Am o întrebare tehnică: am avut azi o discuție privind seriozitatea v. neglijența afișării unor site-uri de mari firme/bănci. Am ajuns la concluzia că multe sunt neglijent făcute, fie că lipsesc ă â î ș ț, fie textele sunt infantil redactate, fie ambele. Nu dau nume, evident. Întrebarea care s-a pus: cât de scump este să faci pagini de internet cu diacritice? E mai scump? Eu am zis că acuma nu are cum fi mai scump, dar poate mă înșel. E mai scump să ai un site pe care scrie, la start,
Bine ați venit
față de
Bine ati venit?
ț-ul ăla face site-ul mai greu de făcut sau e doar neglijență?
Urmează, probabil, și alte discuții pe tema asta și aș dori să fiu pregătit un pic.
Din cîte știu eu, fără a fi programator sau să fi lucrat cu un web developer — spun doar din ce am întîlnit în micile mele proiecte — diacriticele pot da probleme la “codarea” paginilor (encoding), o problemă suplimentară celei de dezvoltare pentru motoarele specifice marilor browsere și sisteme de operare, cred. Probabil că acum standardul e UTF-8, dar chiar și un fișier text scris într-o altă codare sau deschis cu o altă codare poate să nu afișeze diacriticele. Am pățit-o cu fișiere LaTeX, unde m-am bucurat că pot scrie direct “ș” în loc de \c{s}
etc. și mi-au spus unii colaboratori că nu se deschide corect la ei (probabil vina lor ).
De asemenea, în ce privește alte semne corecte, precum ghilimelele de limba română, emdash
, endash
(nu știu cum se cheamă) etc., în HTML trebuie codate cu codul corespunzător. Nu merge dacă ai o tastă sau o scurtătură care să scrie emdash direct (cum face aici cînd pui ---
) , ci trebuie folosit codul HTML, —
.
Probabil că trebuie ținut seama de asemenea chichițe. Nu văd cum ar face asta munca realmente mai grea sau mai scumpă, dacă ești un programator sau web developer experimentat. Dar astea-s unele dintre diferențele pe care le-am constatat eu, față de scrisul fără diacritice și fără să-ți pese de detalii de tipul modelul cratimei sau al ghilimelelor.
Deci votul meu e pentru neglijență. Culmea e că, printre prietenii informaticieni pe care îi am, majoritari sînt cei care scriu cu diacritice, iar ceilalți, cu alte specializări, atît în discuțiile pe chat, cît și în comunicarea oficială de la firmă scriu fără.
L.E.: Știu, tu ai ridicat o problemă minoră, cea a diacriticelor. Dar dacă intrăm în detalii tipografice, precum spațierea, hinting și altele pe care nu știu să le numesc, găsești găleți întregi de pagini care-ți arată cît de greu se fac în programarea web (caută doar web typography
sau html css typography
). Acolo da, e de muncă.
Vorbesc aici de ditamai firma/banca, nu de o amărâtă de firmă care trage greu să aibă pagină web.
E vorba despre neglijență și indiferență. Nu există niciun impediment de ordin tehnic sau vreo cheltuială suplimentară care ar putea împiedica pe cineva să publice o pagină web cu diacritice. Pur și simplu nu le pasă. Mâine-poimâine or să scrie ca pe chat, cu prescurtări.
Alea-s finețuri prin care unii se chinuie să implementeze modalități mai complexe de formatare a textului în browsere, încercând să imite aplicațiile clasice pentru DTP (alea de print). O mică parte din aceste finețuri au fost introduse în CSS, multe altele sunt hack-uri experimentale (frumoase dar cam inutile) cu care se joacă cei care au prea mult timp la dispoziție.
Subscriu + lipsă de respect față de client (personal citesc/parcurg/înțeleg mult mai repede un text scris cu diacritice decât unul fără)
Tehnic este vorba de charset encoding, i18n etc
Mulțumesc tuturor, am transmis mai departe. Cu ocazia asta, am măturat site-urile câtorva firme/bănci mari și am văzut că situația este amestecată, unele pagini web arată foarte bine, altele rău, să nu spun jalnic. Mă întreb cine elaborează paginile astea și cine le aprobă, multe au textele vai de capul lor…