Soluții pentru managementul eficient al fișierelor de orice fel

S-ar putea să se mai fi discutat subiectul ăsta pe aici, dar în caz că nu…

Am amânat de multă vreme să-mi fac ordine în fișierele mele, așa că a venit vremea să caut idei pentru organizarea lor astfel încât să pot găsi rapid ceea ce mă interesează. Mă refer aici la circa 2500 de fișiere constând în fotografii și ilustrații adunate de-a lungul anilor de pe siturile cu resurse pentru design grafic. JPG-uri, EPS-uri și SVG-uri.

Problema e că acum nu mai pot să găsesc aproape nimic fără să le iau la răsfoit unul câte unul. Am totuși noroc că multe dintre fișiere au incluse cuvinte-cheie, etichete, titluri și alte metadate care pot fi găsite cu Spotlight. Greul abia acum vine, că va trebui să fac cumva să adaug eu manual etichete pentru restul. :frowning: Și voi avea nevoie de aplicații pentru tăguire, vizualizare, sortare etc. care să poată afișa nu numai poze JPG, dar obligatoriu și fișiere EPS și SVG.

Am încercat Adobe Bridge. Cred că are tot ce mi-ar trebui și multe altele în plus, însă este o aplicație oribilă. Îmi displace profund modul de a naviga prin fișiere cu un scroll sacadat ca pe vremea lui Windows '95. Pur și simplu nu o suport. Avantajul e că este cross-platform, la o adică e utilă dacă voi trece vreodată la Windows (ceea ce nu cred), plus că folosește standardul XMP pentru metadate, ocolind astfel sistemul de taguri din macOS.

Că tot veni vorba, încerc acum să folosesc tagurile din Finder pentru organizarea fișierelor. Am etichetat câteva sute de fișiere folosind Leap și sunt curios să văd cum se comportă sistemul atunci când îi dau să rumege zeci sau poate chiar sute de taguri. Aplicația Leap este bunicică pentru scopul ăsta, etichetarea merge ușor și operațiunile de căutare a fișierelor decurg foarte rapid. Aș fi dorit totuși să am un sistem de etichete independent de cel al sistemului de operare. Etichetele respective le voi aplica numai acelor 2500+ de fișiere, așa că n-am nevoie de ele peste tot în sistem.

Ce aplicații am mai încercat:

  • Pixave – nu e rea… dar mi s-a părut cam greu de mânuit etichetele. Plus că mi-a copiat fișierele în baza de date proprie à la Photos. Probabil că puteam evita asta, dar nu mi-am bătut prea mult capul.
  • Lingo – ăsta e un serviciu online însoțit de aplicații pentru desktop. E interesant dar parcă nu e chiar ce caut eu.

Am găsit astăzi o sugestie pentru o aplicație de organizare a fișierelor: se cheamă NeoFinder, e făcută de un neamț și există încă de pe vremea lui Mac OS 9 (se chema CD Finder pe atunci). Are un review recent pe ZDNet în care autorul o recomandă călduros. O s-o încerc și pe asta cândva, să văd dacă merită banii.

Alte idei, sugestii referitoare la managementul fișierelor?

Am încercat și eu diverse și am renunțat. Spotlight se descurcă excelent pe orice căutare, iar dacă ai tag-uri marcate pe fișiere/folder, găsește repede orice. Nu mă mai complic cu alte aplicații.

Și eu mă confrunt cu problema asta, de multă vreme (am mai întrebat și pe aici) și tot nu pot spune că am ajuns la o soluție care să mă mulțumească. În cazul meu, majoritatea fișierelor sînt documente (PDF, DjVu sau diverse formate de plain sau rich text). Pentru poze mă mulțumesc cu Capture One, iar alte ilustrații nu prea am.

