un moment dat. Are acum două sisteme, Tiger și Leopard, ultimele versiuni.
Din păcate, dezvoltatorii nu au mai actualizat de mult timp aplicațiile care țin de video și de internet și, practic, nu mai pot folosi jucăria pentru accesarea netului ori pt chat ori pt e-mail, serverele refuză conexiunea. Asta mi s-a întâmplat și cu mac-uri mai noi cu Intel, de ex. iMac 2006-2007, care suportau Lion. În perioada pandemiei, am putut folosi Zoom pe un iMac cu Lion, la un moment dat nu a mai mers. Am vândut acel iMac pe nimic, nu l-aș fi dat, dar fiind o chestie mare, care ocupă loc, nu aveam unde să-l țin. Cu un PB de 12 inci e altceva, încape undeva.