Sonoma

La orele 20.02 am început să descarc Sonoma, a mers destul de repede. A durat cam o oră (MacMIni M1 16 GB RAM/ 512 SSD). După primul restart, a durat destul de mult până când unele aplicații au început să ruleze, păreau înghețate.
În afară de briz-brizuri, constat că navigarea în keylayout-urile alternative (detaliu foarte important pt mine și pt cei din tagma mea) se face chiar în locul unde scrii, nu e nevoie să-ți arunci ochii în dreapta sus. Detaliu excelent rezolvat deși, sigur, irelevant pt majoritatea utilizatorilor. În rest, o să văd. PDF Expert și-a detectat imediat un update, după ce am stat ceva ca să pornească inițial. Acum e OK.
În rest, o să vedem.

Un feature pe care Macworld îl anunță pentru un viitor update, există deja în Mail.app: autocompletarea unor cuvinte. Funcționează (deocamdată?) doar pentru engleză. Partea bună este că, precum văd, sugerează și prepoziția care trebuie pusă după un substantiv ori după un verb. Foarte util și străinilor care nu știu engleza foarte bine, li se sugerează ce cuvânt ar trebui folosit.
Un feature într-adevăr mișto. deși cred că l-au implementat și alții.
Screenshot 2023-09-27 at 22.29.33

Tot mișto este și noul feature care afișează pe ecran dacă ai apăsat capslock.
Screenshot 2023-09-27 at 22.29.50

Este deja în Sonoma, se cheamă “inline predictive text” în engleză, și la mine văd că e activat de la instalare. Se găsește în System Preferences, secțiunea Keyboard.

Păi da, dar ăia din Macworld ziceau că va fi introdus mai târziu, cu update-urile. Probabil că-l vor extinde și pt alte aplicații, în Mail.app însă este funcțional. Deocamdată văd că numai pt engleză, dar presupun că vor extinde funcția și la alte limbi.

Merge și în alte aplicații. Mi-a apărut chiar și o sugestie din limba română la un moment dat.

detalii aici:

Da, și mie, dar pare ceva aleator, când vrea roboțelul.

Una peste alta, pare OK. Shark Bridge, singurul joc practicat pe calculator, a fost actualizat aseară. Nu merge Google Meet și am avut nevoie de asta ieri, dar sper ca Google să fie prompt zilele viitoare.

A instalat cineva Sonoma pe un mac intel? Ar fi interesant de știut cum se mișcă pe generațiile un pic mai vechi.