Recent am început să folosesc și eu tag-urile din Finder, nefiind mulțumit de sistemul de foldere pentru care nu am găsit o clasificare bună a unei cărți cu un subiect la intersecția între două materii, de exemplu. :slight_smile: Dar mă deranjează că tag-urile nu sînt cross-platform. În particular, dat fiind că-mi țin majoritatea documentelor în Dropbox, tag-urile sînt inutile. Plus că n-aș vrea să-mi import documentele în vreo librărie, le-am structurat destul de bine pe foldere și, dacă e să folosesc un manager terț, aș vrea să fie pe bază de referință.

Ceea ce m-a făcut să acord mai mult credit lui Papers. Culmea, încă nu folosesc suficient de mult capacitățile lui de a introduce bibliografie în articole, dar mai mult pe acelea de administrare. După ce am introdus aproape manual vreo 2000 de cărți și articole, acum mă pot bucura de filtrare după autor, după cuvinte cheie, an de publicare ș.a.m.d. Toate fiind referențiate, deci se accesează (via symlink) cum le-am pus eu pe hard. Dezavantajul e, din nou, că merge doar pe hardul acestui MacBook. Am sincronizat cu iOS, dar doar pentru listă, nu pot face mai mult, nefăcînd o bază de date cu import.

Am mai încercat Together, un fel de “bucket app”. E destul de faină, funcționează și pe bază de referențiere, îți sortează fișierele după tip, are tag-uri. Nu-i rea, dar cumva nu m-a convins să plătesc cei 60€, și pentru faptul că nu funcționează așa de fluid precum mi-aș dori cu mii de fișiere.

O alternativă foarte serioasă e DevonThink. Foarte scumpă, foarte deșteaptă, dar… are librărie (bază de date, îi zic ei). Am întrebat dacă mă lasă să umblu p-acolo și ce mă fac cu sincronizarea și mi-au zis clar că nu recomandă să pui baza de date în Dropbox, ci să folosești un sistem de backup susținut de ei bla-bla.

Una peste alta, nu sînt mulțumit de starea de acum, dar nici nu pot să spun că am găsit ceva mai bun. Ideal ar fi ori o aplicație care să referențieze frumos, clar și rapid ce ai pe hard (pentru uz local), ori un cloud care să ofere așa ceva, să se insiste mai mult pe partea de management.

Pentru imagini de toate felurile, am mai încercat Lyn, Pixa, Pixave și Phase One Media Pro. Folosesc Lyn pentru o sortare rapidă a pozelor din cameră (n-am bani de PhotoMechanic) și cam atît.

A, și PathFinder era foarte mișto, dar nu prea au mai ținut pasul cu macOS.

De ce? Știam că Dropbox păstrează tag-urile din macOS (era singurul cloud service care făcea asta, în afară de iCloud, firește).

Mie nu-mi merge. Am fost acum pe dropbox.com și am căutat după un tag, ba în tot contul, ba doar într-un folder. Am încercat și cu numele tag-ului, și cu tag: [nume] și nimic.

Ah, nu la asta mă refeream. Dropbox păstrează nealterate metadatele din OS X în procesul de sincronizare, spre deosebire de alte servicii cloud, care pierd tag-urile imediat când fișierele trec prin serverele lor. În interfața web nu, probabil că nu au făcut niciun efort să afișeze tag-urile, dar ele există.

…ceea ce înseamnă că mi se vor descărca din nou, cu tot cu tag, în cazul în care reinstalez macOS, nu?

Nu mă prea încălzește asta, sincer. Ideea ar fi să găsesc ceva care să-mi invarieze toată munca de administrare, pe toate platformele și dispozitivele.

L.E. E foarte interesant NeoFinder, pentru uz local. Dacă e dezvoltat activ, e o variantă foarte bună. Mie mi-a plăcut mult PathFinder, dar deja de pe la jumătatea vieții Căpitanului, băieții nu i-au mai făcut nimic, începuseră raportări de bug-uri și nu le-a mai păsat. Păcat.

@tudor, în caz că nu știai deja, am descoperit acum un serviciu care îmi pare un fel de GitHub, dar pentru designeri: Abstract. Pare a fi centrat pe lucru în echipă, nu știu dacă are vreo legătură cu ce voiai tu inițial în thread-ul ăsta, dar m-am gîndit să îl indic.